
Het jaar 2010 was op het gebied van klimaat het meest extreme jaar sinds 1816. Door een combinatie van abnormale gebeurtenissen was 2010 het warmste en natste jaar in de geschiedenis. De algehele klimaatverandering kan hier een rol in hebben gespeeld.
Op een aantal plaatsen brak 2010 ook records voor de laagste temperatuur en de grootste droogte. Dat zegt klimaatdeskundige Jeff Masters tegenover de Guardian. De klimaatdeskundige zegt dat warmere jaren vaker voor extreem weer zorgen. Meer warmte betekent dat er meer energie beschikbaar is waarmee bijvoorbeeld sneeuw wordt opgewarmd of zware regenbuien en stormen ontstaan terwijl op andere plaatsen kampen met grote droogtes.
2011
Volgens Masters is 2011 ook goed op weg met het breken van records. Zo ervaart Texas één van de droogste periodes in de geschiedenis en de VS kampt dit jaar met het meest extreme tornadoseizoen ooit gemeten. Daarnaast heeft de hoeveelheid ijs in de zee rond Antartica een dieptepunt bereikt en heeft Europa de warmste lente van de afgelopen honderd jaar achter de rug. Dat heeft onder meer consequenties voor de Europese kerncentrales die rivierwater gebruiken om hun reactor te koelen.
Klimaatverandering
De klimaatdeskundige wijt een groot deel van de extreme weersverschijnselen aan El Niño, het fenomeen waarbij om de zoveel jaar het zeewater langs de evenaar een hogere temperatuur heeft dan gebruikelijk, wat zijn invloed uitoefent op het weer over de hele wereld. Wereldwijde klimaatverandering kan ook een rol gespeeld hebben, volgens Florrie de Pater van het Nederlandse onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat: “Het kán te maken hebben met het klimaat, maar dat hoeft niet. Veel van de weersgebeurtenissen van de afgelopen tien jaar, zoals de hittegolf in 2003 en 2006, vallen binnen de normale variatie. Maar het is zeker niet uitgesloten dat klimaatverandering hier een rol in speelt.”
Ook de tropische temperaturen van de afgelopen dagen en het voorspelde noodweer voor vanmiddag vallen volgens de Pater binnen de normale variatie. Dit soort extreme weersgebeurtenissen kunnen echter de standaard worden als de klimaatverandering doorzet. De Pater: “In ons worst-case scenario, waarin de aarde twee graden opwarmt in 2050 en wind uit andere richtingen zal waaien, zal dit extreme weer vaker voorkomen. Zo zal Nederland een hittegolf als in 2003 elke twee jaar mee maken in plaats van eens in de tien jaar.”
In Nederland was niet veel te merken van het ‘bijzondere’ jaar 2010 en dat kan de discussie over klimaatverandering soms wat vertroebelen, volgens de Pater: “In Nederland hadden we een normale zomer, maar mondiaal was 2010 heel extreem. Dat is het verwarrende. Dan zeggen mensen ‘wat een onzin, ik merk niks van die klimaatverandering,’ maar dat moet je globaal bekijken.”
Voorkomen
Is zo’n worst-case scenario nog wel te voorkomen? De Pater denkt van wel: “Als we meer inzetten op reductie van broeikasgassen kunnen we het klimaat beïnvloeden en hoeft het niet zo sterk te veranderen. Maar dan moeten we wel heel erg ons best gaan doen.”
Bron: The Guardian
Foto: Flickr, Bo
Lees ook:
Uitstoot CO2 hoger dan ooit
Kerncentrales mogelijk stilgelegd wegens droogte
Afzwakkende wind funest voor opbrengst windmolens
Voor meer duurzaam nieuws ga naar clubvan30.nl