10x duurzame truien om je warm te houden in de winter

De eerste schaatsen zijn van zolder gehaald (al is het misschien nog een beetje vroeg…). We kunnen er nu echt niet meer omheen: het is winter. We halen de dikste truien uit de kast, de muts gaat op, de sjaal gaat om en de handschoenen aan. Als je die trui aantrekt, dan is het natuurlijk wel zo fijn als die trui ook duurzaam is. Heb je nog een nieuwe trui nodig? We zetten tien duurzame truien voor je op een rij die je lekker warm houden deze winter (en hopelijk nog veel winters te gaan).

Loop.a life

Loop.a life is een kledingmerk van Nederlandse bodem en zet zich in om de kleding- en textielindustrie circulair en écht duurzaam te maken. Dat betekent dat hun truien dus 100% circulair zijn. Het is dan ook gemaakt van afgedankte kleding die normaal gesproken hoogstwaarschijnlijk in de verbrandingsoven terecht zou komen. Ze sorteren alles op kleur, compositie en materiaal en daarna begint het opschonen, vervezelen, blenden, spinnen, ontwerpen en als laatste, breien. Ze hebben prachtige, duurzame truien voor zowel mannen als vrouwen.

Knitwit Stable

De waarde van Nederlandse wol is tegenwoordig 5 tot 15 eurocent per kilo. Bizar laag toch?! Voor zwarte wol moet de boer zelfs betalen om het te laten verwerken. Daarom is het vaak goedkoper om de wol weg te gooien… En dat is natuurlijk zonde. Daarom brengt Knitwit Stable daar verandering in. Op de boerderij in Baambrugge lopen hun eigen merinoschapen, Texelse schapen en angorageiten. In de schuur is een groot atelier neergezet met breimachines. Hier wordt het eigen label Knitwit Stable geproduceerd: truien, vesten, omslagdoeken en mutsen. Allemaal ontwikkeld en gebreid in hun minifabriek in Baambrugge.

UNBORN

UNBORN is een knitwear label voor mannen. Ze zetten zich in voor een wereld waarin een perfecte harmonie is tussen de natuur en het product. Voor de truien gebruiken ze merino garen die Cradle to Cradle gecertificeerd zijn en daarnaast zijn de producten ook nog eens volledig circulair en duurzaam ontworpen. Zo kunnen de producten een leven lang mee. Bekijk hier de collectie duurzame truien.

Elements of Freedom

Elements of Freedom is een merk van Nederlandse bodem en echt één van onze favoriete kledingmerken. Met hun items willen ze mode dragen weer leuk maken; omdat je bij het dragen van deze mooie kleding weet dat het op een duurzame manier is gemaakt. “Every outfit not only looks good but also feels good in conscience,” zeggen ze heel mooi op hun website.

Joline Jolink

“Mode heeft het in zich verandering aan te zwengelen,” vertelt Joline Jolink op haar website. “De toekomst is voor mij een plek waar mensen onderdeel zijn van de natuur.” En om die gedachte is ze vorig jaar van Rotterdam naar een boerderij met een hectare grond verhuisd, om van daaruit te wonen en ontwerpen. Ze maakt duurzame truien die vooral mooi zijn, lekker zitten en goed staan. In haar winkels in Rotterdam en Utrecht vind je ook een kleine selectie tweedehands kleding van haar eigen merk.

Teym

Dit duurzame modemerk van Nederlandse bodem maakt zowel voor mannen als vrouwen truien. Het idee achter dit merk is om één onberispelijke garderobe te ontwerpen en zo een nieuwe standaard voor duurzame mode te zetten. De items worden ontworpen in het Amsterdamse atelier en in Europa gemaakt. De merino sweater is van 100% merinowol gemaakt en is dus heerlijk warm maar jeukt gelukkig niet.

Inti Knitwear

Dit merk is in 1993 opgericht door Anna Cales. Het bijzondere is dat ze nauw samenwerken met breiers in Ecuador. Anna zelf besteed dan ook de helft van het jaar in Nederland en de andere helft in Ecuador. De kleding wordt gemaakt van alpaca wol uit Peru met respect voor de natuur, culturen en mensen. Elk item wordt steek voor steek gemaakt door één van de 700 breiers in Ecuador. “Best things in life are still made by hand.”

Alchemist

Alchemist is opgerecht door Caroline Mewe die gelooft dat mode en ethisch zakendoen even belangrijk zijn. Hun filosofie en de reden achter de naam is dan ook als volgt: “Wij geloven dat geen enkel ding of persoon een geïsoleerd fenomeen is. Chemie begint pas wanneer verschillende elementen op elkaar inwerken.” De truien zijn gemaakt van duurzame materialen en op een ethische manier geproduceerd.

Lanius

Dit Duitse merk maakt kleding die klimaatneutraal, eerlijk geproduceerd, ecologisch en huidvriendelijk is. Het is een familiebedrijf gevestigd in Cologne en wordt gerund door moeder en dochter. Ze leggen de focus op kwaliteit en slow fashion met twee collecties per jaar. Zo willen ze fashion weer de waarde geven die het verdient. Ze hebben veel duurzame truien die echt tijdloos zijn en ook een aantal statement pieces met bijvoorbeeld een felroze kleur. Voor ieder wat wils dus.

Armed Angels

Fair & organic fashion: daar staat Armed Angels voor. “We houden van mooie producten, denken biologisch en geloven dat duurzaamheid nooit uit de mode raakt,” staat er op hun site te lezen. En zo is het. Dit Duitse merk staat dan ook voor eerlijke werkomstandigheden, kwalitatieve materialen, mooi design en natuurlijk een beter milieu. Ze hebben een grote collectie duurzame truien en sweaters van biologisch katoen.

Meer lezen over wol? Lees hier over het Hollands Wol Collectief, die Nederlandse wol uit de verbrandingsoven redt. Of over Natalie en Maarten die plantenvoeding maken van afgedankte schapenwol.

Heb jij nog tips voor warme, duurzame truien? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

5 gedachten over “10x duurzame truien om je warm te houden in de winter”

  1. Pingback: 't Natuurlijk Huus: Natuurlijke Kleding - Hier in Salland

  2. Pingback: Hoe diervriendelijk is wol eigenlijk? - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.