We devolueren tot vette varkens

De devolutie van de mens

In de VS leven enorm veel mensen met overgewicht. Dat komt door het Amerikaanse dieet van teveel suikers en vetten en te weinig voedingsstoffen. Dit dieet heeft zeer slechte gevolgen voor de gezondheid: het veroorzaakt zogenaamde “welvaartsziekten”, zoals diabetes en hart -en vaatziektes.

Dean Ornish, professor in de geneeskunde, laat in een presentatie zien hoe schokkend snel het aantal mensen met overgewicht is gegroeid. In zijn presentatie zie je een kaartje van de VS dat van een gerustellend blauw (= weinig overgewicht) in 20 jaar naar dieprood gaat (= 20% of meer van de mensen heeft overgewicht)

Als wij in Nederland ook deze richting opgaan — en meestal volgen wij de Amerikaanse trends vrij trouw — dan ziet het er niet goed uit voor de gezondheid van onze samenleving. Dean Ornish waarschuwt:

“Dit zou de eerste generatie mensen kunnen zijn van wie de kinderen korter leven dan wij doen”

We moeten dus iets aan ons dieet doen. Het goede nieuws is dat 95% van de hart en vaatziekten door een betere levensstijl te voorkomen en zelfs te genezen zijn.

Bekijk hier zelf de presentatie van Dean Ornish (NB je kunt de video met NL ondertiteling lezen, druk op het knopje “subtitles” onderaan de video en selecteer “Dutch”).