10x verrassende vegan snacks uit de supermarkt

De dagen dat je als vegan in de krochten van de supermarkt op zoek moest naar iets lekkers liggen gelukkig ver achter ons. Want hoewel het natuurlijk ontzettend belangrijk is om genoeg fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten binnen te krijgen, is het ook wel eens fijn om jezelf te verwennen met een vette, ongezonde snack. Inmiddels hoef je het als vegan niet meer te doen met een rol Oreo-koekjes, maar barst de supermarkt van de inventieve vegan snacks. We zetten de tien leukste en meest verrassende voor je op een rijtje!

Vegan grillworst

Voordat ik van de een op de andere dag besloot dat het maar eens over moest zijn met mijn bijdrage aan de bio-industrie, vond ik verse grillworst van de slager (vooral warm) zo’n beetje het lekkerste wat er bestond. Gelukkig maakte Albert Heijn een versie die héél erg lijkt op the real deal. De kruiden, de structuur en het feit dat hij ook lekker opgewarmd kan worden in de oven maakt dit een favoriet bij ons thuis.

Vegan vlammetjes

Ik was al als een kind zo blij toen er veganistische bitterballen en bamischijven op de markt kwamen, maar nu er ook een vegan variant is van m’n favoriete snack Vlammetjes – pikante miniloempiaatjes met een vulling van pittig sojagehakt – moet ik helemaal oppassen dat ik niet ieder weekend een bruine fruitschaal in de frituur gooi.

Vegan Heks’nkaas

Jaren wenste ik dat er een vegan variant van m’n favoriete dipper op de markt zou komen en inmiddels is het dan zo ver: vegan Heks’nkaas! En werkelijkwaar niet van echt te onderscheiden, wat een feest!

Vegan tonijn-, eier- en farmersalade

Misschien mis je het helemaal niet, maar ik kon best genieten van een vrijdagavondborrel met een toastje tonijn-, eier- of farmersalade. Ik was daarom ook blij verrast toen ik de vegan salades bij Albert Heijn ontdekte. Vooral de eiersalade met tofu in plaats van ei doet me echt denken aan die van vroeger.

Vegan ijs van Ben&Jerry’s

Er gaat weinig boven een grote bak ijs en een zielige film, soms. Vegans worden inmiddels op hun wenken bediend door Ben&Jerry’s, die het zuivelvrije ijsjes-assortiment maar blijven uitbreiden. Van Chocolate Fudge Brownie tot Peanutbutter & Cookies, allemaal vegan.

Vegan sheese onion chips van Kettle

Een vegan alternatief voor cheese onion chips, daar zaten we op te wachten! Kettle maakte een fantastische variant met vegan sheese en rode ui.

Vegan bapao’s

Toen ik nog niet vegan at begreep ik de aantrekkingskracht van zo’n klef broodje niet echt, maar inmiddels ben ik verknocht aan de verschillende vegan bapao’s die er in de supermarkt te krijgen zijn. M’n favoriet komt van de Vegetarische Slager: de bapao no beef ketjap.

Vegan slagroom

Er waren al een tijdje veganistische roomalternatieven op de markt, maar voor een echt goede slagroom moest je vaak toch zelf aan de slag met aquafaba. Gelukkig bracht Alpro een whipping variant op de markt die héél goed op te kloppen valt (zelfs met de hand).

Vegan vis

Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen maar er is inmiddels zelfs een vegan variant voor zalmsashimi op de markt! De vegan Zeastar Zalmon sashimi is op het oog bijna niet van echt te onderscheiden en in combinatie met sushirijst en sojasaus ook qua smaak net echt.

Vegan kaasplank

Fantastisch nieuws voor de vegans die – net als ik – altijd hebben geroepen ‘nóóit zonder kaas te kunnen’: dat hoeft ook niet meer! Inmiddels zijn er heel veel plantaardige alternatieven op de markt, óók als je vroeger verknocht was aan Franse kaasjes. Ekoplaza verkoopt zelfs een heuse kaasplank met onder andere Blue Stilton en roombrie!

Over de schrijver