Groen van kleur maar ook goed voor het milieu?

Groen van kleur maar ook goed voor het milieu?

(Gastblog door Gerlinde van den Berg – de Haan. Ook een blog schrijven?)
Sinds ongeveer een maand wordt de was hier in huis gedaan met de Ecowasbal. En ik heb nog steeds niet besloten wat ik van deze nieuwigheid vind. De bal wordt uitbundig aangeprezen: voor een kleine 30 euro zorgt deze bal er maar liefst 1000 keer voor dat je was stralend schoon wordt. Waspoeder toevoegen hoeft alleen bij een behoorlijk vuile was, en dan maar 15% van de normale hoeveelheid wasmiddel. Verleid door deze prachtige beloften hebben we de Ecowasbal aangeschaft en aan het werk gezet.

We hebben natuurlijk eerst even met de bal gerammeld (er zitten allemaal kleine balletjes in) en eraan geroken (hmm, beetje zoetig geurtje). Vervolgens hebben we hem tussen een licht vervuilde bonte was in de machine gedaan. Het resultaat: een schone, geurloze was. Daarna het zwaardere werk, zoals de maillot met moddervlekken van de kleuter in dit huishouden. Ook daar heeft de Ecowasbal geen problemen mee. Helaas doorstaat hij de volgende proef niet: een romper die onder de vlekken zat omdat de luier van onze peuter niet volkomen onfeilbaar bleek. De vlekken zijn weliswaar minder geworden, maar niet helemaal verdwenen.
Zo loopt ons vertrouwen in de Ecowasbal een lichte deuk op, met als gevolg dat we de hardnekkigste vlekken nu vooraf insmeren met ossengalzeep. Op die manier verdwijnen ze wel. Overigens wordt dit op de site van Ecowasbal ook aangeraden.

Ben ik er nu van overtuigd dat de Ecowasbal doet wat de verpakking beweert, namelijk vuil losweken door middel van hydroxylionen die gevormd worden op het moment dat de keramische balletjes in de bal met water in aanraking komen? Ik heb geen verstand van die tak van de wetenschap, dus ik kan niet weten of de bewering waar is, maar de was wordt in ieder geval wel grotendeels schoon. Ik vraag me tegelijk af of de was wellicht even schoon zou worden als ik helemaal niets zou toevoegen, wasbal noch waspoeder. Ik zou het eens kunnen proberen.

Ik neig er vooral naar de Ecowasbal een placebo-effect toe te schrijven. Het is een enorme vooruitgang voor het milieu wanneer het gebruik van waspoeder teruggedrongen kan worden. De meeste mensen zullen niet zomaar de vertrouwde schep waspoeder weg durven laten als ze de wasmachine aanzetten, terwijl ze dat met deze Ecowasbal waarschijnlijk wel voor elkaar krijgen. Zo wordt er veel minder waspoeder en vloeibaar wasmiddel verbruikt, en belanden er dus minder fosfaten en verpakkingsmaterialen in het milieu. Daarom concludeer ik toch, na enige besluiteloosheid, dat de Ecowasbal een aanwinst is in de wereld van de groene oplossingen.