16 cadeautips voor elk seizoen

Foto: Re-Sack
De oliebollenkraam staat er al weken, de pepernoten slingeren ons om de oren en de eerste natte sneeuw is gevallen. Het zat er al een beetje aan te komen maar opeens is het dan toch december. Omdat er veel mensen zijn die op zoek zijn naar een fijn cadeautje voor in een schoen of onder een boom, besloten we een lijstje te maken van leuke hebbedingen. Aangezien de tijd vliegt hebben we de cadeaus zo seizoen-neutraal mogelijk gemaakt. Dan kan je dit lijstje het hele jaar raadplegen. Wel zo handig. De cadeaus zijn onderverdeeld in een aantal categorieën. In elke categorie staan ook cadeautjes van verschillende prijsklassen. We hopen dat er iets voor je (oma/geliefde/juf/buurman/vriend) bij zit.

Eetbare cadeaus
Dat klinkt misschien nogal tijdelijk, en dat is het (in de meeste gevallen) ook, maar onderschat ze niet. Na een lange dag werken is het heerlijk om op de bank neer te ploffen met iets lekkers, of om er juist weer af te stappen onderweg naar je eigen aanrecht of een gezellig restaurant.

Tony Chocolonely
Heerlijke chocolade met een mooie missie: wereldwijd 100% slaafvrij chocolade. Op dit moment is dat helaas allemaal nog erg ongelijk verdeeld. Wist je dat de stukjes van de Tony repen daarom ook ongelijk verdeeld zijn? De repen kan je bestellen in de lekkerste smaken: van klassiek puur tot meringue kers. Daar zou je je vingers haast bij op eten. De repen zijn in allerlei winkels te koop (van de supermarkt tot WAAR) en ook online te bestellen.

RotterZwam kweekset
Wist je dat je je oude koffiedik kunt omzetten in oesterzwammen? Met de Met de RotterZwam-Growkit kan het! De missie: alle Nederlanders als aanrecht-agrariërs. Koffiedik is een universele schimmelbodem. De oesterzwam groeit er uitstekend op.Een enorme koffieleut hoef je niet te zijn, want je werkt met kleine hoeveelheden koffie. Koffiedik opsparen is daarom niet nodig. Je kunt aan de slag met koffie uit de percolator, snelfilter maling, Senseo-pads en espressomachine. De kweeksetjes zijn hier te koop.

Biologisch uit eten
Je kunt natuurlijk iemand ook een ontbijt, lunch of avondmaal cadeau doen. Op die manier geef je niet alleen iets te eten, maar ook een beetje tijd om samen bij te babbelen. Nu zijn er natuurlijk allerlei leuke biologische restaurantjes, maar voor deze lijst kiezen we er één midden in het land: Gys in Utrecht. Bij Gys worden streekproducten met liefde bereid. Duurzaamheid staat bij Gys centraal ,zowel in het interieur als in de bedrijfsvoering. En die kaart ziet er heerlijk uit.

Groene cadeaus
Dat bedoelen we vooral heel letterlijk. Je komt er misschien niet zo snel op, maar een plant is hartstikke leuk om aan iemand te geven. Planten geven namelijk niet alleen sfeer, maar ook zuurstof en energie. Daar kan iemand een leven lang plezier van hebben (mits die een beetje liefde heeft voor zijn of haar nieuwe groene vriend.

Een cactus
Die schijnen echt heel moeilijk dood te gaan, dus die kan je wellicht het beste aanschaffen voor iemand die niet zo’n goede planten-reputatie heeft. Gezellig in de kamer, goed voor zijn of haar groene zelfvertrouwen. Je kunt zo’n plant natuurlijk halen bij je lokale tuincentrum, maar je hebt ook leuke stadstuin winkels. Zo heb je STEK de stadstuinwinkel in Rotterdam, en Wildernis in Amsterdam.

Kleurig experiment
Voor bescheiden bloemen- en takkenplukkers zijn er diverse vaasjes ontworpen met reageerbuisjes. Zo’n buisje hang je met gemak aan je muur en maakt er met elke nieuwe vondst weer een feestje van. Een voorbeeld van zo’n kleurig ‘experiment’ vind je hier Of maak ze zelf van een oude gloeilamp.

Een boompje
Je kunt natuurlijk ook iemand een boompje cadeau doen. Een boom geven is origineel, duurzame en draagt bij aan een groenere wereld. Klik hier voor meer info.

Een hebbeding
Voor de klassieke inpak cadeautjes hebben we een aantal uiteenlopende hebbedingen geselecteerd. Van schoencadeautjes naar een spel voor de hele familie.

Re-sack
Hoera! Vanaf 1 januari krijg je geen plastic zakjes meer bij je boodschappen! Nu heb je misschien al lang een lievelingstas of zakje, maar zo niet is er Re-Sack. De maker wil de nieuwe gewoonte creëren om je groente en fruit in je eigen herbruikbare zak mee te nemen vanuit de supermarkt. Klik hier voor meer info.

Notitieboekje van olifantenpoep-papier
Een fijn boekje om al je ideeën in op te schrijven. Nog steeds schieten boeren in Sri Lanka olifanten neer omdat zede oogst vernielen. Om olifant en mens dichterbij elkaar te brengen is er op Sri Lanka een speciaal papierproject opgezet waar jonge mensen een eerlijk salaris verdienen. Een deel van de opbrengst gaat naar een stichting ter bescherming van de olifant. En nee: het boekje stinkt niet. Klik hier voor meer info.

Foto: 360 Graden Verhalen
Een prachtig spel
360 Verhalen is prachtig bordeel zonder winnaars of verliezers. Je kunt het met z’n tweeën spelen of met een hele groep. Zo lang of kort je zelf wilt. Het spel stimuleert je om bijna verdwenen herinneringen op te halen en samen verhalen uit te wisselen. Verhalen van toen je klein was, van vorige week en van alles daar tussen in. Leuke anekdotes of nostalgische gebeurtenissen. Je kunt het zo luchtig of zwaar maken als je zelf wilt. Klik hier voor meer info over het spel.

Een goed boek
In donkere en ongure dagen (en eigenlijk ook op zonnige dagen en alles daar tussen) blijft het fijn om met een goed boek ergens neer te ploffen. Hier drie pareltjes voor in de boekenkast.

De groene meisjes
Deze twee dames hebben al jaren een blog over groener leven en alles wat daar bij komt kijken. Al hun tips en bevindingen vindt je in dit frisse boek.

John Muir – My first summer in the Sierra
John Muir was een Schots-Amerikaanse schrijver en natuurbeschermer. Hij was een van de eerste bepleiters van de bescherming van natuurgebieden in Amerika. In dit boek vertrekt hij als schaapsherder naar de Sierra waar hij de natuur observeert en schetsen maakt. Klik hier voor meer info.

Charlotte Dematons: Nederland (kinderboek)
Dit prachtige prentenboek is een feest van herkenning voor jong en oud. Het is niet voor niets dat zij hier in 2012 de Gouden Griffel voor won. In dit boek is Nederland afgebeeld in prachtige prenten waarin van alles te ontdekken is: van kinderliedjes tot Nederlandse geschiedenis, van Vincent van Gogh tot tradities. Bij het boek zit een extra boek met alle informatie uit de Nederlandse geschiedenis. Klik hier voor een filmpje over het boek.

Een abonnement
Je kunt iemand eenmalig een ding geven, maar je kunt iemand ook verblijden met een abonnement. Bijvoorbeeld op een mooi tijdschrift, een fijne dienst of iets anders moois.

Foto: Bo Van Veen
LENA Fashion Library
LENA the fashion library is dé kledingbibliotheek van Amsterdam, waar je toegang hebt tot een hoogwaardige collectie van de meest prachtige vintage, opkomende ontwerpers, duurzame labels en ingebrachte stukken. Voor een vast bedrag per maand kan je die oneindig blijven wisselen. Hiermee heb je dus altijd iets moois in je kast en draag je bij aan een betere wereld. Klik hier voor LENA.

Een mooi tijdschrift
Er zijn tal van goede tijdschriften en kranten te vinden. Die zijn natuurlijk niet allemaal even duurzaam, maar kunnen wel bijdragen aan een groener en leuker leven. Zoals bijvoorbeeld het tijdschrift Genoeg, dat gaat over meer doen met minder.

Een zelf bedacht abonnement
Je kunt natuurlijk ook zelf een abonnement verzinnen en mooi vormgeven op een kaartje. Bijvoorbeeld een halfjaar abonnement met daarin een aantal klusdagen, lunchdate of wandelroutes. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen gelukkiger worden van ervaringen dan van dingen?

Een goed doel
Sommige mensen zeggen dat ze alles al hebben wat hun hart begeert. Je kunt er dan voor kiezen om wat extra te geven, of juist om namens hen iets anders weg te geven. Op de site … staan een aantal voorbeelden.

Kleinigheidje
Oxfam werkt samen met diverse organisaties over de hele wereld. Via hun site kan je mensen in Bangladesh een geit cadeau doen, of mensen in Pakistan zaden en gereedschap geven om hun eigen groenten en kruiden te verbouwen. Dat levert naast gezond voedsel ook een gezond inkomen op. Verder kan je ook dekens, een waterpomp en nog veel meer moois cadeau doen. Klik hier voor het overzicht.

Over de schrijver

1 gedachte over “16 cadeautips voor elk seizoen”

Reacties zijn gesloten.