Mooi voorbeeld van Nederlandse woon innovatie: de Eco-iglo. Het ziet eruit als een ruimteschip (dat wel) maar het is ongelooflijk economisch: het produceert meer stroom dan het verbruikt! Bovendien is het licht van gewicht, snel op te zetten en er is rondom glas, dus je hebt een panoramisch uitzicht. De natuur waar het in staat – dit huis hoort in een natuurlijke omgeving – haal je binnen. Je kijkt altijd de natuur in en niet naar een muur zoals in conventionele huizen.


De Eco-Iglo is een project van Willy Brinksma en Kees de Kraker. Het is meteen ook hun droomhuis en als het eenmaal opgebouwd is in Almere, gaan ze er zelf in wonen. Het huis staat ter promotie op de Friesland Expo en ziet er uit als een reusachtige glazen iglo, met stalen spanten die simpelweg met bouten aan elkaar gekoppeld zijn. Het glas -waardoor natuurlijk zonnewarmte binnenvalt- is super isolerend uitgevoerd. Een slim systeem van warmtewisselaars maakt dat het huis geen energie nodig heeft voor verwarming of koeling. Maar liefst 74 vierkante meter aan zonnepanelen zorgen ervoor dat het gebouw meer stroom produceert dan het gebruikt.

Het afbreken kost vijf dagen, opbouwen duurt zeven dagen. Dat scheelt veel bouwtijd, arbeidsuren, transport, openliggende bouwterreinen.’ De Eco-Iglo is zo licht van constructie dat hij op een simpele fundering van piepschuim kan drijven. Dat is handig in gebieden met een overstromingrisico of op plaatsen waar ruimte nodig is voor wateropslag; je laat het huis er bovenop drijven.

Ten slotte: het huis is niet bijzonder duur. Al bij een kleine serieproductie komt hij uit op 450.000 euro, da’s redelijk – voor 300 vierkante meter woonoppervlak, naar West-Europese normen (London uitgezonderd natuurlijk).