Raymond wil 1000 geveltuinen aanleggen in Rotterdam

Wat is een geveltuin? Die vraag kreeg ik een keer van mijn schoonzus toen ik trots vertelde dat ik 2 rijen stoeptegels uit het trottoir had gewipt en had vervangen door groene en bloemige plantjes. Een geveltuin is, zoals het woord eigenlijk al impliceert, een tuin die tegen de gevel aangeplakt zit. Meestal ten koste van de stoep, maar dus ten gunste van de natuur. Raymond Landegent wil zijn stad Rotterdam graag wat groener maken en ziet het dus als zijn persoonlijke missie om voor 30 september 1000 nieuwe geveltuinen voor elkaar te krijgen. Een nobel streven vinden wij bij hetkanWEL.

1000 geveltuinen

“Ik ben echt fan van geveltuintjes,” zegt hij tegen RTL Nieuws. “Ze zijn niet alleen een vrolijk gezicht, maar ook nog eens gezond voor de stad.” Geveltuinen zorgen voor extra groen in de stad, brengen daarmee verkoeling en zorgen voor een betere waterafvoer bij hevige regenbuien, die vaak volgen op periodes van droogte zoals deze. Hierdoor wordt het riool ontlast.

Ook voor insecten zijn de geveltuintjes een zegen. “Je brengt eigenlijk een heel ecosysteem op gang,” zegt stadsecoloog Remco Daalder. Bijkomstig voordeel is dat het de versteende straten in de stad enorm opfleurt en daar worden de mensen dan weer vrolijk van.

1000 Geveltuinen

Tegels eruit, planten erin

Het enige dat Rotterdammers hoeven te doen is een paar tegels uit de stoep wippen en daar aarde en plantjes voor in de plaats zetten. “Het voelt misschien rebels om zomaar een paar stoeptegels weg te halen, maar het is gewoon toegestaan. Veel mensen weten dat niet.” In Rotterdam heb je daar geen toestemming van de gemeente voor nodig, als je maar 1.80 aan stoep overlaat. Dat is niet in elke gemeente zo. Zo moet je in Amsterdam eerst een aanvraag doen voor een geveltuin en heb je in Zwolle toestemming van de wijkbeheerder nodig.

NK tegelwippen

Inmiddels staat de teller van 1000 geveltuinen in Rotterdam op 82, maar Raymond is pas een week bezig. Voor deze geveltuinen zijn inmiddels 1623 stoeptegels gewipt, zo laat de teller op zijn website zien. Op het Dus wat gaan wij nu doen festival ging vorige week een heus NK tegelwippen van start. Of nou ja, NK… de strijd gaat eigenlijk meer tussen traditionele rivalen Amsterdam en Rotterdam. Vooralsnog ligt Amsterdam aan kop met 2063 tegels. Maar laat je dat er vooral niet van weerhouden om ook in jouw stad wat tegels te wippen en te vervangen door planten.

1000 Geveltuinen

Als je in Rotterdam wilt meedoen aan 1000 geveltuinen, hoef je de tuin overigens niet per se zelf aan te leggen. Raymond biedt ook de optie om hem voor je aan te leggen. Het zand en de stenen worden dan ook gelijk afgevoerd. Maar als je wilt, kan je natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken. Op de website van 1000 geveltuinen vind je een stappenplan voor het aanleggen van een geveltuin.

De foto’s van de geveltuinen in het bericht komen van de Facebookpagina van 1000 geveltuinen.

Heb jij nog tips voor het aanleggen van een geveltuin? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver