Volgens het onderszoeksrapport ‘The anatomy of a silent crisis’ door het Global Humanitarian Forum is de schade van de klimaatcrisis de komende 20 jaar nog veel groter dan gedacht: 300.000 doden per jaar, 325 miljoen mensen waarvan het bestaan ernstig wordt beinvloed, 125 miljard dollar aan economische schade. Van de wereldbevolking is maar liefst tweederde kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering.

Ter vergelijking: dat zijn 60 maal zoveel doden als het huidige aantal slachtoffers van de Mexicaanse griep. Of 15 maal zoveel slachtoffers als het aantal doden als gevolg van verkeersongevallen wereldwijd.

Overigens zijn deze prognoses aan de voorzichtige kant, wanneer ze worden vergeleken met de werkelijke cijfers over de laatste vijf jaar. In die periode werd al een schade geleden van 230 miljard dollar als gevolg van klimaatverandering.

De stille crisis raakt vooral het armste deel van de wereld: 98 procent van de mensen onder risico en 99% van alle doden als gevolg van weerrampen betreft de 50 armste landen. Die dragen ook 90% van de economische verliezen. Terwijl ze 1% bijdragen aan de CO2 uitstoot.

Maar ook in het welvarende deel van de wereld zal de impact voelbaar zijn. New Orleans geldt wat dat betreft als een voorbode.

Gek genoeg lijkt deze urgentie nauwelijks door te dringen tot de beleidsbepalers, als we bijvoorbeeld de klimaatimpasse van de EU in ogenschouw nemen.

Ik vind dat nogal verontrustend. Zeker wanneer je bedenkt dat wetenschappers hun voorspellingen telkens moeten bijstellen: hun bevindingen tonen een snellere klimaatverandering dan de meest agressieve modellen tot nu toe voorspelden.

Als jij trouwens vindt dat 300 duizend doden per jaar meer dan genoeg is voor een klimaatverdrag, kom dan naar Beat The Heat Now, een unieke gelegenheid om de regering te laten zien dat het ons menens is met het klimaat. In de Jaarbeurshallen in Utrecht worden regeringsleiders opgeroepen om met echte oplossingen voor het klimaatprobleem te komen.

Volg Frissewind op Twitter.