Kijktip 1Vandaag: veiligheid e-nummers dubieus door belangenverstrengeling

Lekker, Zo'N Donut. Maar Hoe Zit Het Met E-Nummers? Foto: D Sharon Pruitt
Lekker, Zo’N Donut. Maar Hoe Zit Het Met E-Nummers? Foto: D Sharon Pruitt
Voedselveiligheid in Europa is een klassiek geval van “Wij van WC-eend adviseren… WC-eend”. De waakhond die er op moet letten dat de voedselindustrie alleen veilige hulpstoffen (“e-nummers”) in ons eten stopt, is namelijk grotendeels in handen van… de voedselindustrie. Dat blijkt uit een rapportage van 1Vandaag.
De European Food Safety Authority (EFSA) ziet in Europa toe op de voedselveiligheid. De EFSA bepaalt ondermeer welke hulpstoffen aan voedsel toegevoegd mogen worden. Dit zijn de bekende en omstreden e-nummers. De voedselindustrie heeft grote commerciële belangen bij het proces van goedkeuring. Maar diezelfde bedrijven hebben een flinke vinger in de pap bij de EFSA.
1Vandaag meldt: “Uit een rapport van Corporate Europa Obeservatory blijkt dat de EFSA alles behalve onafhankelijk is. Terwijl deze organisatie juist in het leven is geroepen om onafhankelijk onderzoek te verrichten. Zo blijkt dat ruim de meerderheid (60%) van de panelleden banden heeft met de industrie.”
De Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch vindt deze belangenverstrengeling “onacceptabel”. De organisatie noemt zich “voorstander van het voorzorgsprincipe: zolang er wetenschappelijke discussie is over de veiligheid van een bepaald E-nummer, mag het simpelweg niet gebruikt worden. …Hoe kunnen zij de veiligheid van ons eten garanderen als er binnen de organisatie mensen zijn die er geld aan verdienen?”
Sitestat
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Vegetarische Slager maakt vlees van 100% Nederlandse groente
Alles over goed voedsel vind je in ons Dossier Gezond Eten

Over de schrijver

2 gedachten over “Kijktip 1Vandaag: veiligheid e-nummers dubieus door belangenverstrengeling”

  1. Ik ga voor biologisch eten. Voelt veel beter dan het onnatuurlijk gemaakte eten in de gewone supermarkt. Mijn gevoel zegt me dat het de levensduur van voedsel verlengt maar onze levensduur verkort.

Reacties zijn gesloten.