We denken vaak dat het er gewoon bijhoort. Oude mensen worden nu eenmaal doof, toch? Mis! In Medisch Dossier staat deze maand dat niet leeftijd, maar leefstijl bepalend is voor ons gehoor. Het is niet verwonderlijk dat veel mensen denken dat doofheid onvermijdelijk is: in de VS is gehoorverlies een van de meest voorkomende chronische kwalen bij ouderen. En in Nederland zijn bijna een miljoen ouderen slechthorend. Toch komt er steeds meer bewijs naar boven dat de oorzaak te zoeken is in factoren als omgevingsgeluid, voeding, blootstelling aan chemische stoffen en zelfs receptmedicijnen. Het goede nieuws is daarom dat gehoorverlies wellicht geen noodzakelijk kwaad is, maar te voorkomen!
Geluidsvervuiling
Gehoorschade door lawaai komt het meest voor. Is dat te hard – in het algemeen meer dan 85 decibel (dB), het geluid van druk stadsverkeer – dan gaan bij voortdurende blootstelling de haarcellen in het binnenoor kapot. Die haarcellen bewegen als het geluid de structuren in het binnenoor passeert. Deze beweging wordt omgezet in zenuwimpulsen, die de hersenen interpreteren als geluid. Een enkel hard geluid, zoals een geweerschot, kan deze binnenoorstructuren permanent beschadigen. Maar ook jarenlange blootstelling aan minder harde geluiden – bijvoorbeeld harde muziek – kan onomkeerbare schade geven. Van oudsher is gehoorverlies door geluid (noise-induced hearing loss, NIHL) beschouwd als een beroepsziekte bij volwassenen die werken met machines en apparaten die veel lawaai maken, of door sirenes als van de brandweer. Inmiddels groeit de zorg over slechthorendheid bij kinderen en jongeren door het luisteren van muziek via een mp3-speler. In een recent artikel in de British Medical Journal werd gesteld ‘dat apparatuur steeds meer gebruikmaakt van oortelefoons, die rechtstreeks in de gehoorgang worden geplugd. Dit kan direct in het oor, zelfs harder zijn dan het geluidsniveau van een opstijgend straalvliegtuig (120 dB)
Lees wat je verder kunt doen ter preventie en wat de invloed is van voeding en medicijnen hier op Ode.nl
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand
2 gedachten over “Doofheid is geen ouderdomskwaal – Dit kun je doen ter preventie”
http://www.backto432hz.org/
Een koptelefoon met een snoertje van je mobiele telefoon, i-pod e.d naar je oor geeft nog meer straling rechtstreeks je oor in, dan wanneer je de telefoon 'normaal' gebruikt. De enige manier waarop deze toepassing veilig is, is wanneer het snoer, aan de kant van het oortje, voor de laatste ca.15 centimeter bestaat uit een holle plastic buis. Die geeft (net als een stethoscoop) wel het geluid door, maar niet de straling….!
Kijk bij Mercola.com naar 'Blue Tube Headset 3.5mm'. http://products.mercola.com/blue-tube-headset/ '
Of in Nederland naar de opvolger daarvan: http://vitalitools.nl/nl/gig/rf3_envi_335.php
Reacties zijn gesloten.