1000+ mensen aangemeld voor bezetting Beursplein 5

6224405797 Eb3F021F97 Z
Foto: Michael Prados, Flickr

De “Occupy beweging” die begon in Wall Street, slaat nu ook over naar Nederland en andere landen. Voor een bezetting van Beursplein 5 in Amsterdam hebben zich al meer dan 1000 mensen gemeld op Facebook. Voor Occupy Den Haag hebben zich al meer dan 800 mensen gemeld. 15 oktober moet het protest ook in Nederland beginnen.

De occupy-beweging is een losse verzameling van mensen die zich boos maken over de financiële en politieke problemen in de wereld. Ze is geïnspireerd door de protesten tijdens de Arabische lente, zoals op het Tahrir plein in Caïro. Een belangrijke slogan is “we are the 99%”: het huidige economische en financiële systeem bevoordeelt volgens de demonstreerders de top 1% van rijke mensen en corporaties.

In het persbericht van Occupy Amsterdam wordt het zo verwoord: “1% van de wereldbevolking profiteert van een systeem dat ze een groot deel van de wereld in handen geeft. De 99% wordt benadeeld waar ze een eerlijke toegang behoort te krijgen tot de rijkdommen van de wereld, maar ook een gelijk beslissingsrecht te hebben.”

In Nederland wordt de beweging op dit moment vooral gesteund door het linkse indymedia. Maar de sympathie lijkt breder. Op de social media site nujij.nl krijgt het fenomeen veel aandacht en postieve waardering. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de grote hoeveelheid stemmen voor items als “Amerikanen in opstand tegen het grote geld” en “‘occupy’-beweging slaat over naar Nederland

Volgens het gezaghebbende blog inhabitat zijn er veel paralellen tussen deze beweging en de groene beweging. Met name de macht van Big Oil, de grote oliemaatschappijen wordt bekritiseerd in de protesten op Wall Street en andere plekken. Inhabitat: “Een deel van de zorgen van de demonstreerders is gegrond in een groene filosofie, die eerder al regelmatig door Big Oil werd ondermijnd”.

In de VS sprak afgelopen donderdag Naomi Klein, bekende critica van de globalisering en schrijver van het boek No Logo. Een transcript van haar rede vind je bij Happynews (NL) en The Guardian (ENG).

Bronnen: RNW, The Guardian, occupy Amsterdam, inhabitat

Lees ook

Top 7 grappige tweets over de bezetting van Wall Street

Bill Gates wil banken laten boeten voor crisis

Profiteren de buren straks van onze zonnepanelen?

Over de schrijver

4 gedachten over “1000+ mensen aangemeld voor bezetting Beursplein 5”

Reacties zijn gesloten.