paspoort 798519Bijna 2 jaar woon ik nu al in London. En dat bevalt prima. We willen hier nog wel een tijd blijven. Maar mijn vrouw is Chinese en vraagt zich wel eens af of ze haar huidige nationaliteit moet behouden. Kan ze misschien beter de Engelse of Nederlandse identiteit aannemen? Een onmogelijke vraag eigenlijk. Kon ze maar een dubbele nationaliteit hebben. Helaas, tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren… Of toch niet?

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen zonder problemen hun Nederlanderschap aanhouden, mits ze elke tien jaar hun Nederlandse paspoort verlengen. Maar wanneer zij een andere nationaliteit aannemen, dan verliezen ze automatisch de Nederlandse nationaliteit.

Deze week is er echter in Belgie een nieuwe wet van kracht gegaan, die laat zien dat het (voor Belgen) wel mogelijk is om er in het buitenland twee nationaliteiten op na houden. Tot nu toe verloren Belgen die een andere nationaliteit aanvroegen, automatisch hun Belgische paspoort. Dat is nu niet meer het geval. De Belgische regering vindt het blijkbaar (en terecht) belangrijk vindt dat Belgen in het buitenland de band met hun moederland kunnen behouden.
Op 9 juni is de wet op de dubbele nationaliteit in werking getreden. Wie bijvoorbeeld Amerikaan of Canadees wordt, blijft vanaf nu gewoon ook Belg. De regeling geldt voor alle landen, behalve voor tien Europese staten: Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft te maken met internationale formaliteiten, ondermeer omdat het Verdrag van Europa moest worden opgezegd. Dat kon alleen met instemming van alle ondertekenaars van dat verdrag. De nieuwe wet zal in de 10 landen die dat verdrag ondertekenden dus pas over een jaar van kracht worden.

Dat betekent concreet dat een Belg die volgende week in de Verenigde Staten de Amerikaanse nationaliteit aanvraagt, een Belg blijft mét een extra nationaliteit erbij. Maar een Belg die Nederlander wil worden, kan beter nog een jaar wachten, tenminste: als hij de Belgische nationaliteit wenst te behouden. De nieuwe wet heeft geen terugwerkende kracht.

Natuurlijk vind ik ook dat het bezit van een dubbele nationaliteit niet tot misbruik mag leiden, noch aanleiding mag geven tot ‘nationaliteitsshopping’. Maar ik denk dat Belgie het goede voorbeeld geeft, met een belangrijke wetswijziging die Belgen in het buitenland helpt bij het ontwikkelen van een carrière. In bepaalde landen is het een belangrijk obstakel als men de daar geldende nationaliteit niet heeft, bijvoorbeeld voor de professionele loopbaan of voor het kopen van onroerend goed. De dubbele nationaliteit is dan een zeer praktische oplossing. De dubbele nationaliteit vind ik daarnaast ook goed voor de Europese democratie. Het geeft betrokkenheid aan in het land waar je verblijft. Ik vind ook dat politieke rechten onlosmakelijk verbonden moeten  zijn met de hechte band die men heeft met de natie. Maar veel Europese expats betalen belasting in het land van hun keuze en zijn goed op de hoogte van de politieke situatie. Wat is logischer dan (na enkele jaren) ook mee te kunnen stemmen over de besteding van die belasting in het land waar je woont?

Belgie is niet alleen. Canada, Nieuw Zeeland, Noorwegen en zelfs Brazilië zijn allemaal landen waar je perfect twee nationaliteiten kan hebben. Jammer dat Nederland niet hetzelfde voorbeeld volgt.