17-jarige ontwikkelt harttest voor mobiele telefoon

Wong E3D4Dab08A68Db910C58Fcb13A23207Aec2E2C77 S2
Foto: Catherine Wong

De Amerikaanse Catherine Wong won met een simpel idee een wedstrijd van de Amerikaanse Publieke Radio (NPR). Ook werd ze finaliste in de jaarlijkse Google Science Fair. Zij ontwikkelde een draagbaar apparaat dat een electrocardiogram van iemands hart kan maken en eenvoudig kan versturen via een mobiele telefoon. De technisch begaafde jongedame van nog maar 17 jaar stopte maanden werk in het apparaat.
Een electrocardiogram, ook wel “hartfilmpje” genoemd, is een simpele meting die in veel in ziekenhuizen wordt uitgevoerd. Het voordeel van Wong’s idee is dat haar apparaat veel goedkoper is en overal gebruikt kan worden. Je hebt alleen een telefoon nodig, en het apparaat dat gemaakt is van goedkope, makkelijk verkrijgbare materialen. In landen als India hebben meer mensen een telefoon dan een goed toilet, en zijn goede ziekenhuizen niet overal voorhanden. Volgens Elizabeth Nabel, voorzitter van een grote Amerikaanse ziekenhuisorganisatie, is Wongs uitvinding “een grote sprong vooruit” die dure medische apparaten “voorbij streeft.”
Catherine Wong bedacht niet alleen het apparaat, zij schreef ook een app voor telefoons, en optimaliseerde de microprocessor in het apparaat. Het apparaat kan draadloos communiceren met de app, die vervolgens de medische informatie door kan sturen, bijvoorbeeld naar een arts. Wong is nog steeds enthousiast over haar idee: “Ik ga verder met dit project, om het kleiner, goedkoper en duurzamer te maken.”

Bron: Mashable
Lees ook
Meer dan genoeg wind voor wereldwijde energiebehoefte
13 jarige verrast met doorbraak zonne-energie
Top 10 wereldverbeterende projecten

Over de schrijver

2 reacties op “17-jarige ontwikkelt harttest voor mobiele telefoon”

  1. Soms concentreren we ons teveel op het zovele slecht nieuws dat teveel goede zaken aan ons voorbijgaan. Proficiat voor dit meisje en doe zo voort!

Reacties zijn uitgeschakeld.