
Vanaf 1 september 2012 hoeven we niet meer naar Duitsland om het gaspedaal eens goed in te kunnen drukken. Dan wordt de maximumsnelheid op zestig procent van de snelwegen namelijk verhoogd naar 130 kilometer per uur. Op de stukken waar nu 80 gereden mag worden, gaat de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur. Dit geldt alleen niet voor de A20 bij Rotterdam; daarover moet nog een besluit genomen worden.
De snelheidsverhoging moet een snellere doorstroom bevorderen en tijdswinst opleveren. Voorstanders zijn enthousiast, maar tegenstanders denken dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu te weinig heeft gekeken naar de overlast voor mens en milieu. Wie heeft gelijk?
De voordelen
De minister heeft een flexibele snelheid voor ogen; waar het kan moet men 130 kilometer per uur kunnen rijden, maar op stukken waar dit niet veilig of verantwoord is, moet de rem erop. Dat betekent dat veel Nederlanders elke dag een paar minuten later weg kunnen en een paar minuten eerder thuis zijn. Dit geldt overigens vooral in het noorden en het zuiden; De A6, A7, A16, A32, A37, A58 en A73 worden grotendeels 130 km/u, terwijl de A2, A4, A12 en A20 in en om de Randstad het moeten doen met een variabele snelheid van 100/130 km/u of 120/130 km/u.
De voorstanders
De VVD en de PVV zijn blij met de plannen. Zij denken dat ze goed zijn uitgedacht en dus alleen maar voordelig kunnen zijn. Het CDA is ook voor, mits de veiligheid niet in gevaar wordt gebracht.
De nadelen
Tegenstanders zien het iets minder rooskleurig in. Volgens experts gaat de verhoging van de maximumsnelheid direct ten koste van de veiligheid. In Denemarken werd in 2004 een zelfde verhoging ingevoerd en dat heeft geleid tot 38 procent meer verkeersdoden. De proef die is uitgevoerd en positief uitviel, zou niet representatief zijn voor de rest van Nederland. Ook het milieu heeft te leiden onder de verhoging; als harder gereden kan worden, wordt meer brandstof verbruikt en verhoogt de CO2-uitstoot met tien procent. Voor omwonenden neemt ook de geluidsoverlast toe. Tot slot kost het geld: de overheid trekt 132 miljoen euro uit voor extra schermen en nieuwe verkeersborden.
De tegenstanders
De PVDA twijfelt en wil eerst zeker weten dat de verhoging geen extra overlast oplevert. D66 en de SP vragen zich ook af of de beloofde winst opweegt tegen de kosten. GroenLinks vindt het plan helemaal onzin: veiligheid is belangrijker dan een paar minuten tijdswinst.
Bronnen: BNR, NOS, DePers, Duurzaamnieuws
Lees ook:
Zembla: “Kabinet laat mensen stikken in fijnstof”
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.
Hoe ook je Prius de planeet pijn doet
7 gedachten over “130 kilometer per uur: slim of niet?”
130 kilometer is goed voor de olieindustrie die varen er wel bij en oa de shell heeft nog geen winst genoeg gemaakt!!!!! ik heb ontdekt dat onze auto bij 110 prima zuinig rijdt op de snelweg en is nog eens lekker tjill rijden ook alle jakkeraars racen mij voorbij en zijn 5 minuten eerder op het werk boeien!
wat zeuren ze toch zeg wauw niet normaal, jaren geleden waren er wat men nu oude auto`s noem
die al 2 honderd km konden , en waarvan de gebruiker zelf 160 km reed.
Toen waren de auto`s niet schoon zo als nu de auto`s hebben bijna geen echte vuil uitstoot meer
dus waarom geen 130km.
Verder wil ik alle mensen die de weg op gaan eens vragen of ze weten wat het is om rechts te rijden en als men hun voorganger in haal, dan ook weer meteen naar rechts te gaan zo verkomt men file opstoppingen
Auto rijden moet men geconcentreed doen. en niet gaan zitten met een mobiel in je handen of praatje pot houden met je bijrijder, en als je dat doe doe het dan op de rechtse baan.
Al dat gezeur.
Er wordt zeker nooit onderzoek gedaan naar de nadelige gevolgen voor het milieu bij file's. Ik weet zeker dat over een kilometer een auto dan meer zooi uitstoot dan eentje die 130kmpu of zelfs harder rijdt. En verkeersveiligheid verhogen? Pak dan eerst het idiote gedrag van fietsers in het verkeer eens aan (voorrang EISEN, geen licht aan). Zal veel meer slachtoffers schelen dan die mogelijk paar extra die vallen als structureel de maximum snelheid omhoog gaat.
Gegroet, een afgestudeerd HBO-er.
Van een HBO-er zou je verwachten dat die uitspraken over onderzoek toetst.
De opmerking over uitstoot bij 130 km en in de file is zo algemeen gesteld onjuist, zoals onderzoek aantoont.
Toch weer een leuke politieke fopspeen voor het stemvee? Brandstofverbruik omhoog: inkomsten voor de staat omhoog! Misschien een goed idee voor Maurice de Hond om een onderzoek naar het opleidingsniveau van de voorstanders te doen.
Een paar minuutjes eerder op je werk??Zijn ze nou helemaal!!Veiligheid gaat boven alles.
Zijn er geen belangrijkere zaken op de wereld? Hennie
Is dit nu echt een verbetering? Een paar minuten tijdwinst tegen zoveel uitgesproken nadelen?
Reacties zijn gesloten.