15 dingen die je kunt doen met 15 kilo paprika’s

15 kilogram paprika’s, wat kun je daar mee? Momenteel gaan paprika’s door de Russische boycot voor een spotprijsje over de toonbank. Je kunt Nederlandse groentetelers die getroffen worden door de boycot steunen door meer komkommers, tomaten en paprika’s te kopen. Wat kun je zelf echter met al die groente doen? Deze keer 15 tips voor 15 kilogram paprika’s.

Paprika'S
Paprika’S. Foto: Swong 95765, Flickr.

Wil je meer tips om voedselverspilling tegen te gaan? Crowdfund nu mee, en ontvang als een van de eersten het Grote Keukenboek met 500 culinaire tips tegen voedselverspilling. Al meer dan 230 mensen ondersteunen, help ons met de laatste loodjes!

1. Invriezen
Snijd de paprika’s eerst in kleine stukjes en bewaar ze in porties in de vriezer. Na het ontdooien worden de paprika’s zacht. Doe ze daarom bevroren in de pan.

2. Salade
Doe paprika in blokjes door een salade. Lekker met geitenkaas en noten. Of juist met zilveruitjes en kool.

3. Smoothie
Paprika is lekker zoet en kan dus goed door een smoothie. Denk eens aan een ananas, paprika, komkommer en selderij smoothie.

4. Tussendoortje
Dip rauwe reepjes paprika in de humus als gezond tussendoortje.

5. Gevulde paprika
Snijd de bovenkant van de paprika eraf. Vul de paprika met elke mogelijke vulling: een restje nasi, couscous of quinoa. Beetje kaas erover strooien en 25 minuten op 200°C in de oven zetten. Als variatie kan je er ook een rauw eitje bovenop doen.

6. Paprikadip
Super simpel! Pureer een paprika in de blender, roer het door de humus en je hebt een heerlijke paprikadip.

7. Paprikasoep
Bak een uitje, knoflook en paprika in een grote pan zacht. Voeg groentebouillon en een scheutje witte wijn toe. Als je van pittig houdt, doe je er een beetje sambal of zelfgemaakt harissa bij. Door de staafmixer doen en eten met oud brood croutons.

8. Geroosterde paprika
Rooster een stuk of zes paprika in het vuur van het gasfornuis. De paprika’s moeten helemaal zwart geblakerd zijn. Als ze zwart laat je ze in een schaal, afgedekt met vershoudfolie, 20 minuten staan. Daarna kun je ze makkelijk pellen. Verwijder ook de steel en de zaadjes en bewaar ze tot twee weken in een afgesloten pot met olie in de koelkast.

9. Harissa
Mix de volgende ingrediënten door elkaar voor zelfgemaakte harissa: 2 geroosterde paprika’s, 5 gedroogde chilipepers (even laten weken in heet water), 1 teentje knoflook, 1 lepel citroensap en 2 lepels olijfolie. Klaar! In de koelkast kun je de harissa weken goed houden.

10. Geroosterde paprikasaus
Fruit een uitje met knoflook en voeg daar later geroosterde paprika’s aan toe. Haal de mix na een paar minuten door de blender en doe alles terug in de pan. Doe er een beetje bouillon en room bij en voeg peper en zout en kruiden, zoals bijvoorbeeld basilicum, toe. Wil je de saus wat langer bewaren, voeg dan de room pas toe als je de saus gaat serveren.

11. Pickled Peppers
Rauwe of geroosterde paprika’s kun je in stukken in een pot met azijn en water (verhouding 1 op 1) bewaren. Voeg naar smaak wat kruiden en een beetje suiker toe. In een geweckte pot kun je de paprika’s zo maanden bewaren.

12. Gegrilde paprika
Grill grote stukken paprika en courgette in de grillpan en bewaar deze in de koelkast. Smaakt heerlijk de volgende dag op brood met een plakje kaas.

13. Paprikatosti
Laat reepjes paprika en stukjes ui weken in balsamicoazijn. Beleg twee dikke plakken oud brood met de paprika, ui en geitenkaas en rooster deze in een tosti-ijzer.

14. Verrassend ontbijt
Snijd de paprika in dikke ringen. Leg de ringen in een pan met olie en giet er voorzichtig een eitje in. Lekker kruiden met Italiaanse kruiden en bakken tot het gaar is. Ziet er ook nog eens super leuk uit!

15. Allessmaker
Paprika kan in blokjes of reepjes door bijna elk gerecht: soep, curry, wokgerecht, quiche, groenteschotel, salade, pizza, pasta, sauzen, wraps, chili, etc..

Meer weten? Vanmiddag houdt no-waste Daisy een Twitterspreekuur. Klik hier voor meer informatie.

Daisy_75X75Wil je meer tips om voedselverspilling tegen te gaan? Crowdfund nu mee, en ontvang als een van de eersten het Grote Keukenboek met 500 culinaire tips tegen voedselverspilling. Al meer dan 230 mensen ondersteunen, help ons met de laatste loodjes!

Over de schrijver

3 reacties op “15 dingen die je kunt doen met 15 kilo paprika’s”

  1. De paprika’s gaan NIET voor een spotprijs over de toonbank. Integendeel. De prijs wordt kunstmatig hoog gehouden door overproductie uit de markt te nemen en (momenteel) aan voedselbanken te schenken. Normaliter wordt overtollig aanbod op de veiling vernietigd. Dus de “normale” consument -jij en ik- heeft er geen enkel voordeel van! Graag even fact-checken voordat je dit zomaar plaatst.

      1. Ook ik heb eergisteren 2 zakken paprika’s op de grote markt in centrum Rotterdam gekocht voor 1 euro per zak. Vandaag heb ik een hele grote pan soep gemaakt van de paprika’s, chilipepers (ook voor €1,-), courgettes (€1,-per zak).
        Ik wou dat ik mijn foto kon toevoegen van afgelopen zaterdag; daar kocht ik om 8.15 uur in de vroege ochtend voor€15,- het volgende: doos aardbeien,7 citroenen, 14 limoenen, 6 rode/ groene pepers,2 courgettes, 2 aubergines, tros tomaten, tros bananen, bos asperges, netje knoflook, 6 grote witte champions, 4 grote wortelen, bloemkool, broccoli en 1 1/2 ons macadamia noten. Het laatste kwam al op €4,50! Ik heb alles op het aanrecht uitgestald en dit naar mijn familieleden gestuurd. Het was één en al ongeloof. Maar mijn bewijs was mijn man, die én erbij was én ook de boodschappen moest dragen hahah

Reacties zijn uitgeschakeld.