10 initiatieven voor echte groene stroom uit eigen buurt

Dave Dugdale, Flickr.com
Dave Dugdale, Flickr.com

Duurzame energie is mooi. Investeren in duurzame energie die opgewekt is in je eigen buurt, misschien zelfs met eigen zonnepanelen of een eigen windmolen, dat is veel mooier. Laat je inspireren door de onderstaande lokale initiatieven of meld je direct aan.


Achterhoekse Zonne-Energie Coöperatie
De Achterhoek duurzamer maken, daar richt AZEC zich op. Bedrijven stellen dakruimte beschikbaar, waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Die panelen kunnen – per cel of gedeeltelijk – voor €100 geadopteerd worden. Deelnemers kunnen via internet controleren hoe goed hun zonnecellen presteren. De investering betaalt zich binnen enkele jaren terug.

Boer zoekt Buur
Voor project BZB investeren boeren in zonnepanelen op hun schuur. Deze zonnepanelen worden door de buren voorgefinancierd door middel van aandelen van €250 per stuk. De buren krijgen in ruil voor hun investering voor €300 aan waardebonnen die kunnen worden ingewisseld voor producten en diensten van de boerderij. Elk aandeel is 6 waardebonnen waard, waarvan er maximaal een per jaar kan worden ingeleverd. Wordt de buur ook lid klant bij Greenchoice, dan betaalt Greenchoice €20 mee aan het eerste aandeel en betaalt de buur dus €230 voor €300 aan waardebonnen.

De Windvogel
Coöperatie De Windvogel wekt zelf stroom op door middel van zes eigen windmolens. Die molens worden gefinancierd door de ruim 2700 leden. Des te meer mensen zich aanmelden, des te meer molens er geplaatst kunnen worden. Deelnemen kan al vanaf €50 per persoon. Je kunt daarnaast een grotere lening verstrekken voor 15 jaar, waarop 5 tot 7% rente gegeven wordt.

ReggeStroom
ReggeStroom richt zich op een duurzaam Hellendoorn en wil bedrijven en particulieren samenbrengen in het overschakelen naar duurzame energie. Via ReggeStroom kan 100%, uit Nederland afkomstige, duurzame energie worden afgenomen. Het bedrijf levert straks ook ZonneStroom en MolenStroom.

De Eendragt
De Eendragt is één van de eerste succesvolle burgerinitiatieven op het gebied van groene stroom. De coöperatie heeft eigen windmolens, die betaald worden door leden. Leden kopen een certificaat van minimaal €50 en krijgen over hun investering jaarlijks een rente van ongeveer 7%. Wie zich aan wil sluiten moet op het moment van aanmelden in de Kop van Noord-Holland wonen.

NHEC
Als je geen lening wilt verstrekken, maar wel groene stroom wilt afnemen, dan kun je je ook aanmelden bij NHEC, de Noordhollandse Energie Coöperatie. De energie die door dit bedrijf geleverd wordt, wordt gewonnen uit huisvuil, zon en wind.

Adem Houten BV
Adem Houten adviseert en bemiddelt in de aanschaf van zonnepanelen in Houten en omgeving. Je kunt daarnaast ook je dak beschikbaar stellen voor de plaatsing van zonnepanelen, aandeelhouder worden van het bedrijf of mee actie voeren om de waterkrachtcentrale van Hagestein weer te starten.

TexelEnergie
Ook op de eilanden worden projecten in duurzame energie gerealiseerd, zoals TexelEnergie. TexelEnergie produceert zelf duurzame energie en levert het aan bedrijven en particulieren op en buiten Texel. Wie mee wil doen kan lid worden vanaf een bedrag van €50. Daarvoor krijg je een aandeel in het bedrijf en korting op de energieprijs. Daarnaast kun je ook ‘gewoon’ energie afnemen, zonder je aan te sluiten bij de coöperatie.

De Groene Reus
Dat kleinschalige initiatieven erg groot kunnen worden, bewijst De Groene Reus in Flevoland. Vier jaar geleden wilde Robert Hemmen zijn eigen woonwijk verduurzamen en inmiddels is De Groene Reus dé groene energieleverancier van Flevoland. Je kunt er energie afnemen, maar ook zelf opwekken door voordelig geleverde zonnepanelen. Voor €10 per jaar kun je bovendien lid worden van De Groene Reus en krijg je naast inspraak ook korting op duurzame producten.

Eco Noordseveld
Inwoners van de gemeente Noordenveld hebben hun krachten gebundeld in Eco Noordseveld. Via Eco Noordseveld kan duurzame stroom worden afgenomen, of geïnvesteerd worden in participaties. Die participaties kosten eenmalig €50 per stuk en geven onder meer stemrecht met betrekking tot de toekomstige projecten van de coöperatie.

Bron: GroeneStroomJaGraag.nl

Lees ook:

Begin een energiecentrale in je woonkamer
Geen dak, wel zonnepanelen
Robotvliegers maken van lucht een windmolenpark