Daar staan ze dan voor mij: drie mooie pakjes gevuld met redbeans koffie van Neuteboom koffiebranders. Kwaliteitskoffie, althans dat belooft de tekst op de achterkant.

“Met de machine worden alle bessen in een keer van de struken gerukt waardoor ook de onrijpe bonen in de koffie terecht komen en dat smaakt niet lekker. Echt lekkere koffie maak je met handgeplukte ‘rode’ bonen.”

Dat is allemaal mooi en aardig — maar kunnen we het ook proeven? Is dit Echt Lekkere Koffie? Ik heb samen met mijn kritische buren de koffie onder de loep genomen.

De koffie komt in drie variëteiten: een pak filterkoffie, ongemalen espressobonen en koffiepads. Alle drie de verpakkingen zien er verzorgd en kleurrijk uit. De koffie is biologisch, draagt het Fairtrade keurmerk, en is dus handgeplukt. Ook is de koffie direct na het branden in de verpakking gestopt. Redbeans garandeert “maximale versheid”.

Koffiepads
Ik begin met de koffiepads, in dit geval de “Dark roast” variant. Als ik het pak open, komt mij een volle, wat zoetige geur tegemoet, niet een traditionele koffiegeur, maar wel lekker. Met de versheid zit het dus wel goed. Als de koffie in mijn kopje stroomt, vormt zich een goede schuimlaag, iets dikker dan ik gewend ben.

Dan valt me opeens op: de lekkere geur is verdwenen. Er zit eigenlijk helemaal geen geur meer aan. Enigszins skeptisch neem ik een eerste slok. Die verrast me aangenaam. De koffie heeft een zachte, maar volle smaak die lang blijft hangen. Er is geen bittere smaak te proeven, ook niet in de nasmaak. Ik vind zelf dat koffiepads (met name de goedkopere) vaak een vieze, bittere nasmaak hebben. Redbeans heeft dat helemaal niet.

Kortom: deze koffiepads zijn een aangename uitzondering.

Espressobonen
Om van de bonen koffie te kunnen brouwen, ga ik naar mijn buren toe, die een goede maler hebben. Als we het espressopak openen komt ons dezelfde geur tegemoet als bij het openen van de koffiepads, maar dan een stuk krachtiger. Lekker.

Als we de bonen malen wordt de geur nog veel sterker. De geur is heel anders dan de meeste gemalen koffiebonen die ik ken. De gelukzaligmakende lucht die je normaliter tegemoet komt bij vers gemalen koffie is bij deze bonen op de achtergrond. Op de voorgrond ruik ik een sterke geur die aan laurierdrop en natte aarde doet denken. Is dit lekker? Wel apart.

De pregnante geur is echter helemaal verdwenen als de koffie in het kopje zit. De smaak is, net als bij de koffiepads, vol en zacht en — zo hoort het met espresso — lekker sterk. Mijn buren en ik kunnen geen enkele bittere smaak bekennen. Bijzonder. De smaak heeft verder een ondertoon die we niet kunnen plaatsen. Is het droppig? Nee. Kruidig? Nee ook niet. De espresso combineert heel goed met melk tot een cappuccino. De koffie krijgt dan een heerlijke mokka-achtige smaak.

Kortom: een echte aanrader. Zijn zachte, niet bittere smaak maakt het een bijzondere espresso koffie.

Filterkoffie
De volgende dag — niet teveel caffeïne op één dag, hè — probeer ik de filterkoffie. Als ik het pak open, komt de bekende geur me tegemoet. Wederom verliest de koffie bij het maken zijn geur en is de smaak vol en zacht. Toch valt me op dat hier wel een bittere smaak aanwezig is en de smaak lijkt vlakker. Ik vermoed dat alle koffie varianten van dezelfde bonen gemaakt worden, dus waarschijnlijk ligt het aan de wijze van zetten. De koffie combineert weer heel goed met melk, de mokka smaak komt dan goed tot zijn recht.

Kortom: de filterkoffie is o.k., maar niet heel bijzonder

Algemene conclusie

Met name als espresso komen deze bonen goed tot hun recht: de smaak is heel vol, zacht, en absoluut niet bitter. De geur schrikt sommigen misschien af, maar draagt ook bij aan het bijzondere karakter van de koffie. Ook als koffiepads is redbeans een aangename verrassing.  De filterkoffie valt tegen, maar is zeker niet slecht. Redbeans is een welkome nieuwe koffie in het FairTrade / Biologische segment. Redbeans toont aan dat duurzame koffie ook lekker kan zijn.

Resten nog twee vraag: hoe duur is deze koffie en waar kun je het kopen? De redbeans site belooft dat de koffie “begin 2009” in de schappen van de supermarkt te vinden zal zijn. Dan weten we vast ook meer over de prijs.

*update* De fabrikant dat vanaf deze maand de koffie in de C1000 te koop zal zijn. De prijs: vanaf €2,29. De koffie zal waarschijnlijk ook in andere supermarkten komen, en is al te krijgen in verschillende groothandels.