101-jarige loopt nog één keer de marathon

Robertsharp, Flickr.com
Robertsharp, Flickr.com

De oudste marathonloper ter wereld heeft afgelopen zondag voor de laatste keer meegedaan aan een race. De 101-jarige Fauja Singh rende binnen 1 uur, 32 minuten en 28 seconden de 10 kilometer. De Sikh deed dit, net als alle keren daarvoor, met de tulband die hem inmiddels de bijnaam ‘Turbaned Torpedo’ heeft opgeleverd.

 

Guinness Book of Records

In 2011, toen Singh 100 was, liep hij voor het laatst een volledige marathon. Hoewel hij officieel de oudste man was die dat ooit gedaan heeft, werd zijn record niet erkend door het Guinness Book of Records. Singh heeft namelijk geen geboortecertificaat en kan zijn leeftijd daarom niet bewijzen. Hij heeft wel een Brits paspoort waarop staat dat hij op 1 april 1911 geboren is én een brief van de Indiase overheid waarin wordt aangegeven dat in 1911 geen geboortecertificaten verstrekt werden. Toch was dat niet genoeg om de organisatie van Guinness World Records van zijn leeftijd te overtuigen.

 

Tegen depressies

Singh begon ooit met hardlopen nadat zijn vrouw en zoon vrij snel achter elkaar kwamen te overlijden. Vooral de dood van zijn zoon kwam hard aan; die werd voor de ogen van zijn vader onthoofd toen een stuk metaal door een harde windvlaag zijn kant op werd geslingerd. Toen Singh daarop besloot bij zijn jongste zoon in Londen te gaan wonen, kwam hij in aanraking met sportevenementen en begon hij met hardlopen. Op zijn 89e rende hij voor het eerst de marathon van Londen. Daarna deed hij dit nog acht keer. Nu is het volgens Singh genoeg; hij wil stoppen op zijn hoogtepunt. Helemaal afscheid nemen van de sport doet hij niet; hij hoopt nog veel evenementen bij te kunnen wonen.

Bron: NBC Sports

Lees ook:

4 stappen naar geestelijk geluk

Humor: ontdek je innerlijke Jamaicaan

Mooi voor jou én de natuur