minaret islam zwitserlandDeze week stemden Zwitsers tegen de bouw van minaretten in hun land. Idealize.nl spotte een moderne moskee.  Zou Zwitserland dan ook massaal ‘Ja’ hebben gestemd? Designer Hammiche dringt aan op een evolutie.

Minaretten en koepels in ontwerpen voor moskeeën zijn ouderwets, zegt architect en designer Abdeluahab Hammiche van MEMAR•DUTCH. “Moslimgemeenschappen focussen te nadrukkelijk op de traditionele elementen zoals een koepel en minaret. Er moet een evolutie plaatsvinden in de bouw van een moskee.”

‘Nee’ desalniettemin betreurenswaardig

Desondanks betreurt hij de uitslag van het Zwitserse minarettenreferendum waarin 57,5% van de Zwitsers de bouw van minaretten afwees. “Een tragisch geval, maar wel te verwachten. De moslimsgemeenschap had een sterkere tegencampagne moeten voeren om het wantrouwen weg te nemen.”

Poldermoskee startpunt van discussie

Sinds 2002 voert Hammiche het debat over een meer hedendaags ontwerp voor moskeeën. Zijn ideeën over een meer eigentijds ontwerp voor een moskee zette hij om in een ontwerp voor de Poldermoskee, die vorig jaar opende. Voor hem betekent dit ontwerp het startpunt van een discussie over moderne en westerse ontwerpen voor islamitische gebedshuizen.