12 mei, de dag dat je anders leert kijken

De Dag Dat Je Anders Leert Kijken Congresf2Wat begon als een column van Youp van ’t Hek in NRC Handelsblad die Nederland beschreef als een ‘heel naar rechts en benauwd landje’, is aan het uitgroeien tot een beweging van mensen die een einde willen maken aan de verharding van onze maatschappij. Op 12 mei 2012 organiseren zij in Utrecht het doe-congres “De Spiegel voor de Maatschappij, voorbij wij en zij” met als centraal thema: van polarisatie naar verbinding.
Youp schreef zijn column in november vorig jaar naar aanleiding van de zoveelste minderjarige asielzoeker die Nederland zou moeten verlaten en vooral over de reacties die dat besluit teweegbrachten. De cabaretier raakte een gevoelige snaar, want hij kreeg veel bijval. Van Govert Schilling bijvoorbeeld, wetenschapsjournalist van De Volkskrant, die zich afvroeg waarom we niet in actie komen?
Een vijftal betrokken burgers – Hannan Selmani, Yael van Assendelft, Abdel Abali, Marjolein Hins en Annelies Andriese – heeft de handschoen opgepakt. Zij hebben zich verenigd om iets te doen aan het denken in ‘wij en zij’. Op 12 mei organiseren zij het eerste doe-congres waarin deelnemers handvatten krijgen aangereikt om afstanden te verkleinen, bruggen te slaan en elkaar te helpen bij het nemen van actie.
De dag dat je anders leert kijken
Voor meer informatie, het programma en inspiratie: www.despiegelvoordemaatschappij.nl
De Spiegel voor de Maatschappij staat altijd open voor goede ambassadeurs, die willen helpen de verstoorde beelden in onze samenleving te herstellen. Kom je in actie of blijf je stilstaan? Tot het Comité van Aanbeveling behoren onder andere presentator Humberto Tan, professor Paul de Blot en auteur Marion Bloem.
Contact: Yael van Assendelft, yael@ik-identity.com. Meetwitteren kun je met #lak1205 en #voorbijwijenzij

Over de schrijver