Vaarwel Spullen: 10 tips om nu te starten met minimaliseren

We leven in een wereld vol verleidingen. De hele dag zien en horen we reclame voor spullen die ons gelukkiger en ons leven gemakkelijker maken. Maar is dat wel zo? Maken spullen ons gelukkig? Volgens de Japanse schrijver en minimalist Fumio Sasaki is het antwoord op die vraag heel eenvoudig: nee. In zijn bestseller Vaarwel Spullen legt Sasaki helder uit dat te veel spullen juist een last zijn.

Door je bezittingen te reduceren tot een minimum voel je je vrij, houd je tijd en geld over en ben je dankbaarder voor de spullen die je nog wel bezit.
Wat Sasaki zegt, klinkt logisch, maar hoe bied je weerstand tegen al die verleidingen? En hoe neem je afscheid van de overtollige spullen in je huis? hetkanWEL interviewde Sasaki en vroeg hem om drie tips uit zijn boek te delen, die helpen met minimaliseren. Vervolgens vroegen we onze lezers om hun ideeën te delen. De reacties stroomden binnen en we selecteerden een aantal praktische tips, waarmee je vandaag nog aan de slag kunt.
De eerste drie tips zijn van Sasaki, de overige zijn van onze lezers.
Japans Minimamlisme

Tip 1: Visualiseren

Als je iets wegdoet, krijg je er meer voor terug dan je verliest. De truc om vaarwel te zeggen tegen je spullen, is door te visualiseren hoe het voelt als je ze niet hebt. Als je dat kunt, wordt het steeds gemakkelijker om afscheid te nemen.

Tip 2: Leef in het nu

Laat het idee van ooit varen. Heb je iets echt nu nodig? Die vraag stelde Sasaki zich tijdens zijn eigen minimalisatieproces misschien wel 10.000 keer, ook nu doet hij dat nog continu.

Tip 3: Herinneringen blijven

Het wegdoen van aandenkens, zoals foto’s en brieven, is niet hetzelfde als afscheid nemen van de herinneringen zelf. Sasaki deed aandenkens weg, maar blijft de herinneringen koesteren. Ze blijven altijd aanwezig in je gedachten.

Tip 4: Maak categorieën

Probeer niet meteen je hele huis op te ruimen, maar begin met een project, bijvoorbeeld de besteklade in je keuken. Dat is lekker overzichtelijk. Je legt de vorken bij de vorken en de messen bij de messen. Ligt er iets verkeerd, dan zie je dat meteen. Je volgende project zie je ook als een besteklade. Maak categorieën en leg alles wat bij elkaar hoort op een vaste plek. Wat je nooit gebruikt, doe je weg.

Tip 5: Geen cadeaus meer

Binnenkort jarig? Vraag dan een ervaring voor je verjaardag, zoals een gezellige lunch, een theaterbon of een bezoek aan een museum. Je kunt ook vragen of mensen op je verjaardag geen cadeautje voor je kopen, maar in plaats daarvan iets uit jouw huis meenemen. Voor zichzelf, voor een ander, of voor de kringloopwinkel. Dat ruimt bij jou lekker op.

Tip 6: Ga naar de bibliotheek

Voor sommige mensen zal dit even slikken zijn, maar doe al je boeken weg. Je kunt ze naar de kringloopwinkel brengen, of als verjaardagscadeau weggeven. Vervolgens koop je geen nieuwe boeken meer, maar leen je ze van de bibliotheek of van vrienden.
Minimaliseren Maak Een Fotoboek

Tip 7: Maak digitale fotoboeken

Het wegdoen van emotionele spullen blijft lastig. Als je foto’s maakt van waardevolle spullen en van die foto’s een digitaal fotoboekje maakt, houd je de herinneringen toch vast.

Tip 8: Huur of leen spullen

Heb je iets nodig, zoals een tuinslang of een sneeuwschep, bedenk dan of je die bij je vrienden of buren kunt lenen, of bij een winkel of via een leenplatform kunt huren. Soms duurt dit iets langer, maar het scheelt onder aan de streep vaak veel geld en een heleboel ruimte.

Tip 9: Doe niet mee met de mode

Creëer je eigen, tijdloze stijl. Als dit je lukt, zul je zien dat je veel minder spullen koopt. Je kunt dit doen met je kleding, maar ook met de inrichting van je huis. Is er iets kapot? Dan kun je het laten repareren.

Tip 10: een er in, een er uit

Voor alles wat je huis binnenkomt, moet er eerst iets weg. Als je die regel toepast op bijvoorbeeld je interieur, je kleding of je tuinspullen, dan wordt je huis nooit te vol.

Start met minimaliseren

Deze tips zullen je helpen bij het reduceren van je spullen in je huis, maar hoever moet je gaan met minimaliseren? Het antwoord op die vraag is heel simpel: dat heb je helemaal zelf in de hand. Minimalisme is een manier van leven waarbij je je bezittingen terugbrengt tot het absolute minimum dat je nodig hebt, maar dat minimum is voor iedereen persoonlijk. Zolang je geniet van je spullen en ze geen ballast zijn, zit je goed.
Tot slot willen we graag iedereen bedanken voor het insturen van tips en feliciteren we Janet, Jose Heijkamp en Fanny van Hal. Zij winnen een exemplaar van het boek Vaarwel Spullen. Veel leesplezier en blijf elkaar inspireren met goede ideeën via #vaarwelspullen.

Over de schrijver

16 gedachten over “Vaarwel Spullen: 10 tips om nu te starten met minimaliseren”

  1. Pingback: Laat je niet (meer) verleiden om spullen te kopen. We geven je vijf tips

  2. Pingback: Consuminderen challenge: kan het een beetje minder

  3. Pingback: Tweedehands schatzoeken op de vrijmarkt

  4. Pingback: In vijf stappen naar je eigen tiny house

  5. Pingback: Dit zijn de meest bijzondere tiny houses van Nederland

  6. Pingback: Laminaat als duurzame vloerbedekking? Ja!

  7. Tip 7 is natuurlijk slechts een tussenstap. Eerst maak je die digitale albums, om alles nog even goed in te prenten en na een tijdje gooi je al die digitale dingetjes weg, samen met de rest van de boeken die je nog had.

  8. Oh! Tip 5 is een Hobbit-verjaardag! In De Hobbit schrijft Tolkien dat het in the Shire gebruikelijk is om cadeautjes weg te geven in plaats van te ontvangen als je jarig bent. Ik denk dat ik dat dit jaar eens ga doen 🙂

Reacties zijn gesloten.