13-jarige verrast met doorbraak in zonne-energie

9Df5268D1C3Eb0D6B1174De3Dd67010F
Aidan In Actie. Foto: Familie Dwyer , Via Northport.patch.com

Aidan Dwyer liep door een bos en bedacht: als ik nou zonnepanelen installeer zoals bomen takken en blaadjes maken? Hij ontwierp vervolgens een zonneboom. Tot ieders verrassing bleek deze 20% meer elektriciteit te genereren dan een reguliere zonne-installatie. In de wintermaanden genereerde de boom zelfs 50% meer elektriciteit.

De 13-jarige Aidan maakte gebruik van de Fibonacci reeks bij het ontwerpen van zijn zonneboom. Dit is een al lang bekende serie van getallen die je vaak tegenkomt in de natuur, zoals bij slakkenhuizen, madeliefjes en zonnebloemen. Ook de manier waarop bomen vertakken kan met behulp van de Fibonacci reeks beschreven worden.

De slimmigheid van Aidan was dat hij met dit natuurlijke design plan rekening hield. Het inzicht van Aidan zou een doorbraak kunnen betekenen voor zonne-energie.

Bron: inhabitat, Faqt.nl geeft een heldere uitleg over Fibonacci getallen in de natuur.

Lees ook

Zo krijg je zelf een zonnepaneel op je dak

Aliens vernietigen mensheid vanwege klimaatverandering

Crisis? Wat nou crisis? Feest met ons mee in een Tesla Roadster

Over de schrijver

8 gedachten over “13-jarige verrast met doorbraak in zonne-energie”

  1. Pingback: 14-jarige duizendpoot wil de wereld redden voor ze van school is - hetkanWel.nl

  2. Dit is nu eens een goed voorbeeld van een situatie waar een blogger werk van kan maken. Aan de ene kant tuimelen de ecoblogs over elkaar heen om dit "goede nieuws" (waarbij 'goed' dus niet per se op de kwaliteit van het nieuws slaat) te melden.

    Aan de andere kant zijn er partijen die het aandurven kritisch te zijn, zoals bijvoorbeeld dit (ondertussen teruggetrokken) blog: http://j.mp/o3PPN2 (ook hier http://www.eco-scams.com/archives/746 )

    Een uitgelezen kans om, met een positieve maar kritische blik de zin van de onzin te scheiden en ons te laten weten wat hier gebeurt. Op zijn minst heeft deze 13-jarige een aanpak die je gerust inspirerend mag noemen en is het een fraaie illustratie van de can-do-mentaliteit van de jeugd, de interesse in wetenschap en engineering, gekoppeld met een oprechte wil om ons milieu te redden.

    1. Het is die dertienjarige goed gelukt om de natuurkundige onkunde bij de meesten in zicht te krijgen. Wat je ook verzint, de goe gemeente gelooft het ook nog

    2. De aardigste reactie in alle opmerkingen bij de verschillende artikelen vond ik deze: dat dit hele gedoe bovenal de waarde aantoont van degelijke peer review.

      Een waar woord – journalisten mogen zich afvragen of het wel helemaal zuivere koffie is om publiciteit te genereren rondom onderzoek dat niet peer reviewed is. Natuurlijk gaat het in de context van hetKanWel niet alleen om de techniek, maar ook om de intentie van deze jongen en de ruimte en kansen die hij daarvoor kreeg. Het blijft daarom een mooi verhaal, maar er zit meer in.

    1. Als de resultaten reproduceerbaar zijn, doet het wetenschappelijk mechanisme waarlangs het resultaat bereikt wordt, er niet toe. Als het effect er maar steeds is (onder voorwaarde dat de zon schijnt, natuurlijk)

Reacties zijn gesloten.