17-jarige wint met nanokuur tegen kanker

Angela Zang
Foto: Siemens

De Amerikaanse middelbare scholier Angela Zhang slaagde er in om een nieuwe kuur te ontwikkelen die tumoren effectief kan bestrijden. Zij kreeg hiervoor een prestigieuze wetenschapsprijs van Siemens .
Zhang besteedde vanaf haar 15e meer dan 1000 uur in een laboratorium om een nanodeeltje te ontwikkelen dat het medicijn salinomycin bij een kwaadaardige tumor kan afleveren. Deze nanokuur zorgt ervoor dat gezonde cellen gespaard worden, terwijl de kankercellen wel hard aangepakt worden. Ook ontwikkelde zij een manier om het nanodeeltje nauwkeurig te volgen door ijzer en goudoxide aan het nanodeeltje toe te voegen. Een behandeling kan zo veel nauwgezetter gevolgd worden met MRI scans.

Haar onderzoek is nog niet op grote schaal getest, maar is wel veelbelovend. Volgens Siemens kan haar onderzoek helpen “om weerstand van kankercellen [tegen behandeling] te overwinnen en ongewenste bijeffecten te minimaliseren.” Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de effectiviteit van behandeling “real-time” in de gaten te houden.
Zhang gaat naar huis met 100.000 dollar. Zij wil graag verder met een carrière in de wetenschap. Met deze prijs heeft ze in ieder geval een vliegende start.

Lees ook:

13-jarige verrast met doorbraak in zonne-energie

Bloemetje hongert tumoren dood

99-jarige studeert af aan universiteit

Over de schrijver

1 gedachte over “17-jarige wint met nanokuur tegen kanker”

Reacties zijn gesloten.