Sporten is gezond. Goed voor je hart, goed voor je lijf en goed voor je weerstand. Iedereen weet dit, het is algemene kennis, gras is groen, de lucht is blauw; veel sporten is gezond!

Ik was dan ook zeer verbaasd toen ik las dat intensief sporten niet zo gezond is als iedereen denkt! Sterker nog….Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen die veel trainen minder afweerstoffen aanmaken. Komt bijvoorbeeld door die verkouden mensen die hard aan het puffen zijn bij de gewichten, of door dat diëten waardoor je minder eiwitten en/of ijzer binnenkrijgt. Ook stress kan een factor zijn.
Wereldschokkend is dit misschien niet (een teken aan de wand is bijvoorbeeld de vroege dood van topsporters), maar wel verwarrend. Weer een waarheid aan diggelen. Sinterklaas bestaat niet, het is je moeder die voor tandenfee speelt en bij vaak sporten zit er gevaar voor griep en overige ellendigmakende ziektekiemen.

Maar geen angst; gezond en toch intensief sporten kan wel! Je hoeft alleen maar even tijdens en na het sporten snelle koolhydraten te nemen, dat verlaagt de cortisol in je lichaam. De snelle koolhydraten kun je vinden in sportdrankjes en door na het sporten bijvoorbeeld yoghurt met meusli te eten. Naast warming up, cooling down en voldoende vocht dus ook inname van de snelle koolhydraten. Daarmee word sporten dan toch weer gezond.
(Bron: Body + Mind, januari 2005, nummer 1)