10 documentaires die je ideeën over eten op z’n kop zetten

Wat is de waarheid achter ons voedsel? Hoe wordt ons eten geproduceerd? Wat zit er nu eigenlijk in hetgeen wij elke dag consumeren? One Green Planet zette 10 documentaires met vernieuwende, provocerende en verfrissende visies en beelden over gezondheid, consumentengedrag en voedselproductie op een rijtje. Een aantal zijn vrij toegankelijk en gratis te streamen, de rest kan worden bekeken via Netflix. Lees, kijk en oordeel zelf.

1. Food, Inc.

Food Inc. is waarschijnlijk een van de meest bekende documentaires van de top 10 documentaires. Ook superboer Joel Salatin speelt een rol in Food Inc.. Filmmaker Robert Kenner zet uiteen hoe wereldwijde voedselproductie geregeerd wordt door multinationals en wat voor invloed dat heeft op het eten dat op ons bord beland. Kenner geeft de kijker inzicht in de gevolgen van grootschalige voedselproductie op onder andere dierenwelzijn, voedselveiligheid en de gezondheid van boeren.

2. Forks Over Knives

In Forks Over Knives gaat in op de claim dat de meeste welvaartsziektes voorkomen of tegengegaan kunnen worden door ons westerse dieet radicaal om te gooien en massaal af te stappen van een menu dat met name gebaseerd is op dierlijke eiwitten en bewerkt voedsel. De documentaire is te zien via Netflix.

3. Vegucated

Deze documentaire volgt drie New Yorkers die voornamelijk vlees en dierlijke producten consumeren en bij wijze van experiment zes weken lang overstappen op een veganistisch dieet. Ook deze documentaire is te vinden op Netflix.

4. Food Matters

Food Matters richt zich op de Amerikaanse maatschappij en hoe over-bewerkt voedsel Amerikanen zieker en zieker maakt. In de docu wordt de relatie gelegd tussen het gebrek aan nutriënten in het voedingspatroon van de Amerikaan en de stijgende ziektekosten. Food Matters is te streamen via Netflix.

5. Supersize Me

Een bekende documentaire waarbij Morgan Spurlock de proef op de som neemt en, door 30 dagen slechts fast food te eten, er achter probeert te komen hoe ongezond fast food nu daadwerkelijk is. Tijdens zijn experiment bezoekt hij daarnaast verschillende experts met wie hij in gesprek gaat over fast food en ongezonde voeding in het algemeen.

6. Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days

De holistische arts Dr. Gabriel Cousens daagt in deze film zes Amerikanen die lijden aan diabetes uit om te stoppen met het consumeren van vlees, zuivel, suiker en alcohol en om een dieet te volgen dat volledig biologisch, ongekookt en veganistisch is. Het doel is de patiënten van diabetes te genezen. Tijdens de documentaire worden de zes diabetici gevolgd in hun lichamelijke, medische en mentale strijd om vervolgens conclusies te kunnen trekken over wat voeding met de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van een mens doet.

7. Ingredients

Net als in Food Inc. wordt in deze documentaire standpunt genomen dat het huidige voedselproductiesysteem op de schop moet. Filmmaker Robert Bates geeft inzicht in zowel de industriële als de lokale voedselproductiekant door het interviewen van boeren en het beschrijven van de opkomst van lokale voedselbewegingen.

8. The Future of Food

Deze documentaire richt zich volledig op genetisch gemodificeerd voedsel. In de film wordt een beeld geschetst van hoe voedsel gemodificeerd wordt, hoe het zit met voedselpatenten en wat de macht is van voedselmultinationals als Monsanto.

9. Hungry for Change

Hungry for Change richt zich op commerciële voedselproductie en onthult verhalen over voedselproductie die tot dusver ontbreken in de algemene voedseldebatten. Ook gaat de docu in op mythes rond diëten en manieren om slecht voedselconsumptiegedrag een halt toe te roepen.

10. Fat, Sick and Nearly Dead

In deze film vertelt het verhaal achter Joe Cross; een man met een lichaam vol vet en steroïden met een missie gezonder te gaan leven. Cross eet 30 dagen lang slechts fruit en groenten en interviewt ondertussen meer dan 500 Amerikanen over voedsel. Het resultaat is een documentaire die illustreert hoe een leven, en een voedingspatroon radicaal omgegooid kan worden ten behoeve van gezondheid én geestelijke gesteldheid.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Top 5 TED video’s over eten
Experts over gezond eten en afvallen

Over de schrijver

4 gedachten over “10 documentaires die je ideeën over eten op z’n kop zetten”

  1. En niet te vergeten: De wereld volgens Monsanto (Le monde selon Monsanto), over genetisch gemanipuleerde gewassen en de macht van een multinational die overal ter wereld mannetjes dichtbij (of in) beslissingsbevoegde regeringen heeft zitten en wereldwijd 80% van onze graanproductie in handen heeft. Doodeng. Te zien op Youtube.

  2. Pingback: Eerlijk eten is in Rotterdam onder één dak te vinden in FenixFoodFactory » hetkanWel.nl

  3. Pingback: Broccoli smeren in de strijd tegen huidkanker » hetkanWel.nl

  4. Pingback: 10 documentaires die je ideeën over eten op z’n kop zetten | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.