Meditatie houdt je jong

Bron: Flickr.com – Beni Ishaque Luthor

Wetenschappers ontdekken hoe je jong blijft: met meditatie. Stress zorgt voor vroegtijdige veroudering van ons lichaam, dus smeren we met anti-rimpelcremes en injecteren Botox. Maar wetenschappers hebben nu een gemakkelijkere manier ontdekt om jouw lichaam jong en gezond te houden: mediteren.

Verzet je biologische klok
Onderzoekers aan de universiteit van Californië, onder wie ook Nobelprijswinnares Elizabeth Blackburn, ontdekten dat je door te mediteren beter bent opgewassen tegen stress. Het werkt zo: door meditatie maakt het lichaam meer telemorase aan. Dit enzym verlengt de telomeren: het deel van je DNA dat wij ook wel kennen als de biologische klok. Hoe langer je telomeren, hoe jonger je biologisch gezien bent. Door mediteren verzet je dus eigenlijk jouw biologische klok.

Het onderzoeksteam heeft de hoeveelheid telomerase gemeten bij dertig deelnemers na een intensieve meditatie retraite van drie maanden. Zij bleken eenderde meer telomerase in hun bloed te hebben dan de controlegroep. Zij die het meest gemediteerd hadden, voelden zich ook het best. Weg dus met de anti-rimpelcremes en botox-injecties. Mediteren is het antwoord.

Andere voordelen van meditatie
In de huidige maatschappij is het niet gemakkelijk om rust te vinden. En daarom komt mediteren steeds meer in. En niet alleen om jong te blijven. Volgens website mens-en-gezondheid.info.nl helpt meditatie ontspannen, de gedachtenstroom tot rust te brengen en intenser het huidige moment te beleven. Maar mediteren geeft je ook mentale kracht en betere focus. Het helpt helder te denken en weloverwogen beslissingen te nemen. Daarnaast leidt een betere beheersing van gevoelens en emoties tot een verbetering van je sociale leven.

Bron: leeftijdlozeschoonheid.nl, abc-van-meditatie.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl

Lees ook:

Beste wapen tegen verkoudheid: 30 minuten wandelen
San Fransisco verbiedt Happy Meal. Volgt Nederland binnenkort?
In Nederland zijn vrouwen het beste af

9 reacties op “Meditatie houdt je jong”

 1. "Het is al langer bekend dat je met je gedachten een lichamelijke reactie kan veroorzaken. Mensen die zich actief voorstellen dat er een grote spin op hun been loopt, kunnen bijvoorbeeld gaan zweten. Volgens de onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in de Verenigde Staten geldt voor eten het zelfde principe. Door in gedachten iets lekkers te eten krijg je een vol gevoel. Je fopt als het ware je lichaam. En dus eet je minder. Het is volgens de onderzoekers wel belangrijk dat je je echt voorstelt dat je eet. Alleen denken aan lekkernijen had weinig effect."
  Lees hier het hele stuk van St Maarten: https://www.hetkanwel.net/2010/12/13/denken-aan-sn

 2. Lees ook:

  Placebo effect: Genezen door GedachteKracht!

  Het placebo-effect toont het zelfhelend vermogen van het lichaam door middel van gedachtekracht aan. De patient gelooft namelijk dat hij of zij beter zal worden door het innemen van een pil of door een bepaalde (be)handeling, terwijl de pil zelf geen werkzame stoffen bevat en de behandeling op zich ook niet werkzaam is. Toch geneest de patient wel.
  https://www.hetkanwel.net/2010/12/11/placebo-effec

  1. het placebo-effect is de energieoverdracht van de heler naar de patient

   je hebt n positieve en een negatief placebo effect

   kortom je kunt ook ziek-er gemaakt worden als je bent door negatieve placebo s

 3. De rede dat je oud wordt is, dat je cellen de zuurstof niet voor 100% kan verbranden. Een miniscule hoeveelheid onverbrandezuurstof resteert en oxideert, waardoor je cellen verouderen…

 4. ik dacht dat dit eigenlijk al jaren bekend was. Vrouwen werkte vroeger niet en mannen wel. De mannen hadden dus over het algemeen meer stress dan vrouwen. Het is tevens ook algemeen bekend dat vrouwen vroeger ( en nu nog ) langer leven dan mannen. Dit dus puur omdat vrouwen over het algemeen minder stress hebben. Oftewel, mensen die minder met stress te maken hebben leven langer.
  Dat hier wetenschappers voor nodig zijn… dit had ik nog wel kunnen verzinnen.

  1. wat n onzin dat vrouwen vroeger niet werkten
   alleen al het moeder zijn is n 24 uurs bedrijf en staat gelijk aan 3 mannenbanen
   kortom het is het zwaarste beroep ter wereld

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020