Ben jij wel van dit seizoen, mijn druifje?

Ben jij wel van dit seizoen, mijn druifje?

Gisteren in ’s lands grootste kruidenierswinkel peinsde ik als elke week: wat eten we? Graag lokaal geproduceerd, volgens het seizoen, biologisch, gifvrij en diervriendelijk. En zo zijn er meer kenmerken waaraan mijn boodschappen moeten voldoen. Niet eenvoudig. Kant-en-klaar potjes en verpakkingen staarden me aan. Wel handig. Maar nee, ik vertik het. Zoveel mogelijk. Een snel boodschapje is er niet meer bij. Etiketten lezen, verschillende winkels afstruinen, afwegingen maken, compromissen sluiten… ik ben ook maar een mens. Want zeg nou zelf: een gezonde en eerlijke levensstijl is verdomde tijdrovend en duur.

Amerikaanse schrijver en voedseldeskundige Michael Pollan schrijft boeken over dit dilemma. Vorig jaar ‘Het pleidooi voor echt eten’, waar St Maarten al over schreef in zijn blog. Pollans nieuwste boek heet Food Rules. In dit boek stelt hij ‘ regels’ op waarmee een duurzame en gezonde levensstijl mogelijk is. Voorbeeld? “Als je ontbijtgranen je melk verkleuren, eet het dan niet.” “Eet alleen dieren die zelf goed gegeten hebben.” “Eet alleen als je honger hebt, niet als je je verveelt.” En zo nog tientallen goed op te volgen ideeën. Pollan vatte zijn regels als volgt samen: “Eet voornamelijk plantaardig en niet te veel.”

Wat zo hoopgevend is aan zijn boek voor de goede verstaander: als consument kunnen we met ‘onze vorken’ iets aan de terreur van de voedselindustrie doen. Door te kiezen voor echt voedsel, in plaats van slecht geproduceerd en genetisch gemanipuleerde voeding, met allerlei ziekmakende toevoegingen en overmatig veel suiker, vet en zout.

Als bedrijven reageren op wat mensen willen, dan hebben consumenten macht. Zou je denken. En dan zou echt voedsel dus uiteindelijk bereikbaar moeten worden voor iedereen. Een geweldig vooruitzicht.

In de komende weken ga ik op zoek naar de kleine en grote initiatieven en tips om zelf wat te veranderen. Is het niet meteen aan de dwingende voedselindustrie, dan wel aan ons eigen inkoopbeleid… Elk stapje is er een. Heb je zelf tips? Laat het me weten!