De liefde voor …. Just Nuts

Krijg je ook wel eens een warm gevoel bij je favoriete product, een land naar je hart of speciale muziek? Bij sommige mensen gaat dat warme gevoel veel verder: het wordt liefde. De komende week ga ik mensen interviewen die hun werk maken van hun liefde. En daarmee tegelijk de wereld een beetje mooier maken.
Ik ga op zoek naar bijzondere, voor de hand liggende, absurde en vrolijke liefdes. Wanneer ontstond de liefde? Kunnen mensen ervan leven? Hoe duurzaam is de liefde? Wat zijn de hobbels en de hoogtepunten? Dat en nog veel meer lees je in deze blog. Deze week ga ik op zoek naar bijzondere vormen van de liefde voor eten en drinken. En ik begin met Erik van Gangelen met zijn liefde voor noten, die hij uitleeft in JustNuts.

‘Ik ben mijn hele leven al gek op leuke merken voor gezond, lekker eten. Cereals, sapjes, smoothies enzo. Eten waar je blij van wordt, zonder E-nummers en kunstmatige toevoegingen. Natuurlijke smaken, die goed voor je zijn. Als je tussendoor iets eet, moet het echt lekker zijn en een positief effect hebben op je lichaam. Daar heb je niets onnatuurlijks voor nodig.

 Ik eet veel groente en fruit. Maar af en toe heb ik gewoon zin in iets lekkers. Daarom maak ik thuis noten en gedroogd fruit. Ik rooster de noten en zoek de lekkerste combinaties met gedroogd fruit uit. Dat levert heerlijke combinaties op tussen zoet en hartig. Er was nog geen merk dat noten en gedroogd fruit op deze natuurlijke manier verkocht. Ik was ervan overtuigd dat meer mensen dit een goed tussendoortje zouden vinden. Een half jaar geleden besloot ik om het zelf te gaan doen. Ik startte ‘justnuts’.

 ‘Justnuts’ maakt ‘happy honest treats’ van noten en gedroogd fruit. Alle ingrediënten zijn biologisch en, als dat nodig en mogelijk is, fairtrade. Natuurlijk komen we hierdoor voor dilemma’s te staan. Onze rozijnen kwamen eerst uit Turkije, maar de Turkse leverancier kon niet precies zeggen van welke boerderij ze vandaan kwamen. Daarom zochten we een nieuwe leverancier. Want we willen precies weten waar onze producten vandaan komen en wat het verhaal is. Zo komen onze paranoten van een Fairtrade boeren coöperatie in het Noord Westen van Bolivia. We hopen dat we op een dag groot genoeg zijn om samen met andere boeren coöperaties bijvoorbeeld ook onze rozijnen biologisch en Fairtrade te krijgen. Samen met Max Havelaar hebben we gezocht naar biologische, fairtrade rozijnen. Maar die zijn op het moment niet te krijgen. Door goede relaties op te bouwen met boeren in ontwikkelingslanden en een eerlijke prijs te betalen, kunnen we echt een bijdrage leveren.

Mijn droom is dat justnuts over tien jaar bekend is in heel Europa. Dat mensen weten dat ze ook lekker en bewust kunnen snacken. Lekker, gezond, biologisch en eerlijk. We besteden niet alleen aandacht aan onze producten, maar ook aan de verpakking. Het karton is van FSC-gecertificeerd hout, het plastic zakje is composteerbaar en mag je in de GFT bak bij het groente en fruit gooien. We doen ons best iets terug te geven aan de wereld en zo min mogelijk rotzooi te maken. Dat geeft een goed gevoel.’

Meer weten? Kijk op www.justnuts.nl

Door: Asceline Groot

Over de schrijver