10 activiteiten waar je geen (of weinig) geld voor nodig hebt

Veel mensen denken dat je geld nodig hebt om leuke activiteiten te kunnen ondernemen. Nu is geld natuurlijk best heel fijn om te hebben, maar als je er niet zoveel van hebt, betekent dat niet dat je achter de geraniums moet gaan zitten wachten op betere dagen. Maar áls je dan toch achter die geraniums gaat zitten: doe dat dan in ieder geval wel met de leukste mensen die je kent, of met een goed boek. De tips die we je geven heb je allemaal al wel gehoord. Toch willen we je geheugen even opfrissen. De ervaring leert dat je in deze drukke en dure maanden even herinnerd moet worden aan de kleine dingen in het leven. Die zijn namelijk best leuk. Om je op weg te helpen geven we geven je 10 tips om wat inspiratie op te doen. Zo kan jij er met gesloten beurs (of met je beurs op een klein kiertje) toch nog een bescheiden feestje van maken met deze 10 activiteiten.

“Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination.”
-Oscar Wilde

Swap-feestje

Organiseer eens een swap-feestje. Spreek met een aantal mensen af om thuis eens goed op te ruimen en na afloop mee te nemen wat ze niet meer gebruiken: van ongedragen outfits tot uitgelezen boeken, van de overvloedige kruiden in je keukenkastje tot die extra paar sloffen. Wie weet wordt iemand anders er wel blij van. In het ergste geval kan je het altijd nog naar de kringloop brengen, maar dan heb je ondertussen wel een hele gezellige activiteit gehad voor geen geld.

“I know what I have given you… I do not know what you have received.”
-Antonio Porchia

Tweedehands schattenjacht

Tweedehands winkelen is niet alleen een leuke activiteit, maar ook heel duurzaam. Na het binnenhalen van een goede buit zou je je spontaan af kunnen vragen waarom je ooit nog iets nieuws zou willen kopen. In Nederland zijn er loodsen vol met de meest prachtige snuisterijen, hebbedingetjes en andere tijdloze pareltjes. We maakten al eerder een lijstje met tips voor een geslaagde schattenjacht.

“You can either be a victim of the world or an adventurer in search of treasure. It all depends on how you view your life.”
-Paulo Coelho, Eleven Minutes.

Diner-party

Nodig eens wat mensen uit die je wel wat vaker zou willen zien en neem de tijd om gezamenlijk te dineren. Dat hoef helemaal niet een ingewikkeld gerecht te zijn (tenzij je dat graag wilt), het gaat om het gebaar. Het voelt goed voor om de tijd hebben voor elkaar en uren aan de keukentafel te zitten met je dierbaren, goede gesprekken en lekker eten. Natuurlijk hoef je helemaal niet al dat eten zelf te maken (al mag dat natuurlijk wel, want koken geldt ook als een fijne activiteit). Je kunt ook vragen aan iedereen om een gerechtje of gang mee te nemen. Misschien kan je er zelfs een maandelijkse traditie van maken en die om en om bij elkaar thuis vieren.

“Food-sharing is an innate way that we show our love for people we care about. Including others in times of celebration is an act of kindness.”
-Dr. Theresa Nicassio

Uit eten

Gelukkig hoeft uit eten gaan niet altijd prijzig te zijn. Zo zijn er genoeg leuke restaurants waar je voor een prikkie kunt eten. Bovendien zijn er verschillende initiatieven waar je aan mag komen schuiven met je eigen culinaire creaties. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘Potluck Dinners’, ‘Bring your own food’ of ‘Delen die Hap.’ Uiteraard kan je er ook gewoon zelf een organiseren op een leuke plek. Wil je er gelijk een dagje van maken?

“If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.”
-J.R.R. Tolkien.

Wandelen

Wandelen is goed voor eigenlijk alles: je hart, bloeddruk, bloedvaten, cholesterol, spieren, botten, gewicht, geheugen en je humeur. Zit je al een tijdje te piekeren over iets? Grote kans dat je er na een wandeling anders tegenover staat. Uit onderzoek van NPO Wetenschap blijkt dat je creativiteit gestimuleerd wordt door wandelen, waardoor je weer meer mogelijkheden gaat zien. Trek je wandelschoenen dus weer eens aan en ga naar buiten. Een beetje frisse lucht zal je goed doen. Je hoeft echt niet gelijk een wandeltocht a la Lord of The Rings te maken, een half uurtje in je eigen buurt kan al wonderen doen. Misschien wel gezellig om een goede vriend mee te nemen, dat kon bij Frodo ook geen kwaad. Bij hetkanWEL is wandelen in ieder geval één van onze favoriete activiteiten. Onderweg kan je ook nog vogel spotten of wildplukken (niet te veel meenemen, want dan krijgen de beestjes honger die afhankelijk zijn van de nootjes en paddenstoelen).

“All truly great thoughts are conceived while walking.”
-Friedrich Nietzsche, Twilight of the Idols

Vrijwilligerswerk

Heb je tijd over en wil je die graag invullen met een waardevolle activiteit? Waarom zou je dan geen vrijwilligerswerk gaan doen als een van je activiteiten? Er zijn zoveel prachtige initiatieven en stichtingen die maar wat blij zijn met jouw hulp. Bijvoorbeeld bij een maatjesproject, een dierenasiel of de lokale moestuin. Wie weet maak je er nieuwe vrienden, doe je nieuwe vaardigheden op of help je iemand verder. Veel mensen denken dat je je helemaal vast moet leggen bij vrijwilligerswerk, maar als je een beetje onderzoek doet, kom je er achter dat er veel mogelijk is. Zo kan je wekelijks, maandelijks of jaarlijks mee doen aan activiteiten, of een keertje mee lopen om te zien of het iets voor jou is. Meer over verschillende soorten vrijwilligerswerk kan je hier vinden.

“Remember that the happiest people are not those getting more, but those giving more.”
-H. Jackson Brown Jr.

Spelletjesavond

Het klinkt zo simpel en zoet, en dat is het eigenlijk ook. Niet iedereen is een spelletjesmens maar iedereen heeft wel één spelletje waar die blij van wordt: van Pim-Pam-Pet tot Kolonisten van Catan, van een potje 30 seconds tot ‘Wie ben ik.’ Nodig een aantal mensen uit en laat iedereen een spelletje en wat lekkers mee brengen. Geen spelletjes thuis? In de kringloop liggen vaak mooie spellen voor een klein bedrag. Meer van de eenvoud? Klik hier voor een link met spelletjes waar je alleen pen en papier voor nodig hebt. Heb je geen zin in een huis vol? Dan is puzzelen ook heerlijk rustgevend. Die puzzels kan je onderling (met vrienden of in de buurt) dan weer ruilen zodra je jouw puzzel gelegd hebt. Puzzelen is trouwens, net als wandelen, heel goed voor je: het verbetert je geheugen, stimuleert vindingrijkheid en maakt dopamine aan. Deze activiteiten heb je dus ook nog wat aan.

“Life is more fun if you play games.”
-Roald Dahl, My Uncle Oswald.

Herinneringen ophalen

Hoe lang is het geleden dat je de fotoalbums van jezelf en jouw familie bekeken hebt? Of heb je de foto’s van jouw vader of moeder wel eens bekeken en hun verhalen gehoord? Samen herinneringen ophalen verbroedert, zorgt voor nostalgische momenten en is meestal beregezellig. Die ene dierbare al een tijdje niet gezien? Een avondje samen herinneringen ophalen kan soms net zijn wat jullie nodig hebben.

“Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.”
-L.M. Montgomery, The Story Girl.

Een boekenclub

Dat klinkt misschien heel stoffig en suf, maar schijnt erg leuk te zijn. Door samen een deadline te stellen maak je eindelijk tijd vrij om te lezen. Door bij elkaar te komen en samen te discussiëren over jullie literaire parel kan je tot leuke inzichten komen, en belangrijker nog: een gezellige avond hebben. Liever een avondje alleen? Schakel je internet eens uit. Nestel je zelf goed in met een lekkere warme deken, een fijn drankje en een prachtig avonturenboek. Gegarandeerd een goede avond.

“That’s the thing about books. They let you travel without moving your feet.”
-Jhumpa Lahiri, The Namesake.

Brieven schrijven

Misschien niet één van de meest voor de hand liggende activiteiten in dit digitale tijdper, maar iedereen houdt er van om persoonlijke post te krijgen. Niet die blauwe enveloppen van de BelastingDienst, maar die kleine enveloppen met je eigen naam in een mooi handschrift. Nu kan je er natuurlijk lekker voor gaan zitten om een goede vriend, familielid, buurman of jezelf in de toekomst te gaan schrijven, maar je kunt ook aan onbekenden een brief schrijven. Bijvoorbeeld via Stichting Vluchtelingenwerk, Amnesty International of PostCrossing. Via die laatste kan je de mooiste kaarten sturen en ontvangen van mensen over de hele wereld. Zo zijn er sinds de start in 2005 al meer dan 69 miljard kaartjes verstuurd. Wie weet maak je er een Fin, Spanjaard of andere wereldbewoner heel blij mee.

“To write is human, to receive a letter: Devine!”
-Susan Lendroth

Wat zijn jouw tips om met weinig of geen geld toch een fantastische tijd te hebben? Laat het ons jouw tips voor (bijna) gratis activiteiten weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 gedachten over “10 activiteiten waar je geen (of weinig) geld voor nodig hebt”

  1. Fietsen, natuurlijk, niet elektrisch, want dat is, per saldo, milieu onvriendelijk.
    s’Zomers buiten zwemmen.
    Een boek lezen.
    Picniccen in de open lucht. Wel je rotzooi opruimen 🙂
    Rustig op een bank in een park zitten en alles aan je voorbij laten gaan.

  2. Pingback: Deze drie mensen leefden zonder geld en ontdekten iets bijzonders

Reacties zijn gesloten.