10 activiteiten waar je geen (of weinig) geld voor nodig hebt

Foto: Got Credit
Veel mensen denken dat je geld nodig hebt om leuke dingen te kunnen ondernemen. Nu is geld natuurlijk best heel fijn om te hebben, maar als je er niet zoveel van hebt betekent dat niet dat je achter de geraniums moet gaan zitten wachten op betere dagen. Maar áls je dan toch achter die geraniums gaat zitten: doe dat dan in ieder geval wel met de leukste mensen die je kent, of met een goed boek. De tips die we je geven heb je allemaal al wel gehoord. Toch willen we je geheugen even opfrissen. De ervaring leert dat je in de drukke en dure maanden even herinnerd moet worden aan de kleine dingen in het leven. Die zijn namelijk best leuk. Om je op weg te helpen geven we geven je 10 tips om wat inspiratie op te doen. Zo kan jij er met gesloten beurs (of met je beurs op een klein kiertje) toch nog een bescheiden feestje van maken.

“Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination.”
-Oscar Wilde

Swap-feestje
Organiseer eens een swap-feestje. Spreek met een aantal mensen af om thuis eens goed op te ruimen en na afloop mee te nemen wat ze niet meer gebruiken: van ongedragen outfits tot uitgelezen boeken, van de overvloedige kruiden in je keukenkastje tot dat extra paar sloffen. Wie weet wordt iemand anders er wel blij van. In het ergste geval kan je het altijd nog naar de kringloop brengen.

“I know what I have given you… I do not know what you have received.”

-Antonio Porchia

Tweedehands schattenjacht
Tweedehands winkelen is niet alleen heel leuk, maar ook heel duurzaam. Na het maken van een goede buit zou je je spontaan af kunnen vragen waarom je ooit nog iets nieuws zou willen kopen. In Nederland zijn er loodsen vol met de meest prachtige snuisterijen, hebbedingetjes en andere tijdloze pareltjes. We maakten al eerder een lijstje met tips voor een geslaagde schattenjacht.

“You can either be a victim of the world or an adventurer in search of treasure. It all depends on how you view your life.”
-Paulo Coelho, Eleven Minutes.

Diner-party
Nodig eens wat mensen uit die je wel wat vaker zou willen zien en neem de tijd om gezamenlijk te dineren. Dat hoef helemaal niet een ingewikkeld gerecht te zijn (tenzij je dat graag wilt), het gaat om het gebaar. Het voelt goed voor om de tijd hebben voor elkaar, en uren aan de keukentafel zitten met je dierbaren, goede gesprekken en lekker eten. Natuurlijk hoef je helemaal niet al dat eten zelf te maken. Je kunt ook vragen aan iedereen om een gerechtje of gang mee te nemen. Misschien kan je er zelfs een maandelijkse traditie van maken en die om en om bij elkaar thuis vieren.

“Food-sharing is an innate way that we show our love for people we care about. Including others in times of celebration is an act of kindness.”
-Dr. Theresa Nicassio

Uit eten
Gelukkig hoeft uit eten gaan niet altijd prijzig te zijn. Zo zijn er genoeg leuke restaurants waar je voor een prikkie kunt eten. Bovendien zijn er verschillende initiatieven waar je aan mag komen schuiven met je eigen culinaire creaties. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘Potluck Dinners’, ‘Bring your own food’ of ‘Delen die Hap.’ Uiteraard kan je er ook gewoon zelf een organiseren op een leuke plek. Wil je er gelijk een dagje van maken? Ga dan bijvoorbeeld eens naar Basis in Amsterdam. Daar mag je je eigen eten mee nemen en betaal je enkel voor de drankjes. Op deze manier weet je dat je iets lekkers eet en ben je er toch even uit. Hier kan je een lijstje vinden met allerlei leuke andere gratis activiteiten in onze hoofdstad.

“If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.”
-J.R.R. Tolkien.

Wandelen
Wandelen is goed voor eigenlijk alles: je hart, bloeddruk, bloedvaten, cholesterol, spieren, botten, gewicht, geheugen en je humeur. Zit je al een tijdje te piekeren over iets? Grote kans dat je er na een wandeling anders tegenover staat. Uit onderzoek van NPO Wetenschap blijkt dat je creativiteit gestimuleerd wordt door wandelen, waardoor je weer meer mogelijkheden gaat zien. Trek je wandelschoenen dus weer eens aan en ga naar buiten. Een beetje frisse lucht zal je goed doen. Je hoeft echt niet gelijk een wandeltocht a la Lord of The Rings te maken, een half uurtje in je eigen buurt kan al wonderen doen. Misschien wel gezellig om een goede vriend mee te nemen, dat kon bij Frodo ook geen kwaad.

“All truly great thoughts are conceived while walking.”
-Friedrich Nietzsche, Twilight of the Idols

Vrijwilligerswerk
Heb je tijd over en wil je die graag waardevol invullen? Waarom zou je dan geen vrijwilligerswerk gaan doen? Er zijn zoveel prachtige initiatieven en stichtingen die maar wat blij zijn met jouw hulp. Bijvoorbeeld bij een maatjesproject, een dierenasiel of de lokale moestuin. Wie weet maak je er nieuwe vrienden, doe je nieuwe vaardigheden op of help je iemand verder. Veel mensen denken dat je je helemaal vast moet leggen bij vrijwilligerswerk, maar als je een beetje onderzoek doet kom je er achter dat er veel mogelijk is. Zo kan je wekelijks, maandelijks of jaarlijks mee doen aan activiteiten, of een keertje mee lopen om te zien of het iets voor jou is. Meer over verschillende soorten vrijwilligerswerk kan je hier vinden.

“Remember that the happiest people are not those getting more, but those giving more.”
-H. Jackson Brown Jr.

Spelletjesavond
Het klinkt zo simpel en zoet, en dat is het eigenlijk ook. Niet iedereen is een spelletjes-mens maar iedereen heeft wel één spelletje waar die blij van wordt: van Pim-Pam-Pet tot Kolonisten van Catan, van een potje 30 seconds tot ‘Wie ben ik.’ Nog een aantal mensen uit en laat iedereen een spelletje en wat lekkers mee brengen. Geen spelletjes thuis? In de kringloop liggen vaak mooie spellen voor een klein bedrag. Meer van de eenvoud? Klik hier voor een link met spelletjes waar je alleen pen en papier voor nodig hebt.

“Life is more fun if you play games.”
-Roald Dahl, My Uncle Oswald.

Herinneringen ophalen
Hoe lang is het geleden dat je de fotoalbums van jezelf en jouw familie bekeken hebt? Of heb je de foto’s van jouw vader of moeder wel eens bekeken en hun verhalen gehoord? Samen herinneringen ophalen verbroedert, zorgt voor nostalgische momenten en is meestal bere-gezellig. Die ene dierbare al een tijdje niet gezien? Een avondje samen herinneringen ophalen kan soms net zijn wat jullie nodig hebben.

“Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.”
-L.M. Montgomery, The Story Girl.

Een boekenclub
Dat klinkt misschien heel stoffig en suf, maar schijnt erg leuk te zijn. Door samen een deadline te stellen maak je eindelijk tijd vrij om te lezen. Door bij elkaar te komen en samen te discussiëren over jullie literaire parel kan je tot leuke inzichten komen, en belangrijker nog: een gezellige avond hebben. Liever een avondje alleen? Schakel je internet eens uit. Nestel je zelf goed in met een lekkere warme deken, een fijn drankje en een prachtig avonturenboek. Gegarandeerd een goede avond.

“That’s the thing about books. They let you travel without moving your feet.”
-Jhumpa Lahiri, The Namesake.

Brieven schrijven
Iedereen houdt er van om persoonlijke post te krijgen. Niet die blauwe enveloppen van de BelastingDienst, maar die kleine enveloppen met je eigen naam in een mooi handschrift. Nu kan je er natuurlijk lekker voor gaan zitten om een goede vriend, familielid, buurman of jezelf in de toekomst te gaan schrijven, maar je kunt ook aan onbekenden een brief schrijven. Bijvoorbeeld via Stichting Vluchtelingenwerk, Amnesty International of PostCrossing. Via die laatste kan je de mooiste kaarten sturen en ontvangen van mensen over de hele wereld. Zo zijn er sinds de start in 2005 al 33.178.837 kaartjes verstuurd. Wie weet maak je er een Fin, Rus of andere wereldbewoner heel blij mee.

“To write is human, to receive a letter: Devine!”
-Susan Lendroth

Foto: Got Credit

Over de schrijver

1 reactie op “10 activiteiten waar je geen (of weinig) geld voor nodig hebt”

  1. Pingback: Deze drie mensen leefden zonder geld en ontdekten iets bijzonders

Reacties zijn uitgeschakeld.