11 bouwmaterialen als alternatief voor beton

Beton
Van je huis tot de brug over de rivier in de buurt en van het viaduct boven de snelweg tot de stoep voor je deur: grote kans dat het allemaal gemaakt is van beton. En dat terwijl bij de productie van beton veel CO2 wordt uitgestoten. Dat kan anders. Wat zijn de alternatieven voor beton?

1. Strobalen

Van nature hebben strobalen een hoog isolatieniveau, en zijn dus geschikt voor een zeer warm of juist heel koud klimaat. Daarnaast zijn ze betaalbaar en duurzaam.

2. Grasbeton

Bij deze variant wordt nog wel gebruik gemaakt van beton, maar dan veel minder. Het beton wordt in een patroon neergelegd, zodat gras of andere plantensoorten ertussen kunnen groeien. De planten zorgen ervoor dat regenwater beter geabsorbeerd wordt en het is voordelig voor de riolering.

Beton
Flickr / Willie Angus / Cc By-Nc 2.0

3. Stampleem

Leem wordt in een bekisting geschept en laag voor laag aangestampt. Op deze manier ontstaat een massieve wand. Deze techniek wordt al duizenden jaren gehanteerd en het bouwwerk gaat vele jaren mee.

4. Hennepbeton

Deze soort ‘beton’ is gemaakt van de binnenste vezels van de hennepplant. De hennepvezels worden aan elkaar gebonden met kalk om grotere vormen te creëren.

5. Bamboe

Op sommige plekken in de wereld wordt bamboe al vele jaren gebruikt als bouwmateriaal. Bamboe is een goed alternatief voor beton, omdat het weinig weegt en snel groeit. Vooral in moeilijk te bereiken gebieden (bijvoorbeeld na een ramp) en landen waar de inkomens laag zijn is bamboe een praktisch bouwmateriaal.
Beton

6. Gerecycled plastic

Bouwen met gerecycled plastic vermindert de uitstoot van broeikasgassen, verlaagt het gewicht van een bouwwerk en zorgt voor een nieuwe manier van hergebruik van plastic. In Nigeria wordt bij de bouw van huizen veel gebruik gemaakt van plastic flessen.

7. Hout

Hout heeft nog steeds veel voordelen ten opzichte van de industriële bouwmaterialen zoals beton of staal. Bomen absorberen CO2 als ze groeien en om het te verwerken tot producten voor de bouw is een veel minder energie-intensieve methode nodig.
Beton

8. Mycelium

Dit materiaal bestaat uit de wortelstructuur van schimmels en paddestoelen. Het groeit rondom andere natuurlijke materialen, zoals gemalen stro. Mycelium wordt in een bepaalde vorm gedroogd in de open lucht.

9. Ferrock

Om ferrock te maken wordt staalstof uit de staalindustrie gebruikt. Als het materiaal gedroogd en gehard wordt, neemt het kooldioxide in zich op als een spons.

10. Asbeton

Dit alternatief voor beton wordt gemaakt van vliegas, een bijproduct van de verbranding van steenkool. Dit gerecyclede materiaal kan voor 97 procent de traditionele componenten in beton vervangen.

11. Houtbeton

Dit bouwmateriaal wordt gemaakt van zaagsel vermengd met beton. Het is lichter dan beton en het vervangt een deel van de energie-intensieve onderdelen van traditioneel beton. Houtbeton kan gevormd worden in blokken, bakstenen en klinkers.
Bron: Inhabitat

Over de schrijver

1 gedachte over “11 bouwmaterialen als alternatief voor beton”

  1. Ik had geen idee dat er zo’n materiaal is dat van zaagsel vermengd met beton wordt gemaakt! Ik wil een huisje in een dorp bouwen, en ik heb er bouwmaterialen voor nodig. Als houtbeton lichter dan beton is en een deel van de energie-intensieve onderdelen van traditioneel beton vervangt, kan ik het als een potentieel bouwmateriaal voor mijn huis beschouwen.

Reacties zijn gesloten.