10 voordelen van een vegetarische levensstijl

In Nederland zijn er zo’n 850.000 vegetariërs en 121.000 vegans en daar komen steeds meer mensen bij.  Ze kiezen voor deze levensstijl uit principe, omdat ze geen dieren willen eten, voor het milieu, of omdat ze zich er lichamelijk beter door voelen. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Er zitten veel voordelen aan een vegetarische levensstijl en vegetarisch eten wordt steeds gemakkelijker. Er zijn heerlijke vleesvervangers, duizenden recepten, die je inspiratie kunnen geven en ook in restaurants is er volop keuze. Dat zijn zo veel voordelen, dat we ze voor je op een rij zetten.

Je veroorzaakt geen dierenleed

In Nederland werden er in 2017 in alle slachthuizen samen 641.163.900 dieren geslacht. Dat zijn er zo veel, dat kun je je niet eens voorstellen. Als je vlees eest, eet je gemiddeld 1167 dieren in je leven. Nog los van de vis en schelpdieren. Stop je met vleeseten, dan weet je dus hoeveel levens dat spaart.

Het is beter voor het milieu 

De veehouderij veroorzaakt wereldwijd 14,5 procent van alle broeikasgassen, die vrijkomen door menselijk handelen. Een koe stoot net zo veel broeikasgassen uit als één auto, die anderhalf keer de aarde rondrijdt. Daarnaast is er voor elke kilo vlees ontzettend veel water en voer nodig. Zo’n driekwart van alle landbouwgrond op de wereld wordt gebruikt voor de productie van veevoer.  Veel efficiënter is als we die grond gebruiken om mensen te voeden.

Je krijgt meer voedingsvezels binnen

In Nederland zijn er nog steeds veel mensen, die dagelijks te weinig voedingsvezels binnen krijgen. Helemaal als je een vet en eiwitrijk voedingspatroon hebt. Voedingsvezels zitten vooral in groente, fruit, noten etc. en ze spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Aanbevolen wordt om 250 gram groente en 2 stuks fruit op een dag te eten. En dat is best veel. Als je stopt met het eten van dierlijke producten, ga je dit vervangen door vezelrijke producten.

Vitamines, mineralen en cholesterolgehalte 

Als je meer groenten en fruit eet, krijg je ook meer vitamines en mineralen binnen, maar een vegetarische levensstijl is ook beter voor je cholesterol. Je kunt cholesterol verdelen in 2 groepen, namelijk HDL (gezond) en LDL (ongezond). Hierin moet een goede balans zijn, waarbij je HLD verhoogt wordt en je LDL verlaagt en steeds verder afneemt. Een gezond voedingspatroon met veel variatie, iets wat je goed kunt bereiken met een vegetarische leefstijl, draagt hieraan zeker aan bij.

Genoeg variatie mogelijk

Soms denken mensen dat stoppen met vlees eten moeilijk is, omdat je heel anders moet gaan koken. Ze zijn bang dat het eten eentonig wordt, maar niets is minder waar. Je kunt voor de ‘gemakkelijke’ weg kiezen en vlees simpelweg vervangen door een vleesvervanger, maar als vegetarische blogs volgt, zie je dat je eigenlijk elk gerecht ook vegetarisch, of vegan, kunt maken. Er zal een wereld voor je open gaan met het gebruiken van heerlijke groente, fruit, nootjes, pitten, zaden, kruiden en andere lekkernijen uit de natuur.

Het is goedkoper

Als je gewend bent om biologisch vlees te eten, dan zul je zien dat een vegetarische levensstijl ook geld bespaart. Vleesvervangers zijn over het algemeen wel duurder dan een stukje plofkip, maar als je zelf in de keuken creatief aan de slag gaat, dan zul je zeker goedkoper uit zijn.

Stimuleert de vetverbranding

Hiervoor is niet per definitie een vegetarische leefstijl nodig, maar er zijn wel degelijk goede vegetarische oplossingen om de vetverbranding te verhogen. Dit realiseer je door dagelijks meer groente en fruit te eten. Je kunt dit onbeperkt eten, zonder dat je er dik van wordt. En ze bevatten gezonde voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Je krijgt dus alles binnen wat je nodig hebt, en stimuleert tegelijkertijd de vetverbranding. En ben je bang dat je niet genoeg eiwitten binnen krijgt? Dat is nergens voor nodig.

Flexitarier

Voor sommige mensen is het toch lastig om helemaal zonder vlees, vis of dierlijke producten te eten. Dan kun je ervoor kiezen om flexitariër (waarbij je een paar dagen per week vegetariër bent, en de rest van de week gewoon wel vlees, vis en dierlijke producten eet), of flexi vegan te worden. En heb je wat inspiratie nodig…recepten kun je hier vinden.

Over de schrijver

3 reacties op “10 voordelen van een vegetarische levensstijl”

 1. Stel dat we allemaal vegetariers zouden worden.
  Waarmee gaan we de planten die we eten dan bemesten?
  Daarbij meerekenend dat de behoeft aan plantaardig voedsel dan minimaal verdubbeld wordt omdat die het dierlijke voedsel vervangen moet worden.
  Dierlijke mest is er dan niet meer.
  Menselijke uitwerpselen wordt afgeraden, zeker bij bladgroente. { en mocht het toch kunnen, welke vegetarier is dan bereid om de poep bij de mensen op te halen?
  Kunstmest roeit het bodemleven uit.
  Blijft over: compost en iedereen weet dat dat nooit genoeg meststoffen oplevert om de bevolking te voeden.
  Ik ben een beetje klaar met die oh zo idealistische vegetariers en veganisten die zich vaak ver verheven voelen boven vleeseters terwijl de planten die ze eten gewoon met dierlijke mest gevoed worden, vaak afkomstig uit de intensieve veehouderij.

  1. @trinco:
   Dat is lekker kort door de bocht!! Vegan wil niet zeggen, geen dieren meer op deze aardbol. Sterker nog het geeft meer ruimte voor dieren en dan met name de dieren die we, ten behoeve van de intensieve veehouderij, in rap tempo hebben verminderd namelijk de wilde dieren.
   Als we even snel beschouwen dan zien we dat het overgrote deel van de landbouwgronden gebruikt worden voor het voeren van de intensieve veehouderij. Dan zien we dat we, wetenschappelijk bewezen, gezonder af zijn als we geen dierlijke producten meer nuttigen en gevarieerd plantaardig gaan eten. Dan zien we dat er voor dat plantaardige voedselpatroon dus minder landbouwgrond nodig is omdat we geen dieren uit de intensieve veehouderij meer hoeven te voeden. Dan zien we dat er meer ruimte komt voor wilde dieren en dan zien we dat we als samenleving gezonder worden en dan zien we dat er voor het bemesten van het plantaardige voedsel heel goed compost gebruikt kan worden EN dan zien we dat we ook echt nog wel koeien en varkens en kippen kunnen hebben die voldoende mest kunnen leveren. En dan zien we dat er balans is in het voedsel systeem en dat we de koeien, varkens en kippen kunnen houden voor het plezier en voor hun mest ipv voor hun lijf.

   @hetkanwel:
   Doe even factchecken op de bijproducten van de zuivelindustrie, die geslacht worden! Dan begrijpt u dat de uitspraak aan het begin van dit artikel “Stop je met vleeseten, dan weet je dus hoeveel levens dat spaart.” Niet helemaal klopt met wat het impliceert.

   Fijne dag allemaal!

Reacties zijn uitgeschakeld.