Over twee dagen is het Dag van de Duurzaamheid (9.9.9). En als het aan hetkanWel ligt, gloort er al een duurzame wereld aan de horizon. Het enige dat we ervoor hoeven te doen, is precies datgene waar we goed in zijn. Zo makkelijk is het, wat Kermit de Kikker ook zegt!

In de wereld van hetkanWel kunnen consumenten namelijk consumeren, producenten produceren, en durft de overheid te faciliteren en reguleren.

In onze wereld consumeren we bewust en met visie. We zien in een huis bijvoorbeeld geen energieverslinder, maar een electriciteitscentrale. Dat werd trouwens tijd, want zestien jaar geleden kon Evert Sjoerdsma al een luxe leven leiden in zijn rijtjeshuis, zonder een volt stroom te gebruiken. Maar nu kunnen we eindelijk ook wonen in een energieplus-huis, en kunnen we net als Johannes Out in Leusden, blij zijn met de energierekening.

In onze wereld zorgen producenten voor duurzame producten, omdat ze weten dat we ze anders dwingen met een CarrotMob. Bovendien kunnen we hun producten kopen in duurzamere winkels, omdat winkeliers weten dat een meerderheid van ons bereid is om meer te betalen in een duurzame winkel.

In onze wereld zien we tenslotte een regering die de spelregels voor de markt van vraag en aanbod durft te verduurzamen. De afschaffing van de gloeilamp is een goed voorbeeld, maar helemaal vrolijk worden we als het kabinet positief gedrag stimuleert met prijsbeleid. Door biologische producten tijdelijk BTW-vrij te maken bijvoorbeeld. Zo stimuleert ze de vraag, kunnen de prijzen dalen en kan er – na verloop van tijd- weer BTW worden geheven.

Kortom, sorry Kermit. It IS easy being green!
Zolang we maar doen waar we goed in zijn.