Winston Churchill bestormt Engelse hitlijsten

De Britse oud-premier Winston Churchill is 45 jaar na zijn dood nog altijd populair. Vorige week werd een album uitgebracht met daarop zijn bekendste toespraken. Het album ‘Reach for the skies’ kwam binnen op nummer 4 van de lijst met best verkopende albums in Engeland. Van het album werden zelfs meer exemplaren verkocht dan van rasartiesten als Eric Clapton en David Bowie.

Tijdloze toespraken
In de tijd dat Churchill premier was, inspireerden zijn toespraken het Britse volk en dat doen ze nu nog steeds: “Churchill’s toespraken zijn vandaag de dag nog net zo krachtig als zeventig jaar geleden toen ze de RAF [de Engelse luchtmacht – red.] aanspoorden tot een van de grootste overwinningen in de Britse geschiedenis,” aldus Dickon Stainer, directeur van het platenlabel Decca. Naast de toespraken van Churchill is ook muziek van de eigen band van de RAF te horen.

De RAF besloot tot het maken van het album als herinnering aan de Slag om Engeland, zeventig jaar geleden. Tijdens deze slag vochten de Engelsen tegen de Duitsers en wonnen. Over deze strijd zei Churchill in 1940: “Nooit in de geschiedenis van de mensheid hebben zo velen zo veel te danken aan zo weinigen.”

Bron: nrc.nl, wikipedia.nl