10 groenste apps

Mj/Tr (´???), Flickr.com
Mj/Tr (´???), Flickr.com

De meeste mobiele telefoons zijn van zichzelf niet zo groen, maar kunnen wel helpen met een groener leven. Je kunt er namelijk leuke apps op zetten, die vaak nog gratis zijn ook. Wij zetten de 10 groenste apps voor je op een rijtje.

 

1. ecoFootprint
Groener leven begint met inzicht in wat je op dit moment doet en hoe dat beter kan. Gebruik de app ecoFootprint (verkrijgbaar voor de iPhone en Android) om inzicht te krijgen in je persoonlijke ecologische voetafdruk. Mét tips om je gedrag te verbeteren.

2.  Groente- en fruitkalender
Verklein je ecologische voetafdruk door groenten en fruit uit het seizoen te eten. Met de app van Milieu Centraal kun je met een druk op de knop zien in welk seizoen bepaalde groenten en fruit het ‘milieuvriendelijkst’ verkrijgbaar zijn.

3. Go Green
Ideaal voor mensen met een beperkte aandachtsspanne: Go Green. Elke keer dat je deze app opent, krijg je een groene tip en verbetert je ‘groene status’.

4.  Reclamefolder
Heb je schoon genoeg van die grote stapel papier die elke week door de brievenbus wordt gegooid, maar wil je ook geen aanbiedingen missen? Installeer dan de  app Reclamefolder op je iPhone of iPad. Daarmee kun je eenvoudig door alle folders bladeren. Bang zijn dat je iets mist is niet nodig; de app geeft steeds een seintje als de nieuwste folders beschikbaar zijn.

5. Garden Buddy
Eigen groenten en fruit verbouwen is goed voor het milieu; je hebt minder uit de winkel nodig, waardoor je ecologische voetafdruk verkleint. Bovendien kan het flink veel geld besparen. Heb je niet echt groene vingers? De Garden Buddy geeft antwoord op alle tuinvragen. Van tips om een vijver aan te leggen tot een snelle berekening van de hoeveelheid grond die nodig is voor je moestuin.

6. eFuel
De auto wegdoen is niet voor iedereen een optie, maar besparen op brandstof kan wél iedereen. Gebruik eFuel om te zien hoe vaak je moet tanken en hoe je zuiniger kunt rijden.

7. Skeptical Science
Klimaatverandering is een feit. Maar lang niet voor iedereen. Weet je er nu net te weinig van om een goede discussie aan te gaan? Installeer dan Skeptical Science. Vink de argumenten van je gesprekspartner aan en krijg een wetenschappelijk onderbouwde reactie.

8. iPrinter
Heeft een vriend je weer een lang epistel gestuurd dat je liever even op de bank leest? Print het dan niet uit, maar gebruik iPrinter om het naar je iPad te ‘printen’. Dat is net zo makkelijk en bespaart inkt én papier.

9. Eco Challenge
De Eco Challenge app is een soort combinatie van een tijdschrift, een spelletje en een calculator. Elke week staat een nieuw onderwerp centraal en krijg je ‘challenges’ die helpen met een duurzamere levensstijl.

10. Weggooitest
Gemiddeld gooien we per persoon per jaar 40 kilo eten weg. Zonde, want het produceren van dat eten heeft veel energie gekost en je zult het ook niet gratis mee hebben kunnen nemen. Met de Weggooitest van Milieu Centraal kun je meten hoeveel jij jaarlijks ongeveer weggooit en wat je kunt veranderen om je afvalberg te verkleinen.

Bronnen: EcoAppsfree.com, Futuras, Green Living

Lees ook:
7 groene dingen die onze grootouders deden
Prijs van groenten en fruit kunstmatig hoog
Sint stelt jongeren teleur met smerige mobieltjes

4 reacties op “10 groenste apps”

  1. Goed lezen. Ik heb nooit geschreven of gezegd dat ik zelf wel een mobiele telefoon gebruik!
   Ik heb nog wel een oude mobiele telefoon voor het geval ik die onderweg een keer nodig heb. Maar ik gebruik die dus zelden. Batterij ligt er bij mij altijd uit. Bellen doe ik via een vaste telefoon en mocht dat niet lukken dan pas, gaat bij mij de batterij van m'n mobiel erin…
   En dan probeer ik ook zo kort mogelijk te bellen, liefst op luidspreker, omdat ik er anders ook pijn van in mijn hoofd en handen van krijg!

 1. Beste Wilma,

  De informatie is uiteraard niet bedoeld om depressief van te worden… Maar wel om meer mensen wakker te schudden zodat zij zelf betere keuzes kunnen maken.

  Je kunt gewoon probleemloos blijven bellen met een vaste (niet-draadloze telefoon, dus GEEN DECT) thuis en op het werk…
  Voor onderweg kun je je mobiele telefoon meenemen maar wel uitdoen en het liefst de batterij eruit halen en er pas in doen wanneer je je mobiel ook echt nodig hebt of om te checken of je een voicemail of sms-bericht hebt ontvangen. Zolang de batterij van je GSM er namelijk nog steeds in zit wordt er continue een gepulst signaal verzonden tussen je mobiele telefoon en zendmasten.

  En je kunt ook gewoon internetten met een kabel i.p.v. draadloos (WiFi).
  Er zijn ook tablets waarop je met een usb-kabel kunt internetten (door de usb-kabel op je tablet en modem aan te sluiten).

  Hartelijke Groet,

 2. GSM en WiFi werken altijd met gepulste elektromagnetische straling, waarvan door Onafhankelijke Wetenschappers is aangetoond dat het zeer schadelijk is voor de Natuur, Dieren en Mensen:
  http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s

  Meer informatie over de vele wetenschappelijk onderzoeken hiernaar vind je ook in het Boek: Elektrostress & Gezondheid door Prof. Dr. Ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc.

  Een App is dus alleen 'groen' wanneer je het op een tablet zonder WiFi gebruikt!

Reacties zijn uitgeschakeld.