Starbucks meldt (bron: yahoo.news) dat 5% van de door het bedrijf gebruikte energie duurzaam zal zijn. Een goede stap, of een marketingtruc?

Starbucks heeft het imago veel aandacht te besteden aan duurzaam en maatschappelijke verantwoord ondernemen (afgekort MVO). Naar eigen zeggen is duurzaamheid een “essentieel onderdeel” van de bedrijfsvoering (bron: business-ethics.com NB door Starbucks gesponsorde pagina) .

Anderen zijn kritischer. One-report.com, een website gewijd aan MVO, stelt dat Starbucks matig presteert. Starbucks maakt reclame met de verkoop van Fair Trade koffie, terwijl dit slechts 2% van de totale verkoop van Starbucks beslaat. Genoeg reden voor thegreenlife.org om Starbucks tot de top 10 van greenwashers toe te laten — een lijst met bedrijven die onterecht goede sier maken met milieuvriendelijkheid. Volgens thegreenlife.org misbruikt Starbucks het fair trade imago om meer geld te verdienen:

The prominence of the Fair Trade
Certified logo in Starbucks stores is still vastly disproportionate to the actual amount of
Fair Trade coffee that passes through them.

Wat moeten wij hiervan denken? Is de stap van Starbucks om duurzame energie te gebruiken ook een goedkope marketingtruc? Misschien wel, maar heel erg is dat niet. Het is juist een goed teken dat bedrijven maatschappelijk en duurzaam gaan ondernemen omdat het goed is voor hun marketing. Dat je kunt verdienen aan duurzaamheid zal een veel betere stimulans voor verandering zijn dan goede bedoelingen.

Het blijft natuurlijk wel belangrijk om te zorgen dat bedrijven zich daadwerkelijk duurzaam gaan gedragen. Als je binnenkort de Starbucks binnenloopt, bestel dan Fair Trade koffie en vraag gelijk wanneer ze een windmolen gaan bouwen naast de winkel…

Links

  • news.yahoo.com — Starbucks Makes Commitment to Renewable Energy
  • Starbucks .com — over Corporate Social Responsibility
  • business-ethics.com — top 100 meest ethische bedrijven. Starbucks staat op nr. 46 (pdf)
  • one-report.com — over de duurzaamheid van Starbucks en andere bedrijven in de voedselsector