10x duurzame truien voor deze Warmetruiendag

Het is Warmetruiendag vandaag. En als we dan toch de verwarming een paar graden naar beneden doen en die dikke trui aantrekken, dan is het natuurlijk wel zo fijn als die truien ook duurzaam zijn. Daarom hebben we tien duurzame truien voor je op een rij gezet…

De Fryske Trui

We schreven er eerder al over: It erfskip en Loop.a.Life kwamen 2019 met de Circulaire Fryske Trui. Deze trui is gemaakt van gerecyclede wol van oude truien en van vlas, beiden afkomstig uit Friesland. Loop.a.Life verzamelt de oude truien en sorteert ze op kleur, zodat het ‘nieuwe’ garen niet opnieuw geverfd hoeft te worden. Dat bespaart water en chemicaliën.

Duurzame Truien
Fryske Trui

Joe Merino

Ook het Amsterdamse kledingmerk Joe Merino werkt voor hun ‘nieuwe’ trui Joe Circular samen met Loop.a.Life.  Deze herentrui is gemaakt van gerecyclede truien, die worden gesorteerd en vervezeld waarna er nieuwe garen van gemaakt worden. “Wij zien oude truien niet als afval, maar als materiaal voor nieuwe producten,” zegt oprichter en eigenaar Ron Beckers op de site van Duurzaam Bedrijfsleven. Normaal maakt het merk herentruien van merinowol en polyamide gemaakt van PET-plastic. In het najaar van 2019 introduceert Joe Merino de ‘Jan Merino’. Een oerhollandse herentrui gemaakt van wol van Nederlandse schapen van The Knitwit Stable.

Trek & Trees

Over de Knitwit Stable gesproken. Deze boerderij in Baambrugge heeft 11 angorageiten en 11 merinoschapen rondlopen. In de schuur is een groot atelier neergezet met breimachines. Hier wordt het eigen label Trek & Trees geproduceerd: truien, vesten, omslagdoeken en mutsen van eigen wol. Drijvende kracht achter het bedrijf is Reina Ovinge. Toen ze haar collectie voor het eerst naar de winkels bracht, besloot ze zelf een dagje in de winkel te staan om uit te leggen waarom een duurzame trui van Nederlands schapenwol 400 euro moet kosten, zo is te lezen in dagblad Trouw. Van 18 november t/m 1 december 2019 is de collectie te koop in een pop-up shop aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Maddalena Annunziata

De Duits-Italiaanse modeontwerper Maddalena Annunziata uit Antwerpen is bezig met het produceren van haar eigen kasjmier collectie. Deze duurzame truien worden in Italië gemaakt, met respect voor mens en milieu. Via crowdfunding haalde ze 20.000 euro op om met het project te starten. Begin dit jaar (2019) werd de online shop gelanceerd.

Duurzame Truien
Maddalena Annunziata

Sweater to sweater

Het Tilburgse bedrijf Wolkat zorgt ervoor dat je oude trui weer een nieuwe trui wordt met het Sweater to Sweater project. De opnieuw gemaakte truien zijn bijna niet van nieuw te onderscheiden en zijn 100% duurzaam.

Duurzame Truien
Dott.

DOTT.

Deze truien zijn gemaakt van biologisch katoen en aan de binnenkant geruld, waardoor ze lekker zacht en warm aanvoelen. Ze worden in Nijmegen gemaakt door mannen met een vluchtelingenverleden en een achtergrond in de kledingbranche.

 

Duurzame Truien
Yunit

YUNIT

Dit Amsterdamse kledingmerk noemt zichzelf een ‘slow fashion label’. Het maakt basic t-shirts, long sleeves én lekkere warme sweaters van biologisch katoen. De productie vindt plaats met oog voor mens en milieu. Feel good, look good is het motto. Alle kleding van YUNIT is uniseks, want een sweater past iedereen.

Studio Jux

De kleding van deze duurzame winkel komt uit hun eigen fabriek in Nepal. Op die manier hebben ze zicht op de productie en zorgen ze ook voor werkgelegenheid in Kathmandu. Ze hebben niet heel veel truien in hun eigen collectie, maar wel een paar. Daarnaast verlopen ze online ook nog truien van andere duurzame merken.

Duurzame Truien
Armed Angels

Armed Angels

Fair & organic fashion: daar staat Armed Angels voor. “We houden van mooie producten, denken biologisch en geloven dat duurzaamheid nooit uit de mode raakt,” staat er op hun site te lezen. En zo is het. Dit Duitse merk staat dan ook voor eerlijke werkomstandigheden, kwalitatieve materialen, mooi design en natuurlijk een beter milieu. Ze hebben een grote collectie truien en sweaters van biologisch katoen.

Duurzame Truien
Kings Of Indigo

Kings of Indigo

Dit Amsterdamse label staat vooral bekend om de duurzame jeans, maar ze hebben ook lekker warme truien. Denk daarbij aan materialen als gerecyclede wol of biologisch katoen. De collectie is vrij groot en divers.

Hier lees je meer over de vraag of diervriendelijke wol bestaat. En hier lees je meer over de verschillende soorten wol. 

Heb jij nog tips voor een duurzame, warme trui? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

3 gedachten over “10x duurzame truien voor deze Warmetruiendag”

  1. Pingback: Hoe diervriendelijk is wol eigenlijk? - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.