Deze stad krijgt er 18 miljoen bomen bij

In Glasgow hoopt het Clyde Climate Forests project het komende decennium tien bomen voor elke inwoner te planten. Dat zijn er 18 miljoen in totaal. Daarmee hopen de initiatiefnemers het aandeel bomen in de stad te verhogen tot 20% van het totale oppervlak. Een vijfde van de stad moet over tien jaar dus bestaan uit inheemse loofbomen of planten.

Klimaattop Glasgow

In november vindt de Cop26 Klimaattop plaats in Glasgow. Hier wordt verwacht (of misschien gehoopt) dat wereldleiders hogere klimaatdoelen te stellen, nu het erop lijkt dat we de doelen van Parijs (2016) op deze manier niet gaan halen. Daar is afgesproken dat de aarde maar 1,5 graad mag opwarmen, maar daar zijn we al bijna. In 2019 was het op aarde sinds 1900 gemiddeld al één graad warmer geworden. In Nederland lag dat gemiddelde zelfs hoger, op 1.9 graden, en in Siberië zelfs op 3 graden.

Bomen als oplossing

Met de komst van de klimaattop wordt de druk om strengere klimaatmaatregelen te nemen in Schotland opgevoed. Zo moet de uitstoot omlaag en wil het land toewerken naar een koolstofvrije economie. Maar er moeten ook maatregelen genomen worden om het steeds grilliger en extremere weer op te vangen. Zo worden er heftiger stormen voorspeld, langere perioden van zware regenval en extremere hittegolven. Bomen kunnen daarbij helpen: ze zorgen voor een betere waterafvoer en brengen verkoeling. Daarbij vergroten bomen en groen de biodiversiteit binnen de stad en halen ze CO2 uit de lucht.

Groene steden met veel bomen

Glasgow is niet de enige stad, die de klimaatoplossing in het planten van bomen zoekt. Je zou alleen kunnen zeggen dat ze wat achter lopen als je het vergelijkt met andere steden, althans volgens het Treepedia project van het Massachusetts Institute of Technology. Zij brengen met behulp van Google Street View het percentage groen in verschillende steden in kaart.  Amsterdam doet het met 20,6% niet slecht volgens deze Green View Index. Al doet Breda (de enige andere Nederlandse stad in de lijst) het beter met 29,3% aan groen. Daarmee staat de Brabantse stad, samen met Singapore, bijna bovenaan de lijst. Alleen de Amerikaanse stad Tampa staat met 36,1% op eenzame hoogte boven deze twee. De laagste score gaat naar Parijs met 8,8%.

De groenste stad

De Green View Index is niet de enige lijst die het groen in de stad meet. Zo komt Husqvarna ook jaarlijks met de Hugsi lijst waarin verschillende aspecten van het stedelijk groen in kaart worden gebracht. De groenste stad ter wereld is volgens deze lijst Charlot (USA). Amsterdam staat hier op de 109e plek, lager dan Londen (72e plek) die het in de Green View Index met 12,7% nog veel slechter deed dan Amsterdam. Ook hier scoort Breda beter met een 32e plek, maar de groenste stad in Nederland is volgens deze lijst Enschede met een 19e plek, niet slecht.

Bomen zijn goed voor je gezondheid

Bomen zijn trouwens niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de mens, zo schreven we eerder al eens. Zo bleek uit onderzoek dat meer groen kinderen met ADHD kan helpen en dat groen je concentratie verhoogt en je stress vermindert. Bovendien blijkt uit onderzoek dat patiënten die uitkijken op groen sneller genezen dan patiënten die uitkijken op een blinde muur. In Japan wordt bosbaden voorgeschreven als medicijn, in Schotland schrijven artsen de natuur voor als medicijn en in Manchester schrijven ze kamerplanten voor als recept voor een betere gezondheid. Kortom: wij zijn voor meer bomen. Jullie?

Over de schrijver