10 tips: wat vind jij het mooiste bos van Nederland?

Wat vind jij het mooiste bos van Nederland? Wandelen in de natuur maakt je gezond, gelukkig en houd je fit, maar is ook het ideale dagje uit. Op vakantie zoek ik altijd naar bijzondere plekken om te wandelen, maar eenmaal thuis blijft het vaak bij mijn vertrouwde rondje door de duinen en over het strand. Nou hoor je me daar niet over klagen, maar om het vakantiegevoel een beetje langer vast te houden, heb ik besloten om de komende tijd 10 bijzondere bossen te bezoeken. Ik zet ze voor je op een rij en ben benieuwd welke aanvulling jij hebt.

1. Speulder- en Sprielderbos – Ermelo

Het Speulder- en Sprielderbos is een echt oerbos met grote eikenbomen, die deels met elkaar vergroeid zijn. Naast de kromme bomen bestaat Boswachterij Speulder- en Sprielderbos  uit nog twee soorten bossen; ‘het donkere bos’ met douglas- en fijnsparren en het ‘lichte bos’ met dennen en berken. Door de grote hoeveelheid bos vind je er veel dieren zoals dassen, edelherten, wilde zwijnen en slangen. Volgens Staatsbosbeheer is dit bos uitgeroepen tot misschien wel het mooiste bos van Nederland.
Meer informatie.

2. Kaapse Bossen – Utrecht

De Kaapse Bossen zijn 425 hectare groot en vind je in het midden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De heuvels zijn 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Een enorme ijsmassa stuwde het landschap op. Het ijs smolt en een stuwwal bleef achter, maar je vindt er nog meer sporen uit het verleden, zoals grafheuvels uit de prehistorie en stukjes hei. Je kunt er fietsen, wandelen, maar ook paardrijden.
Meer informatie.

3. De bossen van Het Loo – Apeldoorn

De omgeving van Apeldoorn is ontzettend mooi en voor veel mensen ook de ideale zomerbestemming. Een van de mooiste bossen van Nederland, zijn de bossen van het Kroondomein Het Loo. Dit is het grootste landgoed van Nederland en omvat ongeveer 10.400 hectare waar je elke dag tussen 08.00 – 19.00 uur kunt wandelen. Leuk om te weten, is dat je er de hoogste boom van het land. Deze Douglasspar is bijna 50 meter. Het is daarom terecht dat dit bos een plek in deze lijst heeft.
Meer informatie.

4. Loonse- en Drunense Duinen – Noord-Brabant

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen heet ook wel de Brabantse Sahara. Het is een van de grootste (270 hectare) stuifzandgebieden van West-Europa. Je vindt er dus veel zand, maar ook bos en heide, daarom verdient het toch een plekje in de lijst van mooiste bossen. Het zand zorgt voor een droge, voedselarme bodem. Hierdoor kan het verschil in temperatuur tussen dag en nacht ook wel flink oplopen en dat zorgt voor de unieke flora en fauna.
Meer informatie.

5. Het Twickelse Bos – Twente

Het Twickelse Bos wisselt weilanden, akkers, bijzondere eiken en dichtbegroeide bossen af. Er is een bijzondere wandelroute (de Umfassungsweg) van 11 kilometer, die het hart van het landgoed – en zo ongeveer alle andere Twentse landschappen – vertegenwoordigt. Er is ook een vlonderpad, dat heel leuk is om over te wandelen met kinderen, maar ook zonder is dit een prachtige plek en een van de mooiste bossen.
Meer informatie.

6. Purmerbos – Purmerend

Voor hondeneigenaren is het Purmerbos in Purmerend een echte aanrader. Een groot deel van dit mooiste bos is namelijk een hondenloosloopgebied en er is zelfs een zwembad voor honden. Je vindt er slingerende struinpaadjes, maar het stilte- en natuurbos is ook een rustgebied voor veel vogels en zoogdieren. Het bos is nog heel jong, vooral in vergelijking met andere bossen in deze lijst. Zo’n 20 jaar geleden zijn de populieren, essen, eiken en beuken aangeplant, maar dankzij de vruchtbare kleigrond schoten ze de grond uit.
Meer informatie.

7. De Hondsrug – Drenthe

Met tientallen paden is dit de Hondsrug in Drenthe ideaal voor een mooie boswandeling. Je vindt er niet alleen bijzondere natuur, maar ook grafheuvels en hunebedden. Wil je de bomen van bovenaf bekijken? Dan wandel je over het Boomkroonpad, dwars tussen de boomtoppen door.
Meer informatie.

8. Amsterdamse Bos – Amstelveen

Het Amsterdamse Bos is een bijzonder bos vlakbij Amsterdam. Het bos is 22 keer zo groot als het Vondelpark en er staan zo’n 200.000 bomen, 3.500 solitaire- en laanbomen, 19 hectare moeras(bos), 116 bruggen en 200 kilometer fiets-, wandel- en ruiterpaden.  Jaarlijks bezoeken zo’n 6 miljoen mensen het bos om te wandelen, te luieren of te sporten, maar ondanks al die bezoekers, is het er voor je gevoel zelden heel erg druk. En ook een stads bos verdient een plek in dit rijtje.
Meer informatie.

9. Grebbeberg – Utrecht

De Grebbeberg in Rhenen beklimmen is best een uitdaging. Je moet namelijk 200 traptreden op, maar het uitzicht is adembenemend mooi en daarom de klim meer dan waard. Het bos rondom de Grebbeberg bestaat uit eiken, maar even verderop vind je het natuurgebied Laarsenberg, met loof- en naaldbossen. 
Meer informatie.

10. Natuurgebied Beetserzwaag

Friesland kennen we allemaal van de prachtige meren, maar je kunt er ook geweldig lekker wandelen. In het bos Beetserzwaag vind je verschillende soorten bomen, maar je kunt er ook een bijzondere wandelroute volgen ‘Als bomen konden spreken’. Op 14 bomen langs deze route vind je veertien personages uit Friese volksverhalen uitgebeeld. Zo komt de geschiedenis helemaal tot leven.
Meer informatie.

11. Bonus: de bosbios

Buitenplaats Hoorneboeg in Hilversum heeft wel een heel bijzonder initiatief: de BosBios. Tussen de bomen hangt er een groot scherm en zodra de schemering invalt, laten ze mooie films zien, die hoop of stof tot nadenken geven. Hier vind je de agenda en je mag er vast ook een beetje wandelen tussen de bomen.

Wat vind jij het mooiste bos van Nederland? Laat het ons weten in een reactie.

Over de schrijver