OxfamNovib - Flickr In Nederland blijken we per jaar nog steeds zo’n 2,3 miljard plastic koffiebekers te gebruiken. Omgerekend komt dit neer op 9,4 miljoen kilo afval. Persoonlijk vind ik het niet te drinken, koffie uit een plastic bekertje, geef mij maar een ouderwetse mok!
Minder milieubelastend, nietwaar? Althans, dat dacht ik. Maar wat blijkt nu? Een onderzoek van TNO wees uit dat plastic (of kartonnen) koffiebekertjes minder milieubelastend zijn dan koppen of mokken van aardewerk of porselein. Het afwassen van de kopjes of mokken blijkt het milieu meer te belasten dan de afvalverwerking van het plastic of karton. Oke, TNO zal het wel weten, maar er bekruipt me toch een vreemd gevoel als ik dit zo lees. Gelukkig heeft Bioware de oplossing: eerlijk geproduceerde, duurzame composteerbare koffiebekers! Laten we ons als bedrijf/instelling/organisatie daar nu eens voor hard maken! O, en voor de liefhebber van de mok: neem je eigen flesje biologisch afbreekbaar afwasmiddel mee, dan zit je helemaal goed! Voor de creatieve geesten onder ons tenslotte nog een leuke tip: maak je eigen hanglamp van koffiebekers, kijk op: bekerlamp.
Graag wel met energiezuinige lampen…