11 keer vet verbranden voor de feestdagen

Vet Verbranden Kan Met Kaneel Foto: Quinn.anya, Flickr
Kaneel Is Vetverbrander. Foto: Quinn.anya, Flickr

Je kunt nog zo gezond leven, als de kerstdagen aanbreken, is het vaak gedaan met de goede voornemens. Oliebollen, hartige feestmaaltijden, chocolademelk — de feestdagen vormen een van de vetste periodes van het jaar. Maar als je een beetje oplet met wat je eet, kun je al dat vet de baas en kom je ongeschonden (of in ieder geval minder dik) de feestdagen door. Hier 11 etenswaren die je voor de kerst (en daarna) helpen met vet verbranden.
Tip: gebruik een van onderstaande ingrediënten als basis voor een gerecht bij de kerstmaaltijd, bijvoorbeeld na een steviger, vetter gerecht.

1. Kaas, kwark en yoghurt

Deze melkproducten bevatten veel kalk, en calcium neemt vet op. Het Amerikaanse blad Nutrition Reviews haalt 90 onderzoeken aan die een sterk verband laten zien tussen veel calcium opnemen en verbeterd evenwicht van voedingsstoffen in het lichaam. Gebruik een magere variant.

2. Haver en gerst

Dit zijn granen met veel vezels, Vervang witte rijst eens door gerst bij je heerlijke kerstmaal. Wat zich anders vastzet als potentieel kwaadaardig buikvet, raak je volgens het American Journal of Clinical Nutrition met gezonde granen als gerst of haver gelijk met de inname van de vezels weer kwijt.

3. Groene thee

Deze bevat veel catechine. Deze verhoogt de stofwisseling en het tempo waarmee de lever vet verbrandt, aldus onderzoeker Kevin C. Maki in het Journal of Nutrition. Voor een optimaal effect moet je vier tot zes koppen groene thee per dag drinken, gecombineerd met minimaal 180 minuten lichaamsbeweging per week.

4. Eieren

Eieren zitten vol proteïne, en eiwitten helpen op verschillende manieren tegen obesitas. Om te beginnen heeft het lichaam veel energie (calorieën) nodig om eiwitten te verteren, meer dan bij andere voedingsbestanddelen. Proteïne bevordert de aanmaak van spiermassa, ook bij gewichtsafname, en spiermassa verbruikt meer energie dan vet. Tenslotte werken eiwitten veel dempender op het hongergevoel dan koolhydraten. Hoofdonderzoeker Donald K Layman van de Journal of Nutrition voegt daaraan toe dat minder koolhydraten eten ook helpt bij gewichtsverlies.

5. Walnoten en amandelen

Met hun vezels, proteïnen en goede vetten, vormen ook noten een goede aanvulling op een slank dieet, zo lang je er geen kilo’s van wegwerkt. Die goede vetten vergroten waarschijnlijk de gevoeligheid van je lichaam voor insuline. Insuline wordt dan effectiever in het verwerken van suikers die anders omgezet worden in vet. Walnoten zijn buiten vis een van de beste bronnen voor omegavetzuren. Amandelen zitten vol calcium, wat je botten voedt en versterkt.

6. Zalm

Wat? Van vette zalm word je slanker? En toch is het zo, zegt Irene Munro, onderzoeker aan de University of Newcastle in Australië. “Hoe het precies werkt is onbekend, maar omega 3 vetzuren reduceren de vetmassa.” Een onderzoek hierover dat zij leidde, verscheen onlangs in de British Journal of Nutrition. Ook andere onderzoeken kwamen tot de slotsom dat omega 3 vetzuren je minder hongerig maken en een gevoel van verzadiging geven tot twee uren na het nuttigen van een maaltijd met vette vis. Advies: eet tenminste twee keer per week zalm of andere vette vis zoals makreel, haring en sprot.

7. Appels, peren, zoete paprika

Zij bevatten veel flavonoïden, dit zijn natuurlijke chemicaliën in planten die waarschijnlijk vet verbranden. Een onderzoek in de American Journal of Clinical Nutrition dat 14 jaar lang vrouwen monitorde, laat zien dat zij die de meeste flavonoïden innamen, aanwijsbaar minder toenamen in lichaamsgewicht vergeleken met vrouwen die juist weinig ervan aten. Epidemoloog Laura Hughes van de universiteit van Maastricht: “Uit onderzoek op dieren blijkt dat deze flavonoïden de calorieverbranding doen toenemen, de glucoseopname in spierweefsel vergroten en de vetverbranding versterken.

8. Lijnzaad

Deze glanzende, nootachtig smakende zaden zitten vol lignanen, Vrouwen die na de overgang meer lignanen namen, hadden minder lichaamsvet en een lagere body mass index volgens een onderzoek in het British Journal of Nutrition. Voeg elke dag een eetlepel gebroken lijnzaad toe aan je ontbijtgranen, yoghurt of saladedressing

9. Azijn

Volgens onderzoekers zet azijn genen aan die enzymen produceren die je lichaam helpen, vet af te breken. Slurp elke dag 15 ml azijn, verdun het met melk of zoetigheid, of gooi het door je salade. Azijn reguleert ook je bloedsuikerpeil en helpt voorkomen dat die piekt na een maaltijd.

10. Rode pepers en paprika

Je vindt ze vaak naast een vettig sausje. Laat dat staan! Doordat er veel vitamine C in zit en capsaïcine, werken ze zeer afslankend. Capsaïcine zet de vetverbrandende actoren in je lichaam aan. Daarnaast geven rode pepers en paprika’s je de nodige vezels waardoor je je langer verzadigd voelt. Eet ze rauw, zonder dipsaus. Je kunt ze ook roerbakken en eten met wat ricotta. Deze kaas is rijk aan kalk, die andere vetverbrander.

11. Kaneel

Dit veelzijdige kruid helpt bloedsuiker te verlagen en insulinegevoeligheid te verhogen. Hierdoor wordt minder suiker als vet opgeslagen in je lichaam, en dat helpt bij slanker worden. Een onderzoek uit 2012 in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics liet zien dat kaneel toegevoegd aan ontbijtgranen, na het eten een regulerend effect heeft op de glucoserespons (de suikerpiek) zowel bij mensen met normaal gewicht als bij mensen met overgewicht.
Bron: Reader’s Digest
Lees ook
Zo geef je zonnepanelen kado, aan jezelf of aan anderen
Crowdfunding voor een kerstkado
Tips om geen kruiden te verspillen tijdens het kerstdiner
Leestip van Bol.com
[bol_product_links block_id=”bol_5538c2889c1b6_selected-products” products=”9200000030698584″ name=”voedselmachine” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Over de schrijver

5 gedachten over “11 keer vet verbranden voor de feestdagen”

  1. Wat jammer dat ik dit artikel pas ná de feestdagen lees. Gelukkig heb ik als voorgerecht gekozen voor de zalm 😀
    Interessante bevinding Ewald, nooit geweten dat het gunstige effect van groene thee negatief wordt beïnvloed door een eiwit rijk dieet…

  2. Probleem met groene thee is, dat het effect verminderd door eiwitten. Als je dus, om af te vallen, extra veel eiwitten/proteïnen eet, in plaats van koolhydraten, helpt het niet om daarbij groene thee te drinken.

Reacties zijn gesloten.