De Telegraaf schreef vandaag een voor mij vrij opmerkelijk bericht. Namelijk het volgende: allochtone vrouwen hebben minder kans op borstkanker.

Even kort wat cijfers (alleen mbt. Nederland) van het onderzoek waarop het hoofd Kankerregistratie, de arts O. Visser, van het Integraal Kankercentrum (IKA) woensdag promoveert.

Nederlandse vrouwen : 1 op de 10 vrouwen krijgen borstkanker
Surinaamse vrouwen : 1 op de 20 vrouwen krijgen borstkanker
Turkse vrouwen : 1 op de 40 vrouwen krijgen borstkanker
Marokkaanse vrouwen : 1 op de 50 vrouwen krijgen borstkanker

Een of de tien vrouwen (In Nederland) hebben kans op borstkanker. Opmerkelijk is dus dat dit 1 op de 30 Turkse vrouwen borstkanker krijgt en 1 op de 50 Marokkaanse vrouwen.
De kans op borstkanker van allochtone vrouwen van de eerste generatie bleek vaak overeen te komen met de frequentie van borstkanker in het land waar zij vandaan komen. Die is in Turkije, Marokko en Suriname lager dan in Nederland. Een van de risicofactoren voor borstkanker heeft te maken met het krijgen van kinderen, vertelt Visser. Vrouwen die op jonge leeftijd kinderen krijgen, lopen minder risico. Hoe meer kinderen, des te kleiner de kans op borstkanker. Bovendien blijkt uit eerder onderzoek dat vrouwen die borstvoeding geven, minder risico lopen. Dat zijn allemaal zaken die in Turkije en Marokko vaker voorkomen dan in Nederland.

Het is toch onvoorstelbaar. Vrouwen in Nederland worden vaak gepushed om hogerop die ladder te komen, meer studeren, meer werken, later kinderen. Nu dus een extra gevaar om op latere leeftijd kinderen te krijgen…Borstkanker. Ik moet toch maar eens gaan nadenken over mijn LevensDoel…(Op ‘iets’ latere leeftijd kinderen..)