Obama brengt een boodschap van hoop, vertrouwen en optimisme. Met meeslepende toespraken heeft hij bereikt dat de hele wereld nu verlangt naar verandering. Obama en het woord “historisch” gaan in elk artikel hand in hand. En wie schrijft deze bijna magische speeches: Jon Favreau, een slungel van 27 jaar.

Reden voor hetkanWel om zich af te vragen: hoe hoog is de hetkanWel-factor van Jon Favreau?

I Hij is het levende bewijs dat de stem van de jeugd een hele natie in vervoering kan brengen. Ook als achter die stem een studentikoze babyface schuilgaat met een eeuwige baardschaduw, van wie mensen in eerste instantie niet geloven dat hij een belangrijk staflid is van de Amerikaanse president. Dat maakt Jon Favreau tot een inspirerend voorbeeld voor een nieuwe generatie.
(3 punten)

II Door zijn speeches horen Bushismes als “de as van het kwaad” en “je bent voor ons, of tegen ons” nu al tot een ander tijdperk. Het nieuwe Amerika, onder leiding van Obama, ademt de geest van verzoening. Jon Favreau bewijst daarmee dat je ook met zo’n thema geschiedenis kan schrijven. Als Amerika deze taal blijft spreken, willen veel andere landen snel weer bij de manke grootmacht horen.
(3 punten)

III Onder druk van deadlines vergeten we vaak te spelen. Jon Favreau niet. Hij schreef de toespraken voor Obama tussen het spelen van de videogame Rockband door. Hij toonde bovendien aan dat je overal tot grote daden kunt komen. Doorgaans schreef hij ’s nachts, onderweg op de campaign trail, wakker gehouden door espresso. Hij schrijft ook graag in de Starbucks. Zie je wel dat Het Nieuwe Werken tot resultaat leidt.
(2 punten)

Een goede baas vertrouwt op talent. Dat geldt zeker voor Obama. Als Favreau vast zit, stelt Obama hem gerust: “Maak je geen zorgen. Ik ben ook een schrijver, en ik weet dat de muse je soms inspreert en soms niet. We komen er samen wel uit.”

Onze score: 8 punten
Jouw score? Geef jouw punten in een reactie (0-10). Alle scores tellen even zwaar voor de gemiddelde eindscore.

Bronnen: