16-jarige studente zet plastic om in biobrandstof

David Davis, Flickr.com
David Davis, Flickr.com

De 16-jarige Azza Abdel Hamid Faiad heeft de European Fusion Development Agreement Award gewonnen. De jonge vrouw uit Egypte heeft namelijk een nieuwe manier ontdekt om plastic om te zetten in biobrandstof en versloeg daarmee 129 concurrenten uit 37 landen. Haar idee is eenvoudig: het probleem van de enorme hoeveelheid plastic die in Egypte gebruikt wordt – naar schatting een miljoen ton per jaar – omzetten in een oplossing.

Goedkope productie
Plastic omzetten in biobrandstof is niet nieuw, maar de katalysator die Azza gekozen heeft wel. Deze breekt het afval af en produceert verschillende gassen, waaronder methaan, propaan en ethaan. Deze stoffen worden omgezet in ethanol, om vervolgens als biobrandstof gebruikt te worden. Een van de grote voordelen van de methode van Azza is dat deze heel betaalbaar is.
Veilig
Bij de prijs die Azza heeft gewonnen hoort ook een uitgebreid bezoek aan de Joint European Torus (JET) faciliteit in het Verenigd Koninkrijk, waar zij haar project mag presenteren en hulp krijgt bij de verdere ontwikkeling. Tot nu toe lijkt het er echter op dat het toekomst heeft; het project kan veilig geïmplementeerd worden en zorgt – mits juist toegepast – niet voor een uitstoot van giftige gassen. Het is een praktische oplossing die op grotere schaal kan worden ingezet door bijvoorbeeld de overheid of de private sector.
Bron: ENN, SciDev.net
Lees ook:
Breed verzet tegen snelheidsverhoging wegen
Subsidie zonnepanelen kan beter naar scholen
Nu overstappen op elektrisch autorijden of wachten op het alternatief?

1 reactie op “16-jarige studente zet plastic om in biobrandstof”

  1. "de katalysator produceert methaan, propaan, ethaan, die worden omgezet in ethanol"
    Wonderlijk bericht; de omzetting gaat in de twee stappen en dan ook nog nog met eenzelfde katalysator?
    Dat is wel heel onwaarschijnlijk, bovendien zou omzetting in vooral ethaan als tussenstap veel handiger zijn
    Weer zo'n wazig bericht dat niet informeert, maar imponeert.

Reacties zijn uitgeschakeld.