Baby’s zijn niet alleen schattig, ze produceren ook een berg afval. Letterlijk: tegen de tijd dat de lieve spruit twee is heeft hij / zij een paar kubieke meters gebruikte luiers geproduceerd — genoeg om een gemiddelde Vinex tuin mee te vullen.

Als duurzame ouder wil je natuurlijk deze aanslag beperken, maar hoe doe je dat? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden die passen bij jouw voorkeur en budget.

  1. Voor de gemaksmens zijn er ecologische wegwerp luiers. Je houdt een afvalberg, maar deze bestaat uit duurzamer materiaal en is makkelijker te recyclen. De luiers zijn duurder,  je moet wat over hebben voor het milieu. Je kunt ecologische luiers in sommige winkels kopen, bijvoorbeeld de Etos. De voor -en nadelen op een rijtje:

   + gemakkelijk
   – afvalberg blijft
   – duur

  2. Voor de idealist bestaan nog steeds de gewone klassieke wasbare luiers. Deze luiers kun je jaren hergebruiken, en ze zijn goedkoop in de aanschaf. Voor minder dan 100 euro kun je opeenvolgende baby’s droog houden. Het milieu wordt ook gediend, want je produceert weinig afval. Nadelen van de klassieke luier zijn het extra werk (vouwen, wassen) en de kosten voor het wassen. Het wassen doet ook enigszins het milieu voordeel teniet. Als je geluk hebt, is je kind sneller zindelijk, omdat kinderen de nattere katoenen luier minder prettig vinden. Klassieke wasbare luiers kun je in gewone winkels kopen, bijv. de HEMA.

   + goedkoop
   + geen afvalberg
   – kosten stroom en water
   – minder gemak

  3. Voor idealisten die meer gemak willen, zijn er voorgevormde wasbare luiers. Deze zien er net zo uit als papieren luiers, alleen dan van katoen. Het voordeel is dat je geen tijd hoeft te besteden aan vouwen, maar je hebt wel een grotere portemonnee nodig. Op termijn zijn ook deze luiers goedkoper dan papieren luiers, maar het verschil is kleiner. Voorgevormde luiers vind je vooral in online winkels, bijvoorbeeld kiddybips.com.

   + makkelijker in gebruik dan klassieke wasbare luiers
   – duurder
   – kosten water en stroom

Kortom, er is voor elk wat wils. Er staan nog meer alternatieven, zoals bijvoorbeeld afhaalluiers, maar dit zijn 3 opties waarmee iedereen zijn aanslag op het milieu kan beperken. Met de wasbare luiers kun je ook nog op je kosten besparen. En zelfs de gemaksmens kan nu zonder gewetenswroeging zijn duurzame luiers in de prullenbak gooien.