11 inspirerende boeken om te verslinden tijdens je vakantie

Als je op het strand ligt, wil je natuurlijk wat leuks te lezen hebben. Wij selecteerden 11 spannende, opmerkelijke, inspirerende, leuke en gezonde boeken voor jou. De boeken vormen een mix van “golden oldies” en boeken die vers van de pers in de boekwinkels liggen. Geniet ervan deze vakantie!

NB Bij elk boek vind je een link naar een verkopende partij. Klik je op de link en schaf je vervolgens het boek aan, dan krijgen wij een kleine commissie. Zo kunnen wij jou van groener, eerlijke en leuker nieuws voorzien en kunnen redactieleden hun biologische boterham weer met een plakje kaas beleggen…

Inspirerende verhalen over andere manieren van leven

Twelve By Twelve - A One Room Cabin Off The Grid And Beyond The American DreamTwelve by twelve – a one room cabin off the grid and beyond the American dream – William Powers
Waarom gaat een succesvolle fysicus in een huisje van minder dan vier bij vier meter wonen zonder stromend water en elektriciteit? Om dit uit te vinden gaat William Powers, de schrijver van het boek, een tijdje in haar huis wonen in North Carolina terwijl zij op reis is. Tijdens zijn verblijf volgt hij haar adviezen en gaat hij op zoek naar een meer betekenisvolle en duurzame manier van leven. 

No Impact ManNo Impact Man – Colin Beavan
In dit al wat oudere maar erg inspirerende boek vertelt de auteur op een eerlijke, zelfkritische en humoristische wijze hoe hij een jaar lang no impact leefde. Een jaar lang leefde hij zonder negatieve impact op het milieu in hartje Manhattan. Hij gebruikte geen plastic en liet de elektriciteit afsluiten. Hij kocht alleen biologisch en zo veel mogelijk lokaal eten en werd een fervente fietser. Zijn Prada-dragende vrouw en jonge dochter moesten uiteraard aan dit avontuur mee doen.

New Slow CityNew Slow City, Living simply in the world’s fastest city – William Powers
In dit boek probeert William Powers minimalistisch te leven in New York. Hij verhuist naar een klein appartementje en gooit 80% van zijn spullen weg. Hij verkent concepten als slow food, slow money, daktuinieren en bijenhouden. Powers verkent de weg naar een meer mens- en milieuvriendelijk leven in de stad.

Goed en gezond eten & koken

Een Pleidooi Voor Echt EtenEen pleidooi voor écht eten – Michael Pollan 
In dit boek pleit Michael Pollan ervoor om weer zelf na te denken over wat we eten. Hoewel we ons drukker maken om ons eten dan ooit, zijn we ook ongezonder dan ooit. Adviezen die aan bod komen in het boek: eet echt eten, niet te veel, vooral planten, eet alleen dieren die zelf goed gegeten hebben,  koop geen verpakkingen waar gezondheidsclaims op staan, eet zoveel junkfood als u wilt zolang u het maar zelf kookt.

Verrot LekkerVerrot Lekker, zelf fermenteren, eenvoudig, lekker & gezond – Christian Weij
In dit kook- en doeboek lees je hoe je eenvoudig zelf je groenten, fruit, vlees en andere producten kunt fermenteren. Het enige wat je nodig hebt, is zout, water, steriele potten, etenswaren en tijd. Fermenteren is een oude methode om producten te conserveren maar is behalve erg lekker ook nog gezond.

De Mooie VoedselmachineDe mooie voedselmachine – Giulia Enders
In “De mooie voedselmachine – De charme van je darmen” beschrijft Giulia Enders aan de hand van wetenschappelijke inzichten, fabels en grapjes hoe belangrijk onze darmen en darmflora zijn voor onze hersenen en ons welzijn. Een goede darmflora is dus enorm belangrijk voor een gezond leven.

Meer in dit genre? ‘De Voedselzandloper‘ is een bekende klassieker op dit terrein.

Koken Met Restjes Koken met restjes – Daisy Scholte
In dit keukenboek vind je 500 tips om minder voedsel te verspillen, heerlijk te koken met overgebleven restjes, maar ook tips over hoe je ingrediënten het beste kunt bewaren zodat ze zo lang mogelijk goed blijven. Het boek is mede tot stand gekomen dankzij een crowdfundingscampagne door hetkanWel en je kunt dit bijzondere boek in onze eigen webshop kopen!

Ideeën over geld, klimaat en een betere samenleving

Dit Kan Niet Waar Zijn

Dit kan niet waar zijn – Joris Luyendijk
Mocht je het gemist hebben. Dit boek van Joris Luyendijk over de financiële sector in Londen is een ware hit. Luyendijk interviewde tweehonderd Londenaren uit de financiële sector om uit te zoeken hoe het kon dat in 2008 de financiële wereld in elkaar donderde. Het is een boeiende inkijk in de complexiteit van de financiële wereld.

Lees hier onze recensie over ‘Dit kan niet waar zijn’.

De UpcycleDe Upcycle – Michael Braungart & William McDonough
De auteurs van het welbekende boek Cradle to Cradle komen in dit boek met een nieuwe oproep om een nieuwe voorstelling te maken van de maatschappij. Ze roepen op om verder te denken dan duurzaamheid en te werken aan een maatschappij waarin alles wat wij doen een positief effect heeft. Een boek over creatief en groots denken om tot een betere samenleving te komen.

This Changes EverythingThis changes everything – Naomi Klein
In dit boek legt de Canadese activiste Naomi Klein uit waarom klimaatverandering álles verandert. Ze beschrijft hoe en waarom de klimaatcrisis ons uitdaagt om het paradigma van de vrije markt van onze tijd te verlaten, om onze wereldwijde economische economie te herstructureren en om onze politieke systemen opnieuw uit te vinden. Niks is zeker, behalve dat klimaatverandering alles verandert en voor een korte periode kunnen wij nog kiezen hoe we daarmee omgaan.

Gratis Geld Voor Iedereen

Gratis geld voor iedereen, en nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen – Rutger Bregman 
In dit boek beschrijft historicus Rutger Bregmans vijf grote ideeën die tegen de tijdsgeest in gaan en de wereld zouden kunnen veranderen. Hij legt uit wat de kracht van ideeën en verbeelding is, volgens hem is alles wat we nu kennen in onze samenleving ooit ontstaan in de hoofden van idealistische dromers/denkers.

4 gedachten over “11 inspirerende boeken om te verslinden tijdens je vakantie”

  1. Silent Spring van Rachel Carson (1962) zette de toon voor alle milieuboeken daarna en met reden: een uitstekend onderbouwd en nog altijd ‘ engaging’ boek. Verder Een Groene Geschiedenis van de Wereld van Clive Ponting (1986) voor wie de wereldhistorie eens vanuit eco-perspectief wil zien. Je komt tot verbazende conclusies…

  2. Wat ook een leuk boek is is van de schrijfster Sam Brink.
    Daar staat een prachtige route in door Frankrijk en terwijl je die route maakt kan je die boek lezen en het staat vol humor echt het is de leukste boek die ik ooit gelezen heb.
    De Rebellen (ISBN 9789079538454),

    Wij hebben die route gemaakt tis een prachtige route van denk plus min 80 a 90 kimometer en via google kan je van te voren kijken hoe die route loopt.

Reacties zijn gesloten.