200.000 jaar oude Eva gevonden: we blijken allemaal familie

Eve31Ken je de theorie “zes graden van scheiding”: via vijf tussenpersonen ken je iedereen. Als je deze theorie gelooft is de wereld dus niet zo groot en onpersoonlijk als je misschien denkt. Nu kunnen we nog een stap verder gaan: we zijn allemaal familie van elkaar. Onderzoekers hebben DNA gevonden die te herleiden zijn naar één vrouw die 200.000 jaar geleden heeft geleefd. Het bijzondere van het onderzoek is dat ze erachter zijn gekomen dat er nog steeds afstammelingen van haar zijn in deze tijd. Zij is de oermoeder van de mens van nu. En jij zou een afstammeling van haar kunnen zijn. En ben je familie van aboriginals, chinezen en afrikanen.

Professor Marek Kimmel onderzocht samen met de Poolse researcher Krysztof Cyran drie jaar lang de resultaten met tien genetische modellen om te kunnen bepalen wanneer de vrouw heeft geleefd. Ze vergeleken het DNA onder andere met DNA verkregen uit bloed van willekeurige donoren. Zo kwamen ze tot de conclusie dat Eva 200.000 jaar geleefd heeft, omstreeks de tijd waarvan men denkt dat de eerste mens ontstond.

Mitochondrial Eve, zoals deze oeroude vrouw is genoemd door de onderzoekers, is overigens niet de eerste vrouw die ooit heeft geleefd. Kimmel zegt hierover: “Er is altijd een vrouw die eerder dan deze vrouw leefde, maar wiens DNA de tand des tijds niet heeft overleefd. Dus onze Eva is jonger dan de echte eerste vrouw ter wereld.”

Onze oermoeder is dus echt Eva en misschien ben jij wel één van haar achter-achterkleinkinderen. ‘Spoorloos’ krijgt het nog druk met zoeken naar familieleden die door Eva’s DNA zijn verbonden.

Bron: MNN.com, Livescience.com

Lees ook:
Top 9: Kinderen die leven als Tarzan
Vrouwen worden slimmer van de pil
Ga slimmer met je spullen om en bespaar geld

25 reacties op “200.000 jaar oude Eva gevonden: we blijken allemaal familie”

 1. Ik snap die link naar het geloof totaal niet…

  [quote]Hetgeen in de aanvang van Genesis staat heeft aanleiding gegeven om het jaar en de datum te berekenen waarop de aarde zou zijn geschapen.

  Gaat men uit van de diverse cijfermatige gegevens die in de (Hebreeuwse) Bijbel zelf zijn te vinden – de Bijbelse tijdlijn – dan komt men uit op of voor het jaar 4046 v.Chr..

  De joodse jaartelling neemt de veronderstelde schepping als uitgangspunt voor haar jaartelling. Zij komt tot iets andere bevindingen dan de Bijbelse tijdlijn, het begin van haar jaartelling komt zodoende overeen met 6 september 3761 v.Chr..

  Een 17e eeuwse geestelijke genaamd James Ussher, aartsbisschop van het Ierse Armagh, heeft eveneens een dergelijke berekening uitgevoerd en meende op grond daarvan dat de aarde op zaterdagavond 22 oktober 4004 v.Chr. zou zijn geschapen.[/quote]

  Voor al die mafkezen die in God geloven en de schepping van de aarde, als een "eva-figuur" is gevonden van 200.000 jaar oud, dan is de tijdslijn wel HEEL raar voor gelovigen aangezien jullie toch zo'n 194.000 jaar ernaast zitten.

 2. aan ieder die hier iets schrijft : Lees eerst eens de openbaring ( zal een tijdje duren voor je alles begrijpt) en kijk dan eens naar de wetenschappelijke bewijzen van het ontstaan van alles de mens het leven het universum
  enz…. dan zal je zien dat een God niet bestaat :: god is de mens zelf , de rest waren profeten zoals er vele waren . NB. ik ben ook niet gelovig maar geloof wel in de mensheid en zijn bestaan ook op andere planeten
  dus effe zoeken op internet en lezen maar kijk ook eens naar de evolutieleer en praat dan verder.

 3. Tom take the time factor into consideration.
  Adam was almost 1000 years old.
  Plenty of time to produce offspring.
  This is mans downfall.
  Time is limited because we all pretend to be gods on earth.
  Only one God.
  The One who Created us and world we liveon.

  1. This indicates clearly to me that the first humans where indeed NOT just only one man and one woman!In fact, it almost seems like that the creator self is already telling us if we pay attention to what is statet, that this has also not been the case….

 4. ''maar er opeens vanaf toen nooit meer een apensoort is doorgeevolueerd naar de richting van mens''.
  Ja! Anders ga jij nog even verder studeren!
  De mens is inderdaad in staat om te scheppen, maar dan vooral onzinnige verhalen.

  1. Ok..Charles, vertel jij mij dan maar eens welke apensoort die aan ons bekent is, zins de geschiedenis ook door geevolueerd is tot een staat die de mens zeer dicht benaderd!!!
   (En dan heb ik het niet over genetisch of fisiek…)
   Slim, maar nee…want zoals gezegt is ruim 98% van onze opbouw dus ook terug te vinden in de aarde, waarvan de fisieke opbouw tussen ons en de apen elkaar wel dicht benaderd, maar wat heeft het verschil gemaakt dan?

   Ben benieuwd naar je mening!

 5. Dat is naar mijn mening dan ook wat er bedoeld word met; dat wij geschapen zijn naar zijn evenbeeld, niet als in uiterlijk…maar in de mogelijkheid om dus uit hetzelfde 'stof' ook te 'scheppen'.
  Dit is dan ook wat wij doen en onze vooruitgang in vinden (ook al word deze mogelijkheid door sommigen misbruikt).
  Om het verder niet langer te maken, laat ik het voor nu even hierbij..maar zo zijn er nog vele zelfs over de scheppings 'dagen' zelf vergelijkkingen te maken, die verdacht veel overeenkomsten treffen met wat blijkt uit andere bronnen.
  Mischien in een verder commentaar volgende keer.

  (Sorrie voor de lange bezetting…)
  Graag zou ik anderen hun mening hier over tegemoet zien. 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.