10 tips om voedselverspilling tijdens de kerstdagen te voorkomen

Tijdens de kerstdagen eet je lekker en veel met familie en vrienden. Maar het betekent ook dat je extra goed moet opletten als je geen eten wilt verspillen. Je kent het wel, het gevoel dat je beter te veel in huis kunt hebben dan te weinig. Wat moet je ermee? Daarom geef ik 10 tips om voedselverspilling tijdens de kerst te voorkomen.

#1 Ga je op een van de kerstdagen gourmetten? Zet dan niet alles meteen op tafel, maar verdeel het in meerdere porties. Wat niet op gaat staat dan nog in de koelkast en kun je nog goed bewaren.

#2 De verleiding is groot om veel te veel eten in huis te halen. Zonde van het geld en van het lekkere eten. Wil je toch iets extra’s in huis hebben voor ‘het geval dat’, zorg dan dat het houdbare producten zijn. Denk aan groente, fruit en vis in blik, noten of luxe toastjes met houdbare paté.

#3 Zet eten dat over is zo snel mogelijk in de koelkast. Kliekjes kun je ongeveer twee of drie dagen in de koelkast bewaren.

#4 Maak gourmetnasi. De restjes van het gourmetten zijn perfect om later in een nasi- of pastaschotel te verwerken.

#5 Ga je ergens anders eten met kerst? Neem een bakje mee. Een groot compliment voor de kok: het eten was zo lekker dat je de restjes mee naar huis wilt nemen.

#6 Serveer sausjes en dressings apart. Als er iets overblijft kun je het beter bewaren wanneer er nog geen saus of dressing overheen zit.

#7 Wat over is kun je alvast opbakken, zodat het nog wat langer te bewaren is in de koelkast.

#8 Als je het echt slim aanpakt, zorg je dat je een maaltijdplanning maakt die er rekening mee houdt dat je de restjes van 1ste kerstdag goed kan gebruiken op 2de kerstdag.

#9 Steeds meer supermarkten zijn open op 1ste en vooral 2de kerstdag. Maak daar slim gebruik van door niet van te voren groots in te slaan met het risico dat je te veel koopt. Je kunt op de dag zelf nog snel wat te halen als dat nodig blijkt te zijn.

#10 Organiseer een No Waste derde kerstdag Kerstdiner met vrienden. Iedereen neemt de kerstrestjes mee en samen maak je er een nieuwe tafel vol lekkers van. Nomnomnom!

Een hele fijne no waste kerst!

Daisy_75X75Tijdens haar vele horecabaantjes viel het Daisy Scholte steeds meer op met hoeveel gemak mensen eten weggooien. Ze verzamelde kliektechnieken, restjesrecepten en verspillingsfeitjes en ging aan de slag voor het Voedingscentrum om Voedselverspilling tegen te gaan. In “Koken met restjes is leuk” bundelt zij de beste tips en recepten in een mooi boek voor in de keuken.

Over de schrijver

1 reactie op “10 tips om voedselverspilling tijdens de kerstdagen te voorkomen”

  1. Pingback: Met deze tips geen witte, maar een groene kerst

Reacties zijn uitgeschakeld.