Vandaag is de fiets van mijn vrouw gestolen. Hij stond op slot. We gingen even tien minuten boodschappen halen en hadden de fiets daarom, bij hoge uitzondering, nergens aan vast gezet. Een misser. Gelukkig is de fiets verzekerd. Maar zou er geen systeem ontwikkeld kunnen om fietsendiefstal tegen te gaan?

Een bedrijf in Hong Kong probeert bijvoorbeeld via de videowebsite YouTube dieven van camera’s op te sporen, zoals je kunt zien in dit filmpje. Goed idee.

Mijn schoonvader bedacht daarnaast de oplossing om diefstalpreventiechips in het frame van fietsen in te brengen die contact maken met een satelliet. Is je fiets gestolen, dan kan de politie deze traceren via satelliet-beelden. Een druk op de knop en je fiets is in beeld.

In elke chip zit bovendien een unieke code, die geregistreerd is op de naam van de eigenaar. Als je een tweedehands fiets koopt, moet je altijd een eigenaarsverificatie via deze code laten uitvoeren bij de handelaar. Dus jij hebt een fiets te koop? OK, maar is het ook jouw fiets? Voer je deze check niet uit, dan loop je de kans als heler te worden ontmaskerd via satellietbeelden. Deze beelden worden bovendien verspreid via YouTube. Dat is niet prettig, want als je jouw naam intypt bij Google, verschijnen deze beelden bovenaan de lijst met treffers. Iedereen die iets over jou te weten wil komen, zal dus eerst zien dat je op gestolen fietsen rijdt.

Ooit maakte ik samen met mijn broer het liedje ‘Blijf met je poten van m’n fiets’ dat inmiddels over internet zwerft als ‘cool songs that never made it to the charts’. Hopelijk wordt dit idee wel opgepikt.