15x groenten en fruit die je niet per se biologisch hoeft te eten in 2024

Als we eerlijk zijn, kopen we bij hetkanWEL het liefst alles biologisch. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook om de boeren te steunen die met hun biologische producten voor verandering zorgen. Toch is alles biologisch in deze tijd van inflatie en prijsstijgingen niet altijd even haalbaar. Daarom hebben we uitgezocht welke producten je absoluut wél biologisch moet eten en bij welke producten dat iets minder belangrijk is.

De Environmental Working Group test regelmatig hoeveel pesticiden er aangetroffen worden op verschillende producten. Elk jaar komen ze met een lijst van de dirty dozen, oftewel de 12 soorten groenten en fruit waar de meeste bestrijdingsmiddelen op gevonden worden. Die wil je dus absoluut biologisch eten. Maar er bestaat ook een andere lijst, de clean fifteen, oftewel de producten waar de minste bestrijdingsmiddelen op aangetroffen worden. Die zijn dus minder belangrijk om biologisch te kopen. Alle producten die getest zijn, zijn overigens uitvoering gewassen en schoon geschrobd, dus met het goed schoonmaken van je groente en fruit krijg je de chemicaliën niet (helemaal) weg.

Het onderzoek van de EWG wordt overigens in de Verenigde Staten gedaan waar minder strenge regels gelden als het op pesticiden aankomt dan in de EU. Zo werden er op meer dan 50% van de niet-biologische aardappels, spinazie, sla en aubergine pesticiden aangetroffen die dodelijk zijn voor bijen en daarom in de EU verboden zijn, maar in de VS nog steeds zijn toegestaan.

Dat gezegd hebbende, is deze lijst ook voor ons een goede indicatie welke soorten groenten en fruit we wél of misschien niet biologisch willen eten. Vaak heeft het ook met de schil te maken: hoe dunner de schil van een vrucht bijvoorbeeld (denk aardbeien of perzik) hoe waarschijnlijker het is dat de pesticiden die gebruikt zijn door dat velletje de vrucht in gekropen zijn (en dan kan je schrobben wat je wilt, het helpt niet). En voor diegenen die denken: wat maakt het nou uit? Nou, pesticiden zijn gif bedoeld om beestjes te doden, maar op onze gezondheid hebben ze ook niet zo’n positief effect. Zo wordt een ziekte als Parkinson in verband gebracht met pesticiden.

Shane P8Zewoobzhi Unsplash

12x groenten en fruit die je altijd biologisch wil eten

Meer dan 90% van de goed schoon gemaakte niet-biologische producten uit de dirty dozen testte positief op resten pesticiden. Dat betekent niet alleen dat jij die ook binnenkrijgt als je deze producten niet biologisch eet, maar recent onderzoek van onder andere Harvard University toont ook aan dat de positieve effecten van het eten van groente en fruit teniet gedaan kunnen worden door de pesticiden die je binnenkrijgt. Denk je dus lekker bezig te zijn, valt dat bar tegen.

Dit is de lijst van 2024, onlangs bekend gemaakt. Opvallend is dat druiven, perziken en peren omhoog geschoten zijn in de lijst. Hier werden dus meer pesticiden op gevonden dan de vorige keer. Dat blauwe bessen en sperziebonen aan de lijst zijn toegevoegd. En dat bleekselderij en tomaten van de lijst zijn (die zijn dus wat schoner geworden).

  • Aardbeien
  • Spinazie
  • Boerenkool en andere groene bladgroente met een harde stengel
  • Druiven
  • Perziken
  • Peren
  • Nectarines
  • Appels
  • Paprika en pepers
  • Kersen
  • blauwe bessen
  • Sperziebonen
Louis Hansel H39Gharssno Unsplash

Twijfelgevallen

En dan zijn er nog wat andere producten, die iets minder belangrijk zijn, maar ook niet helemaal squeaky clean om het maar zo te zeggen. Denk aan: tomaten, pompoen, kersentomaatjes, bleekselderij, sla, mandarijnen, komkommer, courgette, broccoli, aardappels, pruimen, aubergine, frambozen, grapefruit, peultjes, sinaasappels, cantaloupe meloen, bananen en bloemkool.

15x groente en fruit die niet per se biologisch hoeven

Elk jaar is er ook een clean 15 lijst, oftewel groente en fruit die je ook prima kan eten als ze niet biologisch zijn, omdat de pesticiden de eventueel gebruikt worden blijkbaar niet echt blijven hangen op het product. Of het product heeft een dikke schil die je niet opeet (zoals een ananas) waar de pesticiden niet doorheen lekken. Hoe dan ook zijn er na het schoonmaken van deze producten minder chemicaliën op gevonden:

Shrooms
  • Avocado
  • Maïs
  • Ananas
  • Uien
  • Papaya
  • doperwten (bevroren)
  • Asperges
  • Honingmeloen
  • Kiwi
  • Kool
  • Watermeloen
  • Champignons
  • Mango’s
  • Zoete aardappelen
  • Wortelen

Opvallend is dat de Clean 15 lijst voornamelijk hetzelfde is gebleven, maar dat de Cantaloupe meloen naar de twijfelgevallen is verhuisd en de wortelen naar de schone lijst. Lees ook welke groenten je beter eerst kan koken voordat je ze eet. Lees hier wat het verschil is tussen biologisch, biodynamisch en regeneratieve landbouw. En lees hier hoe je je groente en fruit het beste kan wassen.

Over de schrijver

10 gedachten over “15x groenten en fruit die je niet per se biologisch hoeft te eten in 2024”

  1. Wat een vreemde lijst voor een duurzame site! Bang voor aantasting van je gezonde gekoesterde lijf, hier in het westen? je ingewanden? Bang kun je beter zijn voor alle pesticiden die gebruikt zijn en de gevolgen daarvan!

  2. Graag een dergelijke lijst met groenten en fruit gerelateerd aan Nederlandse- Europese normen.
    Naar mijn idee ligt er weinig Amerikaamse groente en fruit in de Nederlandse schappen.

  3. En avocado’s zijn wel enorm belastend voor het milieu omdat zoveel water nodig is wat ook voor andere dingen gebruikt zou kunnen worden.

    1. Wat denk jij dat er met het water gebeurt dan? Is het verdwenen van de aardbodem? Of wordt het gewoon gecirculeerd in de natuur. Ga zelf denken en praat niet zomaar mensen(geleerden?) na. Waterverspilling bestaat niet, watervervuiling wel.

  4. Dank voor het nuttige artikel. Maar als ik het goed begrijp is de uitkomst gebaseerd op Amerikaanse testresultaten. Want als ik op het linkje van de Environmental Working Group klik, zie ik precies hetzelfde rijtje. Deze zijn gebaseerd op Amerikaanse regels die anders zijn dan de Europese, zoals verder in het artikel staat. En waarschijnlijk zijn onze landbouwpraktijken ook anders dan de Amerikaanse. Hoe bruikbaar is bovenstaande lijst dan voor de Nederlandse situatie? Alvast dank voor de toelichting. Groet, Vibeke

  5. Dat begrijp ik niet als ik in andere nieuwsbrieven kijk lees ik dat aardbeien een van de meest bespoten fruit is.
    Is dit aspect wel meegenomen in dit verhaal.

    Met vriendelijke groeten
    Co Zweedijk

  6. Wederom bedankt voor een interessant artikel, dit scheelt mij veel tijd surfen op het net.
    In de winkel zie ik sinds een tijdje het keurmerk ‘Planet Proof’ in de schappen. Hun website belooft een duurzame aanpak.
    Enig idee hoe dit zich verhoudt tot biologisch geteelde groenten en fruit?
    Want ja; de bio-appeltjes zijn vreselijk duur…

    Groetjes, Roby

    1. Hallo Roby,

      Volgens mij is de volledige tekst van het label “on the way to Planet Proof”. Hiermee wil de fabrikant volgens mij zeggen dat ze stappen zetten in verduurzaming. Het is niet biologisch en/of diervriendelijk als er geen “Europees groen blaadje” of beter leven keurmerk op staat. Ik interpreteer zelf “planet Proof” als greenwashing, een verkooptruc van A-merken om te zorgen dat je hen kiest boven huismerk.

      Kijk vooral echt kritisch naar de prijzen. Ik zie het verschil tussen bio en niet bio krimpen de laatste tijd, soms is bio zelfs goedkoper. En als je betaalbaar biologisch wilt: ga op zoek naar lokale verkopers. In omgeving Nijmegen hebben we LekkerLokaal en die is op bio groenten goedkoper dan de supermarkt.

Reacties zijn gesloten.