Aantal mensen met ondervoeding afgenomen

Andyrobertsphotos, Flickr.com
Andyrobertsphotos, Flickr.com

Een op de acht mensen (of 12,5 procent van de wereldbevolking) is chronisch ondervoed, zo blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. Dat is een derde lager dan twintig jaar geleden; toen lag het percentage nog op 18,6 procent. Volgens de Verenigde Naties hebben de inspanningen op het gebied van hongerbestrijding hun vruchten afgeworpen, maar de stijgende voedselprijzen zouden al deze inspanningen weer teniet kunnen doen.

Verbetering
Het grootste deel van de mensen die honger lijden woont in ontwikkelingslanden. Daar heeft ongeveer 14,9 procent te maken met ondervoeding. In Afrika is het aantal mensen dat honger lijdt toegenomen van 175 miljoen in de jaren ’90 tot 239 nu. In Azië gaat het veel beter; daar is het aantal mensen dat honger lijdt met maar liefst 30 procent afgenomen in de afgelopen twintig jaar. Deze verbetering is met name te danken aan sociaaleconomische vooruitgang.
Onacceptabel
Volgens Jose Graziano da Silva van de Food and Agriculture Organisation, is het goed nieuws dat minder mensen honger lijden, maar zijn ook de huidige cijfers nog onacceptabel. We leven immers in een rijke wereld, dan is het niet te verkroppen dat nog een op de acht mensen te weinig te eten heeft. Luca Chinotti van Oxfam is het daarmee eens en wijst ook naar de politiek: “Het feit dat een groep mensen die nog groter is dan alle inwoners van de Verenigde Staten, Europa en Canada bij elkaar honger hebben, in een wereld waarin voldoende geproduceerd wordt voor iedereen, is het grootste schandaal van deze tijd.” Overheden moeten zich volgens hem inspannen voor een duurzamer voedselsysteem. Ook pleit hij voor voedselreserves en speciale programma’s die de invloed van prijsstijgingen in balans brengen.
Derde totale voedselproductie verspild
Uit het rapport blijkt dat economische groei essentieel is voor hongerbestrijding, met name in de landbouw. Een bloeiende landbouwsector levert meer voedsel op, maar het zorgt ook voor meer banen, bijvoorbeeld voor vrouwen. Deze groei wordt vooralsnog echter tegengehouden door een toenemende vraag naar brandstof en speculatie op de voedselmarkt. Ook een inefficiënte verspreiding en levering van voedsel heeft tot gevolg dat op dit moment ongeveer een derde van de volledige voedselproductie verspild wordt. Chinotti hoopt dat overheden tijdens de Wereldvoedseldag op 16 oktober de eerste stappen kunnen zetten richting een effectievere verdeling van voedsel en zo de strijd tegen honger een nieuwe impuls kunnen geven.
Bron: Reuters.com
Lees ook:
Win een kookworkshop bij je thuis van een chef-kok
Boeren in eigen huis met microgroenten
Met deze zeven seizoensgroenten eet je deze herfst bewust en gezond